reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Vikamcia-to pisz konkretne pytania żeby można było odpowiedzieć:)
względnie i oględnie-wypełniasz formularz na FIS(wpisujesz dane dzieci,dochody,rozchody-czyli ile za dom itp)jeśli to pierwszy wniosek dołączasz akty ur dzieci,dowód(np.list od landlorda)ile płacisz za dom...generalnie listę wymaganych dokumentów jest jak zwykle w takich aplikacjach na końcu formularza.Wysyłasz,albo zanosisz wniosek do sociala,po 2,3tygodnaich dostaniesz list,że wpłynęła Twoja aplikacja i postaraja się jak najszybciej ją rozpatrzyć...i tu zaczyna się czekanie-ja,z ręką na sercu nigdy nie czekałam dłużej niż 8tyg od dostania tego listu od nich na decyzję...ale jak pewnie tu zauważyłaś czeka się i po pół roku:/Pieniążki(jeśli Ci takowe przyznaja)wpływają raz w tygodniu,wyrównują od momentu złożenia wniosku.a a kwota-w Twoim przypadku kwota jaką zarabiacie nie może przekraczać 602e(niestety oprócz zarobków męża liczy sie do tego również zasiłek dla bezrobotnych-jesli takowy pobierasz)i od tych 602e odejmujesz Wasze zarobki(np Twój mąż zarabia400e to 602-400)z wyniku obliczasz 60%(czyli 60% z 202e) i to jest kwota(121.2),którą powinni Ci przyznać w formie fisu:)

czyli mąż pracowac musi tak??? inaczej nici z fisu??
aha i jeszcze jak piszesz że wspólne zarobki nie moga przekraczać 602e czyli jego wypłata i moje JA to jesli bysmy łącznie mieli te 600e tygodniowo to jak to liczyć?? nie należy się wtedy nic??:-p
czy mamy miec łącznie do tych 602 e ale liczy się tylko od wypłaty męża czyli od tego 400e?? :-)
rozumiesz mnie???:-)
ile sie czeka wiem bo widziałam nie raz jak pisałyście....
wogóle nie wiem jak się za to zabrać a to całkiem dobre by było :-p

tichonku mi robiła irlandka u nas w pharmacy zdjęcie zrobiła kolorowei ładnie wycięła :-)
i zdjecie przykjęli , było lekko za ciemne kolez pokręcił głową i powiedział:"Boże kto to zdjęcie robił"powiedziałam że irlandzki fotograf i przyjął:-p zapłaciłam 5e :-) bo u nas w aptece mamy taki punkt do robienia i wywoływania zdjeć :-D

Ostatnia edycja:
ja dzis bylam w ambasadzie:-) zdjecie Victorii mialam robione u fotografa irlandzkiego a Mayki sama w domu zrobilam:tak:zgralam na plyte i mi w punkcie fotograficznym wydrukowali:tak:
strasznie sie czepiaja zdjec powiem szczerze i jak pytaja trza powiedziec ze polak robil:-Dmoj musial swoje jeszcze raz robic bo sie czepneli
dla dzieci do 5 lat nie jest tak rygorystycznie i moja Mayka ma zdjecie gdzie nie widac uszu i usmiech z zebami jest:-Dale przyjeli;-)
Tichonek ja tez mam irlandzki dla Mayki i Victorii teraz bedziemy skladac ale w ambasadzie mi powiedzieli zeby choc raz zrobic paszport polski aby dzieci byly ze tak powiem zarejestrowane bo jak beda duze kiedys i beda chcialy paszport polski to bedzie trudniej i trza bedzie wszystko udowadniac a tak maja go niejako z przydzialu:-D

Ostatnia edycja:
zdjęcia-ja swoim starszakom robiłam i przyjęli od razu:-pale to zależy jak kto się przyłoży do zrobienia:-p:cool2:
Vikamcia-602e to pułap(dla rodziny z dwójką dzieci),którego przekroczyć nie możecie-czyli więcej jak te 602 nie wolno Wam zarobić...niestety Twój JA jest brany pod uwagę.jeśli macie nawet o kilka e mniej od 602 warto złożyć wniosek,bo przyznają minimalną stawkę czyli20e tygodniowo-zawsze coś...zwłaszcza jeśli się czeka te kilka miesięcy to nawet z tych 20e się uzbiera kwotka ciesząca oko:tak:

Tichonku Ja robiłam chłopakom pl paszporty zdjęcia robilam normalnie u chinola i wszystko bylo ok na b
Nikolaska paszport czekałam 2tyg na kacpra że juz na 5lat ok 6tyg czekaliśmy.aa pamiętaj żeby mieć pl akt wasze dowody bądź paszporty.a na wniosku wpisujesz orła adres bo wiem że z tym są problemy ale wrazie wątpliwości na stolikach są przyklejone wzory jak wypełniać a i weź swój długopis;)i oczywiście muszą być oboje rodziców a i jeszcze poprzedni paszport młodego i to chyba tyle.jak będziesz robiła zdjęcia gdzie zwróci uwagę żeby Nie bylo za żółte bo czasami jakos im tak wychodzą bo wtedy w ambasadzie takie zdjęcie Nie chce Sie zeskanowac (moja koleżanka miała taki problem)ale na drugi dzień załatwiła wsip wszystko

zdjęcia-ja swoim starszakom robiłam i przyjęli od razu:-pale to zależy jak kto się przyłoży do zrobienia:-p:cool2:
Vikamcia-602e to pułap(dla rodziny z dwójką dzieci),którego przekroczyć nie możecie-czyli więcej jak te 602 nie wolno Wam zarobić...niestety Twój JA jest brany pod uwagę.jeśli macie nawet o kilka e mniej od 602 warto złożyć wniosek,bo przyznają minimalną stawkę czyli20e tygodniowo-zawsze coś...zwłaszcza jeśli się czeka te kilka miesięcy to nawet z tych 20e się uzbiera kwotka ciesząca oko:tak:

wiadomo ze każdy grosz cieszy ;-)
ale mąż musi pracować?? czy mogą być 2 osoby na socjalu??

reklama
Do góry