reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Anineczko u nas na osiedlu są wszędzie porozwieszane plakaty z hasłami: "Don't register,don"t pay!!!":tak:
...No popatrzcie,jakiego mam wspaniałomyślnego landlorda,napisał nam jeszcze,że zapłacił to dla naszej wygody sam a teraz mamy mu oddac:szok::-D:-D:-D

reklama
Tichonek - nie daj sie. tak jak pisza dziewczyny. 100 e musi byc uiszczone przez wlasciciela domu,a nie wynajmujacych,chociaz szczerze Wam powiem,ze u mnie w kontrakcie byla mowa o platnosciach odnosnie domu (juz teraz nie pamietam czego dokladnie) i kazalismy wykreslic,bo wlasciciel byl do tego zobowiazany i super,bo jak teraz wszedl ten podatek to pewnie musielibysmy go zaplacic. Masz tu linka i naklej mu na twarz : ;-) http://www.threshold.ie/documents/Household%20charge.pdf

No trąbią o tym w radiu codziennie, że trzeba płacić bo kary będą. Mój landlord nic się nie odzywał więc mam nadzieje że wie iż musi zapłacić.

Tchinku to jest podatek od mieszkania własnościowego ( płaci właściciel mieszkania, domu, posiadłości ). Nie bardzo rozumiem dlaczego wy macie jemu oddać pieniądze, które to on musi zapłacić bo to jego domek a nie wasz.
Mam nadzieję że trochę pomogłam :-)

czesc dziewczny mam takie pytanie z paszportem irlandzkim dla dziecka ktore sie nie urodzilo tutaj jestesmy tutaj ponad 7 lat i chcialabym zlozyc dla niego o ten irlandzki nie jezdzic do dublina do ambasady czy jest taka mozliwosc i co jest potrzebne do zlozenia jesli ktoras z was miala podobna sytuacje prosze o rade i pomoc:-)dzieki i pozdrawiam

mam pytanko do tych z Was,które dostają zwrot podatku.Mianowicie dwa tyg temu otrzymalismy list zebyśmy zweryfikowali dane konta-wsio było oki...a pieniedzy jak nie było tak nie ma-ile to moze potrwac???

mam pytanko do tych z Was,które dostają zwrot podatku.Mianowicie dwa tyg temu otrzymalismy list zebyśmy zweryfikowali dane konta-wsio było oki...a pieniedzy jak nie było tak nie ma-ile to moze potrwac???
My czekaliśmy 3 tygodnie :)

Dziewczyny a ubiegałyście się o zwrot nadpłaty składek PRSI??

I moje drugie pytanie dotyczy kotraktu na dom. Przy wprowadzce dostaliśmy kontrakt ale nie było tam okresu wynajmu.
Chatę wynajmował nam jej agent i ona miała zweryfikować dane w kontrakcie i dosłać. Odesłała bez tego okresu. I teraz nie wiem czy umowę mieliśmy na 6mcy czy 12??
My chcieliśmy na 6,żeby sprawdzić mieszkanie. Mieszkamy już tutaj 8 miesięcy i nad nami wprowadzili się studenci imprezujący na okrągło. Stąd moje zainteresowanie kontraktem.

reklama
Fenix-skoro w umowie czarno na białym nie masz okresu"minimum",to jesli tylko macie takie chęci,to wyprowadzić się mozecie nawet na drugi dzień po wprowadzeniu się:tak:A fotki(na inny watek)sa w trakcie;)

Do góry