reklama
lubiczanka
Fanka BB :)
mnie się jeszcze nie zdarzyły wąty-a 4razy już byłam tuLubiczanko no właśnie dlatego pytam bo Matta nie będę ciągła do fotografa tylko będzie miał foto home madeAle wiem,że ze zdjęciami do polskich paszportów bywa różnie i nie wiem czy takie domowej roboty przejdą
_Roszpunka_
szczęśliwa mamusia :)
Vikamcia-to pisz konkretne pytania żeby można było odpowiedzieć
względnie i oględnie-wypełniasz formularz na FIS(wpisujesz dane dzieci,dochody,rozchody-czyli ile za dom itp)jeśli to pierwszy wniosek dołączasz akty ur dzieci,dowód(np.list od landlorda)ile płacisz za dom...generalnie listę wymaganych dokumentów jest jak zwykle w takich aplikacjach na końcu formularza.Wysyłasz,albo zanosisz wniosek do sociala,po 2,3tygodnaich dostaniesz list,że wpłynęła Twoja aplikacja i postaraja się jak najszybciej ją rozpatrzyć...i tu zaczyna się czekanie-ja,z ręką na sercu nigdy nie czekałam dłużej niż 8tyg od dostania tego listu od nich na decyzję...ale jak pewnie tu zauważyłaś czeka się i po pół roku:/Pieniążki(jeśli Ci takowe przyznaja)wpływają raz w tygodniu,wyrównują od momentu złożenia wniosku.a a kwota-w Twoim przypadku kwota jaką zarabiacie nie może przekraczać 602e(niestety oprócz zarobków męża liczy sie do tego również zasiłek dla bezrobotnych-jesli takowy pobierasz)i od tych 602e odejmujesz Wasze zarobki(np Twój mąż zarabia400e to 602-400)z wyniku obliczasz 60%(czyli 60% z 202e) i to jest kwota(121.2),którą powinni Ci przyznać w formie fisu
czyli mąż pracowac musi tak??? inaczej nici z fisu??
aha i jeszcze jak piszesz że wspólne zarobki nie moga przekraczać 602e czyli jego wypłata i moje JA to jesli bysmy łącznie mieli te 600e tygodniowo to jak to liczyć?? nie należy się wtedy nic??
czy mamy miec łącznie do tych 602 e ale liczy się tylko od wypłaty męża czyli od tego 400e?? :-)
rozumiesz mnie???:-)
ile sie czeka wiem bo widziałam nie raz jak pisałyście....
wogóle nie wiem jak się za to zabrać a to całkiem dobre by było
tichonku mi robiła irlandka u nas w pharmacy zdjęcie zrobiła kolorowei ładnie wycięła :-)
i zdjecie przykjęli , było lekko za ciemne kolez pokręcił głową i powiedział:"Boże kto to zdjęcie robił"powiedziałam że irlandzki fotograf i przyjął zapłaciłam 5e :-) bo u nas w aptece mamy taki punkt do robienia i wywoływania zdjeć
Ostatnia edycja:
aga_irlandia
MAMA PO RAZ PIATY:)
ja dzis bylam w ambasadzie:-) zdjecie Victorii mialam robione u fotografa irlandzkiego a Mayki sama w domu zrobilamzgralam na plyte i mi w punkcie fotograficznym wydrukowali
strasznie sie czepiaja zdjec powiem szczerze i jak pytaja trza powiedziec ze polak robilmoj musial swoje jeszcze raz robic bo sie czepneli
dla dzieci do 5 lat nie jest tak rygorystycznie i moja Mayka ma zdjecie gdzie nie widac uszu i usmiech z zebami jestale przyjeli;-)
Tichonek ja tez mam irlandzki dla Mayki i Victorii teraz bedziemy skladac ale w ambasadzie mi powiedzieli zeby choc raz zrobic paszport polski aby dzieci byly ze tak powiem zarejestrowane bo jak beda duze kiedys i beda chcialy paszport polski to bedzie trudniej i trza bedzie wszystko udowadniac a tak maja go niejako z przydzialu
