reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

hej dziewczyny ale moj M sie wkorzyl jak zobaczyll swojego pejslipa a tam leavy 2% i pobieraj mu juz 40 e PRSI masakra.
hej wiecie co mojemu M przyszlo z taxu ten certyfikat roczny na 2009 i styły pisze mu ze ma ulde na rent i na ten wlasnie home carers tax credit-zalatwial to jakies 2 lata temu ajk ja ty przyjechalam i byl osobiscie w taxie a tam mily pan podpial mu wszystkie ulgi jakie sie nam nalezaly i oczywiscie nie placi podatkowy no poza tym 2%

reklama
biola no cóż kryzys....
Troszkę Ci się literki poprzestawiały i ciężko się doczytac :sorry2:

Margaritta no ja nie wiem czy to prawda.Zobaczę jak dostaniemy zwrot podatku.My mamy ten Home Carer Tax Credit a i tak płacimy podatek. Oczywiście nie 40 i 20% a około 5% wynagrodzenia :tak:

Offtopic- Anineczko nie wiem czy wiesz, ale pierwszy z Twoich linkow na dole dotyczacym aukcji na allegro jest nieczynny...tzn. nie odnajduje stronki:tak:

Witam wszystkie mamy i przyszle mamy i nie tylko :-)
Sledze to forum od 3,5h i juz mam taki metlik w glowie ,ze nic nie wiem chociaz odpowiedzi na moje pytania znalazlam jednak juz wszystko mi sie pomieszalo ,czy bylaby ktoras z Was tak mila i odpowiedziala mi na kilka pytan .
Moze najpierw o mnie jestem w 20 tygodniu ciazy,wIrlandii jestem zatrudniona od 2.02.07 do dnia dzisiejszego na full time tzn juz sama nie wiem umowe mam na stale chodzi mi o to ze w 2007 roku mialam odprowadzone 37 skladek,w 2008 roku 50 skladek i teraz 19 do dnia dzisiejszego ,
Pracuje na nocne zmiany po 12h tygodniowo zawsze 3 noce czasami 4 noc to over time,czyli normalnie wychodzi mi 36 godzin a nie 39 .
moje zarobki bez overtime srednio390eu. Jestem tu sama nie mialam i nie mam meza ,jest mi ciezko a poza tym mam silna depresje rozmawilam z moim GP Irlanka bardzo mila i fajna Powiedzialam jej ze chce wybrac urlop macierzynski na 16 tygodni przed porodem bo podobno mozna (tak wyczytalam w necie) powiedziala ,ze jest to nieprawda ,ze najwczesniej moge wybrac 4 tygodnie przed porodem
.Moje pytanie do Was jesli wiecie czy jesli poszlabym na chorobowe na 10 tygodni przed porodem w tym te 4 tygodnie macierzynskiego czy powinnam miec zaplacone za chorobowe i czy nie bedzie problemu z wyplaceniem maternity bo chce urodzic dziecko w Polsce i wrocic tu jak sie skonczy macierzynski urlop.
Dodam ze moj angielski jest fatalny i ostatnio mialam wezwanie do urzedu z tego wzgledu ,ze moj pracodawca wyslala nas na 2 tygodnie na bezplatny i chyba nie oplacil 8 skladek w tym roku za mnie ,i Pani bardzo niemila zreszta powiedziala ze z tego wzgledu ,ze pracuje po 36 h a nie po 39 nie bedzie mi sie nic nalezalo ani zaplata za te wolne 2 tygodnie ani w razie czego kiedys zasilek ani nie dostane child benefit jakbym kiedys chciala .Prosze odpowiedzcie mi na pytanie czy jak pojade do Polski urodzic dziecko czy beda mi wpalacli to maternity benefit i od jakiego czasu do jakiego czasu ? dziekuje przepraszam jestem niezle zakrecona moze panikuje bo jestem sama :-(

asia, a jaka pani ci tak powiedziała? z socjala czy w pracy bo to jakies głupoty są, co prawda ja pracowałam 39 godzin tygodniowo ale wydaje mi sie ze jak na full time to załapiesz sie na składki, a child benefit należy ci sie takze tez cie okłamała, moze chce zebys zrezygnowała z pracy, i lepiej jak urodzisz tutaj, załatwisz wszystkie swoje sprawy i pojedziesz do Polski na macieżyński, dodam ze po urodzeniu dziecka złóż wniosek o One Parent Family Payment bo tez ci sie bedzie należało, także głowa do góry, ja zostałam sama z 2 dzieci i powiem ci ze nie jest tak źle jak myślałam, dostałam też dom socjalny o który po porodzie mozesz sie tez starac. powodzenia

asiu co do chb to jezeli ur dzidzie w pl bedziesz na to czekala koo 2 lat oczywiscie wyrownaja ci od momentu zlozenia,a jezeli bys ur w irl to automatycznie ci przyznaja czyli dostalabys w jakis miesiac od ur.

To nie zalezy ile się pacuje by dostac macierzyński.
Ja pracowałam 2 dni w tygodniu i bez problemu dostałam najwyższe macierzyńskie.
Wystarczy miec 39 tygodni opłacanych składek PRSI.
Bez problemu dostaniesz macierzyński.
Jako ,że pracujesz na nocki powinnaś przejśc na pracę dzienną.Jeśli nie ma takiej możliwości powinnaś pójśc na Health&Safety Leave :tak:

hmmm ja z takim pytaniem- bo oczywiscie niedoinformowana jestem:dry:
stronke wstecz malgo pisała coś o cytuje, bo wkleic jej posta nie umie:zawstydzona/y: "...Istnieje ulga podatkowa w. sytuacji, gdy jedno z rodzicow zajmuje sie dzieckiem i nie pracuje, nazywa sie home carers tax credit.
Jest to, zdaje sie stala kwota 900e rocznie wiec warto:biggrin2:..."

Pytanie moje brzmi. Czy nalezy sie to rowniez komus, kto nie płaci podatku?:confused:
Dzieki za wszelkie info. Ale skoro to ulga podatkowa to....:dry:

Odpow.dla Margaritty: jest to niemozliwe jesli nie placicie podatku bo nie ma od czego ulgi odpisac. Przykro mi. Pozdrawiam:happy2:

reklama
Do góry