reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Barmanko a ja nie wiem czy o tym decyduje przedszkole.:(moj kacper pomimo pism wysylanych przez panie z przedszkola nie zalapal sie wogule a to dlatego ze ur sie jeden dzien za pozno czyli 1lipca:(lapal sie na ten program od nast roku jak by mial 4latka i 2miesiace ale juz wtedy zaczynal szkole.wiec ogolnie ciesze sie ze nikos jest z czerwca:)

reklama
Biola, to czym to w takim razie tlumaczyc....? jedno dziecko urodzilo sie na poczatku lipca, drugie pod koniec, oboje dostali sie do szkoly, oboje Polacy...

Barmanko to faktycznie dziwne:baffled:Może przedszkole sobie po prosyu pozwoliło na naciagnięcie przepsów?:sorry2:Info na Citizens Information brzmi jednoznacznie:
[h=3]Eligible age range
[/h] In general, children are eligible for the ECCE scheme if they are aged between 3 years 2 months and 4 years 7 months on 1 September of the year that they will be starting. This means that children born between 2 February 2008 and 30 June 2009 (both these dates included) are eligible to take part in the scheme for the school year 2012/2013.
For the year starting in September 2013, children born between 2 February 2009 and 30 June 2010 (both these dates included) will be eligible.

Jak zapisywałam Matta do przedszkola od razu mnie pani zapytała kiedy on urodzony bo jeśli po 30 czerwca to go nie przyjmą,na szczęście sie załapał:-D

może było wolne miejsce? Moja koleżanka posłała córkę do szkoły przed 4 rokiem życia,bo mała miała urodziny w połowie października i teoretycznie nie powinna chodzić do Junior Infants,jednak było miejsce i ją przyjęli. :tak:

marcysiu sama musisz zdecydować czy posłać młodego do szkoły.Widzisz ja obserwując swoich chłopców jestem pewna,że Matt by sobie poradził,a Antek nie (pod względem nauki) za to emocjonalnie chyba Antek jest bardziej czy tam był bardziej przygotowany do szkoły.
I cieszę się,że Antek poszedł w 5rż.
szkoda,że tutaj nie ma czegoś takiego jak w Pl,poradnie pedagogiczne ,które sprawdzają stan emocjonalny i przygotowanie dziecka do szkoły.Bo niektóre dzieci pomimo tego,że znają literki itd.nie są w ogóle przygotowane emocjonalnie do szkoły.To też jest bardzo ważne.

Ostatnia edycja:
reklama
Tichonku, Aniaa- a znacie kogos kto poslal dziecko do szkoly wlasnie na 4 latka? ja sie wlasnie zastanawiam jak moj Nataniel poradzi sobie w szkole na ten wiek, czy to jednak nie za wczesnie?? mam troche obaw, ze jest jeszcze za maly i nie nadazy z programem :baffled:bo jednak wiekszosc irlandczykow, ktorych znam posyla swoje pociechy dopiero na 5 lat

Wiesz tak jak pisalam wyzej moja Natalka nie zalapala sie ze swoim rocznikiem teraz smiga do przedszkola zna literki,ladnie pisze sylabuje ale robi to w domu jak sie nudzi choc przyznam ze Pani w przedszkolu tez ja chwalila ze zna literki ze pisze no i ze pieknie maluje a do szkoly idzie od wrzesnia bedzie miala 5 lat a co do Lenki to nie wiem czy ja puszcze szybciej zobacze bo ona bedzie sie lapala normalnie na ten program poprostu pojdzie rok wczesniej niz Natalka i szybciej zacznie szkole

Do góry