reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
ze sie tak wtrące:-)

z doświadczenia wiem ze na JA niezabierają CHB,sąsiedzi mają,on jest juz 3 lata na JA i cały czas ma CHB,poza tym mają chate w pl:tak:

anineczko a dlaczego mają sie za was brac:confused:twój m pracuje a do takich osób sie nie czepiają:no:a JA nie ma limitu czasu,jak masz rodzine to ci niezabiorą:no: a teraz dają prace tym co są powyżej 2 lat na JA,pracują za 300e tygodniowo:tak:ale co drugi tydzień:tak:

anineczko oni składali na dom socjalny i napisali ze mają dom w PL dlatego niedostali socjalnego ale CHB mają:tak:kiedyś koleżance zabrali bo straciła prace,poszła do adwokata i musieli jej oddac,jeżeli dziecko tutaj przebywa to muszą płacic CHB

Witam. Mam pytanie do Was dziewczyny :) Chcialabym sie dowiedziec jak wyglada sprawa z limitem na dofinansowanie do mieszkania, jezeli spodziewam sie dziecka i mieszkam z partnerem. Obecnie pobieramy dofinansowanie do mieszkania, ale szukamy mieszkania z lepszym ogrzewaniem(mamy elektryczne, a wiadomo zima w Irlandii juz nie taka ciepla jak kiedys). Czy jezeli znajdziemy mieszkanie nim dziecko sie urodzi, to czy limit na dofinansowanie do rentu bedzie wygladal "para+dziecko" czy tylko jako "para"? Dzieki za jakakolwiek pomoc :) Moze ktoras z Was sie z tym spotkala wczesniej :)

malo tego na macierzynskim i na illness benefit nie licza sie zadne skladki,czyli ani pracodawca ani socjal nic nie odprowadza....
nie prawda :no: Zarówno na macierzyńskim,jak i na dodatkowym,bezpłatnym macierzyńskim są odprowadzane składki :sorry2:
PRSI contributions: you will automatically be awarded PRSI credits while you are getting Maternity Benefit. If you avail of unpaid additional maternity leave you must get your employer to complete an application form for maternity leave credits after you return to work.
na illness benefit rzeczywiście nie
anineczko- coś Ty,siedź spokojnie;-)Nie bierzesz przecież nic z socjala,wiec co im do Ciebie.Ja tez pracowałam tyle,co Ty i tez nie brałam zasiłku :blink: Mamy FIS,ale to na A.

Madbebe kolezanka byla w Sw i babka w okienku jej powiedziala ze na macierzynckim tez nie:sorry2:wiec ja nie wiem,ale moze oni poprostu juz ludzi w blad wprowadzaja:sorry2:

Marcysia beda brac pod uwage dziecko...np u nas w miescie na rodzine 2+1 chata moze byc do 600e i miec 3 sypialnie:)

ewelcia ja byłam w socjalu jak skończyłam macierzyński i powiedzieli mi ze wszystkie składki socjal mi opłacił,keżeli należy ci sie macierzyński to przez cały okres składki są odprowadzane:tak:

reklama
Ewelcia- no raczej.. Podałam Ci cytat z citizen inform wiec nie moze byc inaczej. Ja tez mam odprowadzone za caly macierzynski

Do góry