reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Beti-niestety nie wiem czy jest jakiś pułap(tzn ograniczenie co do dochodów na rodzinę),bo jak ja składałam podanie to mi babka powiedziała,że przekraczamy,ale nie dałam za wygraną i kazałam jej wziąć papiery:-pno i przyznali nam:)))warto spróbować(pobierasz form,gp musi Ci podstęplować,wypełniasz,dołączasz zaświadczenie o dochodach,dowody ile płacicie za domek,jeśli dzieci do przedszkola chodzą(no nie u Ciebie akurat...ale tak piszę)i płacisz za to to również dowody zapłaty i wysyłasz podanie:))))

reklama
Cześc dziewczyny. Mam pytanie.
Dziś dostałam list z HSE, potwierdzający, że mój GP będzie prowadził ciążę. I jest tam wzmianka o tzw. "Maternity Cash Grant of euro 10.16". Czy któraś z was wie może co to jest? Tu piszą, że przysługuje posiadaczom Medical Card oraz że można się o to ubiegac do 3 miesięcy po porodzie. Gdy wrzuciłam to w google.ie, to znalazłam wypowiedzi kobiet o jakiś dodatkach do ubrań ciążowych (do 200euro), a po narodzinach dziecka także jest niby możliwośc dopłaty do łóżeczka i wózka (do 150 euro do każdego). Pierwsze słysze o takich wynalazkach, a jest to już moja druga ciąża w Irl. W pierwszej przysługiwał mi zasiłek macierzyński więc finansowo było ok. Teraz niestety nie mogę na to liczyc i wszelkie dodatki byłyby mile widziane :)
Napiszcie proszę jak coś wiecie na ten temat.
Pozdrawiam :)

biloa jak się Emma urodziła to posżłam do urzedu i zgłosiłam to z prośbą o MC na kolejne dziecko i z tego co pamietam to dawałam tylko jej pps
i po tygodniu mi przysłali list z tabelką ze już jest dopisana :tak:

evelynka ja rodziłam 9 msc temu i ejszcze czegoś takiego nie słyszałam, ale ostatnio mi znajome mówiły i ponoć to prawda ze się dostaje kasę:tak:

evelynka jest,jest coś takiego.Nie sądzę by sam fakt posiadania MC upoważniał do pobierania tych pieniążków,ale ciężka sytuacja materialna.
Z tego co wiem to trzeba zbierac rachunki by się starac o ten grant.
Najlepiej zapytac w SW.:tak:

reklama
Do góry