reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
witam, moze Ktoras z Was jest, była albo wie i poradzi i poinformuje :) ...własnie dzisiaj dowiedziałam sie, ze moj pracodawca szykuje sie do zmainy kontraktow. Moi koledzy zostali poinformowani, ze dostana do podpisania nowe kontrakty za 30 dni - redukcja godz z 38 na 20, nie beda płacic za chorobowe, nie bedzie podwojnie płatnych niedziel, redukcja stawki do podstawowej 8,65 to tyczy sie full tme. I w zwazku z ta sytuacja mam pewne niejasnosci. Jezeli chodzi o mnie pracuje w tej firmie na part time - tylko weekendy, obecnie przebywam na macierzynskim, zostało mi do powrotu 2,5 miesiaca. Wiem , ze musze powiadomic pracodawce o powrocie na 4 tyg przed koncem urlopu macierzynskiego, tylko wtedy juz wszyscy beda miec nowe kontrakty, a o ile wiem to po powrocie z macierzynskiego pracodawca powinien zapewnic mi prace na tych samych warunkach ... jezeli zmienia tj. obniza stawke,nie bedzie podwojnie płatnych niedziel, redukcja godz - to chyba istotne zmiany w warunkach pracy. Teraz bedac na maternity nie mam obowiazku niczego podpisywac!!!ale po powrocie jezeli sie nie zgodze na nowe warunki to jest jednoznaczne ze zwolnieniem, tak?
I jeszcze sprawa odprawy, za kazdy przepracowany rok przysługuje 2 tygodniowe wynagrodzenie, a jak bedzie liczone moje jezeli 4,5 roku pracowałam na full time , a 2,5 na partime - czyli przysługuje mi odprawa wyliczona osobno za full time i part time?
I teraz jezeli nie zgodze sie na nowy kontrakt, pracodawca sam mnie zwolni to dostane jobseekers benefit w jakiej wysokosci jezeli moje zarobki tygodniowe były miedzy 140-160 e przez cały ten okres kiedy pracowałam na part time (jezeli ponizej 150e tyg - jest 84,5 e a powyzej 121,40e) - czy bedzie liczona srednia z poprzedniego roku?czy jezeli moj maz jest obecnie na jobseekers allowance to moj zasiłek bedzie wpływał na wysokosc jego zasiłku - zaznacze, ze ma doliczona kwote na mnie do swojego zasłku?

Anetajoanna - pracodawca nie może zmienić Ci warunków pracy (zmiany kontraktu) po macierzyńskim,ale może nie zagwarantować Ci odpowiednich ilości godzin w tyg. Np.powie,że może dać ci tylko 6h w tyg powodując,że będziesz musiała się zwolnić,bo nie starczy Ci na życie. Z odprawką liczone są pełne lata pracy czyli na pewno 4 lata full time ,ale z part time nie wiem jak to wygląda. Na resztę twoich pytań nie umiem odpowiedzieć....

Anetajoanna - pracodawca nie może zmienić Ci warunków pracy (zmiany kontraktu) po macierzyńskim,ale może nie zagwarantować Ci odpowiednich ilości godzin w tyg. Np.powie,że może dać ci tylko 6h w tyg powodując,że będziesz musiała się zwolnić,bo nie starczy Ci na życie. Z odprawką liczone są pełne lata pracy czyli na pewno 4 lata full time ,ale z part time nie wiem jak to wygląda. Na resztę twoich pytań nie umiem odpowiedzieć....

Jak pzreszłam z full na part time dostałam min 8h w tygodniu - inni na partime maja po 3h i chyba beda chcieli mi
zmienic... byłam w tej dogodnej sytuacji , ze pracowałam tylko sob i niedz (ktora podwojnie płatna była) i zawsze wychodziło mi tygodniowo cos koło 13 - 15 h, a teraz jak mam miec 3 h to wydaje mi sie smieszne... to co piszesz taycia
to dla mnie jest tez zmiana w kontrakcie bo np 6 h to nie 8- a kontraktowe godziny powinno sie dostac- przynajmniej zawsze tak było u mnie - to było minimum!!! no własnie jak to jest z ta odprawa za part time - jest liczona od zarobkow za dany rok srednio ???

anetajoanna za full time jest odprawa jak za full time a za part time tak samo 2 tygodnie za rok i nie ważne ze to part time,odprawa naliczana jest za każdy przepracowany rok,wyliczana jest średnia i z tego 2 tygodnie za rok:tak:byłam u adwokatki i tak mi powiedziała wiec informacja sprawdzona:tak:

o odprawie za part time, wyczytałam ze pracownicy niepełno etetowi maja takie same prawa do odprawy jak pełno etatowi wiec to mnie cieszy :)

Part-time workers
The Redundancy Payments Act 2003 amended the insurability requirements for redundancy to ensure the rights of part-time workers to statutory redundancy. This amendment brings them into line with the Protection of Employees (Part-Time Work) Act 2001 which provides that part-time employees cannot be treated in a less favourable manner than comparable full-time employees in relation to conditions of employment.
It means that the right of certain part-time workers (such as those in casual employment or in employment of inconsiderable extent) to statutory redundancy is now recognised. They must still meet the requirement for 2 years' continuous service as described above.

Ostatnia edycja:
reklama
o odprawie za part time, wyczytałam ze pracownicy niepełno etetowi maja takie same prawa do odprawy jak pełno etatowi wiec to mnie cieszy :)

tak własnie:tak:oni wyliczają średnią za wszystkie lata i wtedy 2 tygodnie za każdy rok:tak:tylko dowiedz sie czy jak zmieniają ci kontrakt a ty sie nie zgadzasz to czy ci sie należy bo ja (z niewiedzy:sorry:)zgodziłam sie po macierzynskim na part time i straciłam na tym:confused2:gdybym wiedziała to inaczej bym to rozegrała:sorry:

Do góry