reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Jagoda ja akurat nie miałam problemów z pracą, zanim zaszłam w ciąże pracowałam 2 lata, pracowałam do 5 miesiąca ciąży a potem przeszłam na urlop specjalny bo miałam pracę fizyczną i dłużej nie mogłam pracować a potem 2 tygodnie przed porodem przeszłam na maternity. a po maternity zwolniłam się bo nie dalabym rady tam pracować.

zawsze możesz jeszcze się w socialu dopytać dokładnie

A co do dzieciaczków to faktycznie, (z kąd jesteś)

Ostatnia edycja:
reklama
Jagoda ja akurat nie miałam problemów z pracą, zanim zaszłam w ciąże pracowałam 2 lata, pracowałam do 5 miesiąca ciąży a potem przeszłam na urlop specjalny bo miałam pracę fizyczną i dłużej nie mogłam pracować a potem 2 tygodnie przed porodem przeszłam na maternity. a po maternity zwolniłam się bo nie dalabym rady tam pracować.

zawsze możesz jeszcze się w socialu dopytać dokładnie

A co do dzieciaczków to faktycznie, (z kąd jesteś)

dzieki;-) a jestesm z wicklow;-) pozdrawiam;-)

Witam Was,mam male pytanie do osob ktore zmienaly adres w Child benefit-czy wystarczy wypelnic tylko forme o zmianie danych czy nalezy jeszcze dolaczyc jakis rachunek potwierdzajacy adres?

Hej Dziewczyny!
Mam pytanie i przepraszam jezeli poruszam temat ktory juz byl :-)
Planuje powrot do Polski, mam mala coreczke i pobieram Child Benefit. Tatus zostaje w Ie... i tu moje pytanie, czy nie orientujecie sie czy jest mozliwosc pobierania irlandzkiego zasilku rodzinnego gdy ja i dziecko przebywam w Polszy a tatus dziecka w Ie??
Bede wdzieczna za wszelkie info.... wiadomo w Polszy kazdy grosz sie przyda...

Witam Was,mam male pytanie do osob ktore zmienaly adres w Child benefit-czy wystarczy wypelnic tylko forme o zmianie danych czy nalezy jeszcze dolaczyc jakis rachunek potwierdzajacy adres?

Ja wypełniłam tylko rubrykę w formularzu o zmianie okoliczności i to wystarczyło ;)
Myślę,że gdyby chcieli potwierdzenie to byłoby to wyszczególnione w formularzu ;)

Hej Dziewczyny!
Mam pytanie i przepraszam jezeli poruszam temat ktory juz byl :-)
Planuje powrot do Polski, mam mala coreczke i pobieram Child Benefit. Tatus zostaje w Ie... i tu moje pytanie, czy nie orientujecie sie czy jest mozliwosc pobierania irlandzkiego zasilku rodzinnego gdy ja i dziecko przebywam w Polszy a tatus dziecka w Ie??
Bede wdzieczna za wszelkie info.... wiadomo w Polszy kazdy grosz sie przyda...

"Zasiłek na dziecko a regulacje UE

Obywatele UE/krajów EOG oraz obywatele Szwajcarii, którzy pracują w Irlandii, nie muszą spełniać kryterium stałego zamieszkania, aby otrzymać zasiłek na dziecko.
Obywatele UE/EOG lub Szwajcarii pracujący w kraju, w którym obowiązują przepisy UE, zazwyczaj otrzymują w tym kraju zasiłek na dziecko, nawet jeżeli ich rodzina mieszka w innym kraju. Jednak jeżeli ich dzieci mieszkają w innym kraju UE/EOG, powinni mimo wszystko ubiegać się w tym kraju o wszelkie przysługujące im zasiłki rodzinne.
Jeśli zasiłek rodzinny, który dana osoba otrzymuje w kraju, w którym zamieszkują dzieci, jest mniejszy niż zasiłek na dziecko wypłacany w Irlandii, wtedy takiej osobie wypłacony zostanie zasiłek na dziecko w wysokości różnicy między tymi świadczeniami. Aby uzyskać więcej informacji dotyczących wpływu przepisów UE na zasiłek na dziecko, należy skontaktować się z Działem Zasiłków na Dzieci (zob. "Gdzie składać podanie" poniżej).
Kraje objęte regulacjami unijnymi: Austria, Belgia, Bułgaria, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Islandia, Lichtenstein, Litwa, Luksemburg, Łotwa, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Węgry, Wielka Brytania (bez Wysp Normandzkich) i Włochy. "
http://www.citizensinformation.ie/pl/social_welfare/social_welfare_payments/social_welfare_payments_to_families_and_children/child_benefit.html

Wlasnie juz to przestudiowalam, ale sprawa jest o tyle skomplikowana ze ChB jest na mnie i to ja wracam do Polski, a ojciec dziecka zostaje, slubu nie mamy i juz raczej miec nie bedziemy, wracam do Polski poniewaz sie rozstajemy... i nie wiem czy da sie i czy jes taka potrzeba aby ten ChB przepisac na Niego, tak abym mogla to swiadczenie otrzymywac w Polsce.
Moze ktos ma doswiadczenie w tej sprawie?

Iza z tego co mi wiadomo to ojciec dziecka moze starac sie o ten zasilek dlatego ze pracuje tutaj,a nie ty:(moj znajomy np jest po rozwodzie i pobiera na dziecko chb bedace w pl z matka,na sprawie o alimenty sedzia powiedziala ze te pieniadze sa dziecka i musi je oddawac matce ale co z tego jak np almienty ma 1000zl a pobiera 140e chb to tylko z wlasnej kieszeni doklada roznice:(jezeli facet twoj bylby ok to oddawal by ci te pieniadze a jezeli nie to skladaj o wyzsze alimenty.jak sama wiesz co jakis czas przychodza listy do podpisu z chb i jak nie wyslesz to wstrzymuja kase,a jezeli jest na ciebie to ty musisz podpisac.moze dasz rade sie dogadac z facetem

reklama
W październiku złożyliśmy o FIS i przyznali nam. Jupiiiiiii :-) troszkę nie zgadza nam się w obliczeniach ale co tam 40 euro to zawsze coś.. ;-)

Do góry