reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Nie,pardon,faktycznie zmieniałam nazwisko:tak:Teraz mnie oświeciło,że miałam wyrobiony na panieńskie nazwisko,wyjechałam do Polski,wróciłam już jako mężatka i z synem:tak:Pojechaliśmy więc do tego biura,gdzie PPS się wyrabia po to żeby Radziowi PPS wyrobić i przy okazji ja taką karteczkę wypełniałam,że zmieniłam nazwisko:tak:Potem pocztą przyszedł PPS Radka pocztą i info,że dokonano korekty w mojej sprawie:tak:Sorki za wprowadzenie w błąd:sorry:

Ja sobie nie przypominam,że zmieniałam nazwisko :eek::no:
A wszędzie mam zmienione.W social welfare też mam zmienione,no wszędzie i nigdy nie dostałam takiego listu alex :no: A ślub brałam 8 lat temu :nerd:
Chyba w SW wyrabia się pps-y,co nie?Hmmm ja już nie pamiętam,ale mój PPS był wyrabiany w Dublinie,teraz to nawet nie potrafiłabym nawet trafić do tego urzędu :rofl2:

PPS mam na panieńskie nazwisko, ślub brałam w 2009 i do tej pory nie miałam żadnego problemu, że na pps-ie jest inne nazwisko. zmieniłam nazwisko tylko w revenue i w banku. Tak sobie pomyślałam, że przecież praktycznie na każdym formularzu jest okienko żeby wpisać nazwisko panieńskie więc nie powinno być problemu.

Alex ja wyrobiłam PPS na panieńskie nazwisko i po ślubie pojechałam tylko do tego urzędu z kopią aktu ślubu i tłumaczeniem, aby ich poinformować, że zmieniłam stan cywilny.
Nazwiska jako tako nie zmienili ( nadal mam panieńskie), ponieważ tutaj nie jest to takie ważne. Irlandczycy nie przywiązują do tego wielkiego znaczenia. 6 miesięcy przed ślubem używałam już nazwiska męża , z własnej wygody ( miałam Ł w nazwisku) i nie miałam z tych żadnych problemów.
Moja znajoma Irlandka ( 15 lat po ślubie)
- PPS, prawko , Revenue i w pracy używa panieńskiego
- w baknu , ubezpieczeniu samochodu i u lekarza używa nazwiska męża
I nie ma z tego tytułu żadnych problemów, więc chyba tak można :-)

reklama
ja w revenue zn=mienialam nazwisko..ale co z tego jak w tym roku najpierw mi przyslali list na obecne nazwisko a za dwa tyg na panienskie....najwazniejsze ze mam juz sprostowane.
A najlepiej z banku,dostalam list i bylo na gorze napisane moje imie i nazwisko panienskie a pod spodem obecne:-D nie mogli sie zdecydowac;-)
Mam nowa karte bankomatowa,na karcie widnieje nazwisko panienskie,ale jak place karta i daja mi w sklepie wydruk do podpisania to widnieje tam nazwisko obecne:sorry2:
KasiuGot niech sie Ci Iryski nasze ogarna z tymi nazwiskami.Dzis przyszel Pan zaplacic za zamowione ciasto.Mowi ze zona wczoraj zamawiala(dodam ze Pan grubo po 50) podaje nazwisko.Przeszukalam 5 zeszytow i nie znalazlam.Dzwoni Pan do zony,a ta z teksetem ze ona zamowila na Panienskie:no:.
To samo jest jak odbieraja ciasta.Ja lece na dol po schodach,szukam jak bury osiol,a potem sie okazuje ze Pani na panienskie zamowila,albo na nazwisko po mezu a podaje panienskie.
Masakra jak dla mnie!!!!!!

Do góry