reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Karta,jeśli jest ważna do 3.2013,tzn.że do końca marca,ale jak widzę jednak nie o to chodziło w przypadku Twojej:sorry2:Masakra,jakie jaja se robią:baffled:Ja 2 lata temu miałam taki sam przypadek,tzn.twierdzili,że wysłali mi papiery,ja nic nie dostałam i cancelowali całej mojej rodzinie karty:wściekła/y:Musiałam się starać od początku:dry:
Słuchaj,a sprawdzałyście z koleżanką status karty tutaj:https://www.sspcrs.ie/portal/checker/home.do?suite=medcard ?
Ja mam na karcie wybite,że do lipca tego roku i faktycznie po sprawdzeniu na tej stronie pokazuje mi,że ważna jest do 31 lipca 2013:tak:Wystraszyłaś mnie bo jak koleżanka miała do czerwca i niby już jej jakieś papiery wysłali to myślałam,że do mnie też może coś (niby) wysłali,a ja nie odpowiedziałam i może mam cancelowane:baffled:Na szczęście ważne są:tak:

reklama
czesc, a ja mam takie inne pytanko. jak jest tutaj z chorobowym? jesli ktoś pracuje u prywaciarza? kto płaci wtedy za zwolnienie lekarskie?? dzięki z góry za odp:-))

Pauluska - jak ja pracowalam w Hotelu - placil mi socjal za l4, nastomiast moj maz pracuje w fabryce i placi mu pracodawca. Nie wiem od czego to zalezy. Ale to chyba wewnetrzny regulamin firmy. Ja mialam nieplatne 3 pierwsze dni, natomiast moj maz ma nieplatny pierwszy dzien.

Wracajac do mojego tematu:szok:, sprawdzalam pisma jakie dostawalismy w zeszlym roku z MC. I znalazlam pisemko z 4.12.2012 ze wysylaja nam formularz i powinnismy wypelnic bo mamy karte wazna do 31.03.2013.....hmnn

Asieńko_r,ale to nie zmienia faktu,że nie powinna Mama Bliźniaków płacić za lekarza bo burdel mają,na stronie,którą podałam wyskakuje jej,że karta ważna do 28 lutego a na karcie i na tym piśmie,o którym wspomniała jest napisane,że do 31 marca:confused:
Ale rozumiem,Mamo Bliźniaków,że masz pismo,iż wysyłają formularz,ale nie wysłali,tak?

pauluska- ja mam platne przez pracodawce, ale to zalezy od firmy. Kiedys moglam nie miec zwolnienia do 2 dni, jak bylam chora, a teraz za kazdy dzien musze przyniesc albo mi nie zaplaca:-(

Asienko, Tichonku -wyslali nam pismo, wyslali rowniez formularz nowy na odnowienie karty. Formularz wypelnilam odeslalam ale niestety nie zalapalismy sie na kolejna karte, bo ja pobieram JB i przekroczylismy granice o pare euro. Ale to nie zmienia faktu, ze poprzednia karta (jak sami zaznaczyli w pismie) byla do konca marca. Nowa karta i nowy formularz nie ma tu nic do rzeczy. Tak mi sie wydaje. Swoja droga jutro biore ostatni JB i bede skladac o MC. O bosheee juz mam mdlosci. Nie wiecie czy lekarz pobiera jakas oplate za podpisanie i formularza MC????

reklama
Mamo Bliźniaków.Nie,lekarz nie powinien pobierać opłaty za wypisanie formu na MC...ale jak to bywa w Irlandii,każda przychodnia swoimi prawami się rządzi.
Dzwoniłaś tylko raz do MC section? Ja bym zapewne spróbowała ponownie (każdy inaczej gada) albo poprosiłabym o rozmowę z managerem i wyjaśniła sytuację.A jak to nie przyniesie skutku to bym się odwołała.

Bo widzisz...my na pół roku wyjechaliśmy do UK,zgłaszaliśmy do MC section i do GP,że wyjeżdżamy i że no wypadało by zlikwidować karty (nie wiedzieliśmy,że wyjedziemy tylko na pół roku,miało być dłużej) i zgodnie z sumieniem poinformowaliśmy ich o tym.
Wracamy a tutaj GP dalej ma nas w spisie,nie usuwał nas aaa i MC działają i są dalej ważne,do 02.2014 :cool2:
Ot i tak właśnie jest,albo są nad wyraz nadgorliwi,albo olewają system.W naszym przypadku na dobre nam to wyszło :-D

Do góry