strasznie sie czepiaja zdjec powiem szczerze i jak pytaja trza powiedziec ze polak robilmoj musial swoje jeszcze raz robic bo sie czepneli
dla dzieci do 5 lat nie jest tak rygorystycznie i moja Mayka ma zdjecie gdzie nie widac uszu i usmiech z zebami jestale przyjeli;-)
Tichonek ja tez mam irlandzki dla Mayki i Victorii teraz bedziemy skladac ale w ambasadzie mi powiedzieli zeby choc raz zrobic paszport polski aby dzieci byly ze tak powiem zarejestrowane bo jak beda duze kiedys i beda chcialy paszport polski to bedzie trudniej i trza bedzie wszystko udowadniac a tak maja go niejako z przydzialu
Ostatnia edycja:
też się już nad tym zastanawialam
lubiczanka
zdjęcia-ja swoim starszakom robiłam i przyjęli od razuale to zależy jak kto się przyłoży do zrobienia
Vikamcia-602e to pułap(dla rodziny z dwójką dzieci),którego przekroczyć nie możecie-czyli więcej jak te 602 nie wolno Wam zarobić...niestety Twój JA jest brany pod uwagę.jeśli macie nawet o kilka e mniej od 602 warto złożyć wniosek,bo przyznają minimalną stawkę czyli20e tygodniowo-zawsze coś...zwłaszcza jeśli się czeka te kilka miesięcy to nawet z tych 20e się uzbiera kwotka ciesząca oko
Vikamcia-602e to pułap(dla rodziny z dwójką dzieci),którego przekroczyć nie możecie-czyli więcej jak te 602 nie wolno Wam zarobić...niestety Twój JA jest brany pod uwagę.jeśli macie nawet o kilka e mniej od 602 warto złożyć wniosek,bo przyznają minimalną stawkę czyli20e tygodniowo-zawsze coś...zwłaszcza jeśli się czeka te kilka miesięcy to nawet z tych 20e się uzbiera kwotka ciesząca oko
biola
szczęsliwa mama
Tichonku Ja robiłam chłopakom pl paszporty zdjęcia robilam normalnie u chinola i wszystko bylo ok na b
Nikolaska paszport czekałam 2tyg na kacpra że juz na 5lat ok 6tyg czekaliśmy.aa pamiętaj żeby mieć pl akt wasze dowody bądź paszporty.a na wniosku wpisujesz orła adres bo wiem że z tym są problemy ale wrazie wątpliwości na stolikach są przyklejone wzory jak wypełniać a i weź swój długopisi oczywiście muszą być oboje rodziców a i jeszcze poprzedni paszport młodego i to chyba tyle.jak będziesz robiła zdjęcia gdzie zwróci uwagę żeby Nie bylo za żółte bo czasami jakos im tak wychodzą bo wtedy w ambasadzie takie zdjęcie Nie chce Sie zeskanowac (moja koleżanka miała taki problem)ale na drugi dzień załatwiła wsip wszystko
Nikolaska paszport czekałam 2tyg na kacpra że juz na 5lat ok 6tyg czekaliśmy.aa pamiętaj żeby mieć pl akt wasze dowody bądź paszporty.a na wniosku wpisujesz orła adres bo wiem że z tym są problemy ale wrazie wątpliwości na stolikach są przyklejone wzory jak wypełniać a i weź swój długopisi oczywiście muszą być oboje rodziców a i jeszcze poprzedni paszport młodego i to chyba tyle.jak będziesz robiła zdjęcia gdzie zwróci uwagę żeby Nie bylo za żółte bo czasami jakos im tak wychodzą bo wtedy w ambasadzie takie zdjęcie Nie chce Sie zeskanowac (moja koleżanka miała taki problem)ale na drugi dzień załatwiła wsip wszystko
_Roszpunka_
zdjęcia-ja swoim starszakom robiłam i przyjęli od razuale to zależy jak kto się przyłoży do zrobienia
wiadomo ze każdy grosz cieszy ;-)
ale mąż musi pracować?? czy mogą być 2 osoby na socjalu??
Aga_Natalia
Vikamcia Musi chociaż jedna osoba pracować.
reklama
_Roszpunka_
a o co chodzi z tym co anineczka dała linka... ???