reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Twoje dziecko jest jeszcze za małe by pójść do darmowego przedszkola.
Takowe jest jeśli dziecko skończy 3 lata i 3 miesiące we wrześniu.
Jest to 3h dziennie przez 5 dni w tygodniu.
zresztą poczytaj sobie tutaj Free Pre-School Year in Early Childhood Care and Education (ECCE)Guide for Parents - Department of Children and Youth Affairs - Ireland
co do szkoły to zapisać można już.To zależy od szkoły (mój Jeremek był zapisany na rok 2016 w wieku 4 miesięcy),szkoła zaczyna się od 4 rż jeśli dziecko urodziło się przed wrześniem.Jeśli po to pójdzie później o rok.
Za rok twoje dziecko bedzie miało 2,5 roku,tak więc nie przysługuje mu darmowy program.Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie wysłać do prywatnie.
Najlepiej dowiesz się u źródła czyli w szkole kiedy są zapisy.

Anineczka dzikuje CI BARDdzo za informacje,ale jescze jakbys mi mogla powiedziec wtakim razie moj antos konczy 3 lata i 3 mies 27 sierpnia 2014 roku w takim przypadku nie kfalifikuje sie do darmowego przedszkola ? Musi byc dokladnie skonczone 3 lata i 3 mies we wrzesniu?

reklama
Ankadaria- moj synek 22 czerwca skonczyl 3 lata, wiec w sierpniu mial 3lata i 2 mies i od wrzesnia poszedl na ten darmowy program. Jezeli twoj synek w sierpniu bedzie mial 3lata i 3 miesiace to spokojnie zalapie sie na ten program.

Ankandria jeśli w sierpniu skończy 3 to niestety będzie musiał czekać do przyszłego roku, bo ten program jest dla dzieci urodzonych do końca czerwca, a dzieci z dalszych miesięcy czekają do września następnego roku. Moja Ania jest z września i dopiero teraz ją zapisujemy na wrzesień

Dokładnie tak jak asieńka_r pisze:tak:Na darmowe przedszkole łapią się dzieci pomiędzy 3 lata i 2 miesiące a 4 lata i 7 miesięcy,pod warunkiem,że urodziły się do końca czerwca:tak:
ankadaria jeśli Twój syn kończy 3 lata i 2 miesiące 27lipca 2013 będzie mógł skorzystać z tego programu dopiero w 2014 roku:sorry2:
Mój Matt urodził się 22 maja 2011 i jest zapisany do przedszkola na 2014 rok i do szkoły na 2015
:tak:

Ostatnia edycja:
Tak jak dziewczyny pisza ...moja corcia jest z sierpnia i nie szla ze swoim rocznikiem tylko rok pozniej a mlodsza cora jest z maja i pojdzie tak jak powinna isc czyli w 2014 pojdzie a do szkoly w 2015 tez jest juz zapisana...a kolezanki synek jest z tego roku co moja mlodsza cora z tym ze z sierpnia i on idzie dopiero 2015 ...

male sprostowanie:
ankadaria- oczywiscie chodzilo mi o sierpien 2014r wtedy zalapie sie na ten darmowy program :)
a wszystkie dokumenty dostaniesz w przedszkolu do ktorego go zapiszesz.

Tichonku, Aniaa- a znacie kogos kto poslal dziecko do szkoly wlasnie na 4 latka? ja sie wlasnie zastanawiam jak moj Nataniel poradzi sobie w szkole na ten wiek, czy to jednak nie za wczesnie?? mam troche obaw, ze jest jeszcze za maly i nie nadazy z programem :baffled:bo jednak wiekszosc irlandczykow, ktorych znam posyla swoje pociechy dopiero na 5 lat

Ostatnia edycja:
male sprostowanie:
ankadaria- oczywiscie chodzilo mi o sierpien 2014r wtedy zalapie sie na ten darmowy program :)
a wszystkie dokumenty dostaniesz w przedszkolu do ktorego go zapiszesz.

Tichonku, Aniaa- a znacie kogos kto poslal dziecko do szkoly wlasnie na 4 latka? ja sie wlasnie zastanawiam jak moj Nataniel poradzi sobie w szkole na ten wiek, czy to jednak nie za wczesnie?? mam troche obaw, ze jest jeszcze za maly i nie nadazy z programem :baffled:bo jednak wiekszosc irlandczykow, ktorych znam posyla swoje pociechy dopiero na 5 lat

Mój Radek poszedł do szkoły jako 4-latek:tak:W czerwcu kończył 4 latka a we wrześniu był już w szkolnej ławie:tak:Radzi sobie świetnie,pomimo tego,że jest jednym z najmłodszych w klasie a jego koledzy rok starsi:tak:Na prawdę nie żałuję tej decyzji,wyszło mu to tylko na dobre:tak:Teraz jest w pierwszej klasie i nie ma problemów z językiem żadnych.Czyta,pisze,komunikuje się super.Czyta nawet lepiej jak niektóre dzieci anglojęzyczne:tak:Dlatego Mateo też oddam bez obaw jako 4-latka do junior infant class:tak:

Dzieki za odp.:-) mam nadzieje, ze moj szkrab sobie poradzi. Nie martwie sie o jezyk bo rozumie i mowi po angielsku ale raczej o to jak mu pojdzie wlasnie z czytaniem,liczeniem, rysowaniem itd. Jak widze jakie Norbert ma zadania wlasnie w junior infants to troche mnie to przeraza czy mlodszy temu podola (bo Norbert jednak na 5 lat zacza chodzic do szkoly).

reklama
A ja znam dziecko ktore w lipcu skonczylo 3 lata i zalapalo sie na ten darmowy program:tak: wiec wszystko - moim zdaniem - zalezy od szkoly, tego czy maja wolne miejsca itp itd

Do góry