reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Anineczko zabiora,a znajomy raczej nie dostanie CHB...:no:
jesli jestes na JB to idzie to ze skladek PRSI,tzn wypracowalas to sobie,ale jak masz JA to jest jakas tam zapomoga do poki nie znajdziesz pracy,nie odprowadzasz skladek,wiec CHB tez sie nie nalezy....malo tego na macierzynskim i na illness benefit nie licza sie zadne skladki,czyli ani pracodawca ani socjal nic nie odprowadza....
Nie ktorzy tutaj widze ze maja,ale tez nie ma tak ze jedna osoba pracuje w rodzine,maja FIS i jeszcze JA...:no:...ten FIS potem moze byc do zwrotu:sorry2:znam przypadek co musieli swracac...:sorry2:

reklama
no nieciekawie sie robi, ale widze ze kazdy przypadek jest inny. Moim znajomym zabrali chb na jedno dziecko juz dwa lata temu(bo ta dziewczynka mieszka w Polsce ze swojá matká-on jest ojcem a mieszka tu ze swojá nowá partnerká i maja wspolne dziecko i na te malá nie zabrali chociaz ona ma JA i jeszcze dostaje na niego bo on jest na jej utrzymaniu bo pracy nie moze znalexc)

Ostatnia edycja:
ewelcia a jak długo można otrzymywac JA?
Bo jedna taka osoba,którą znam to już chyba ze 2 lata jest na tym zasiłku,jak nie dłużej...a w przepisach chyba nie jest napisane ile ono trwa?

Anineczko wiesz co wlasciwie nie wiem tak na 100%,ale podobno po 3latach juz sie czepiaja i chca zabierac....lepiej jak w ciagu 3lat przepracujesz chociaz troche, to wtedy oni widza ze szukasz tej pracy....i inaczej na to patrza..

rozumiem ewelcia.

A z innej beczki.Jeśli urodzę pod koniec grudnia to CHB dostanę w styczniu? Wypada to 3 stycznia,ale przecież nie zdążę wyrobic PPS dziecka i złożyc papierów na CHB...to wytłumaczcie mi to bo już zapomniałam :szok::-D

rozumiem ewelcia.

A z innej beczki.Jeśli urodzę pod koniec grudnia to CHB dostanę w styczniu? Wypada to 3 stycznia,ale przecież nie zdążę wyrobic PPS dziecka i złożyc papierów na CHB...to wytłumaczcie mi to bo już zapomniałam :szok::-D

Od stycznia będą Ci naliczać, bo będzie się liczyła data urodzenia, tylko że wyrównanie może być np dopiero w marcu, bo zanim wyrobicie PPsa itd, ale może być już w lutym nawet, czyli za dwa miechy dostaniesz 280.

ewelcia to znaczy,że jak ktoś jest na JA a jego żona nie pracuje,pracowała zaledwie 6miesięcy tutaj na 5 letni pobyt to im zabiorą CHB? Nieciekawie się robi.:no:

Mam znajomego,który aplikował na JA po pobycie na JB i czekał 4 miesiące na decyzję,dostał odmowę i zabrali mu właśnie CHB.Bo córkę miał w Polsce,żona w Polsce pracuje,ma mieszkanie w Polsce.
Właśnie ściągnął do Irlandii tą córkę i ma nadzieję,że teraz dostanie :sorry2:

no robi sie nieciekawie :nerd: Ale z jednej strony to na plus, bo moze w koncu coniektorzy wezme sie za prace, bo juz czasem szlag trafia, jak czlowiek pracuje latami, a dookola kazdy czesze kase taka sama z socjala nic nierobiac. Co innego, jak ktos naprawde nie moze znalezc pracy i szuka, a co innego jak ktos z wyboru nie chce pracowac, bo mu sie 'nie oplaca'... No ale to temat rzeka.
Z tego co powszechnie juz wiadomo, Irlandia bedzie sie brala za te socjale, bo za duzo przekretow sie robi. Sami sobie jestesmy winni :crazy:

aa, no i mialam nawiazac do cyt... ze bez sensu jest tu targac corke, wyciagac ja z jej srodowiska, szkoly, przyjaciol itd. tylko dla paru euro. Nie wiem, la dla mnie to juz glupota i przesada :szok:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dzięki dziewczyny.

dranissmo no dla mnie też dziwne by za parę euro zmieniac środowisko dziecku,ale ona ponoc sama chciała,żona też ma dojechac,ale to i tak przecież nic pewnego czy dostanie to co chce,zwłaszcza,że wyszczególnili mu w odmowie,że ma mieszkanie w Polsce :blink:

ale zastanawiam się czy nie wezmą się za nas,bo ja nie pracuję,przepracowałam w sumie 3,5 roku,nigdy na żadnym zasiłku nie byłam,a mój M pracuje już prawie 8 lat :baffled:

reklama
Do góry