reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Ja mialam dokladnie tak samo tylko ze ja tu nie zglaszalam ze sie rozwiodlam normalnie zarejestrowalismy dziecko na nazwisko mojego narzeczonego bez problemu:)

reklama
H|ej dziewczyny!Mam pytanie.Mam synka 3 miesiecznego z moim partnerem nie ejstesmy malzenstwem ale w sprawach uzedowych ejstesmy jako partnerstwo.Dostalismy medical karte ale nie full tylko ze nie placimy za wizyty.Wiec jakby to bylo gdybym byla znow w ciazy?Musialabym za porod placic czy jak? No i mam pytanie w tym roku ukonczylam szkole i wiem ze jest taki zsilek ktory sie nalezy osoba ktorzy skonczyli szkole a poszukuja pracy,wiec czy dostane ten zasilek w wysokosci 100 eu tygodniowo czy nie bardzo skoro moj partner pracuje? A i jescze jedno czy przysluguja mi pieniazki jakies na dziecko?mama mi mowila ze powinnam oprocz child benefitu dostawac jakies pieniadze co 3 miesiace?oRIENTUJECIE SIE moze?prosze o odpowiedz.

Jeśli jesteś w ciąży to i tak nie będziesz musiała płacić ani za opiekę ani za poród, to przysługuje wszystkim ciężarnym w Ire za darmo, oprócz Child Benefit na dziecko nic Ci się nie należy, no chyba, że partner wystąpi o FIS, tego zasiłku co 3 miesiące już dawno na dziecko nie ma, potem było co miesiąc, ale od 2010 r już tego nie ma.

ankadaria jeśli znów będziesz w ciąży to nie będziesz za nic płacić.Nieważne jest czy jesteś mężatką czy nie,nieważne czy kiedykolwiek tu pracowałaś,czy masz kartę medyczną czy nie,ważne,że masz PPS-a.Kobieta ciężarna w Irlandii jest chroniona i ma wszystkie świadczenia związane z ciążą za darmo:tak:
Masz GP Card a nie Medical Card:tak:
Jeśli chodzi o kasę dla kończących szkołę to się wcale nie orientuję:no:
A jeśli chodzi o jakieś dodatkowe pieniążki na dziecko to chyba mamie chodziło o Early Child Suplement,ale tego świadczenia już nie ma od stycznia 2010 roku więc nie przyznają nikomu:no:
Twój partner może w SW zapytać czy się Wam FIS (dodatek rodzinny) należy bo to byłoby na niego płacone ponieważ on pracuje ale nie wiem jak się to ma do tego,że nie jesteście małżeństwem,być może Was to wyklucza:sorry:Może któraś wie coś więcej na ten temat?
Asieńko:rofl2::rofl2::rofl2::-D

Jeśli jesteś w ciąży to i tak nie będziesz musiała płacić ani za opiekę ani za poród, to przysługuje wszystkim ciężarnym w Ire za darmo, oprócz Child Benefit na dziecko nic Ci się nie należy, no chyba, że partner wystąpi o FIS, tego zasiłku co 3 miesiące już dawno na dziecko nie ma, potem było co miesiąc, ale od 2010 r już tego nie ma.

Nawet ten zasilek 100 mi sie nie nalezy??Bo to ponoc wszyscy mlodzi ludzie dostaja po ukonczeniu szkoly a ktorzy suzkaja pracy? Ehhh :(

ankadaria jeśli znów będziesz w ciąży to nie będziesz za nic płacić.Nieważne jest czy jesteś mężatką czy nie,nieważne czy kiedykolwiek tu pracowałaś,czy masz kartę medyczną czy nie,ważne,że masz PPS-a.Kobieta ciężarna w Irlandii jest chroniona i ma wszystkie świadczenia związane z ciążą za darmo:tak:
Masz GP Card a nie Medical Card:tak:
Jeśli chodzi o kasę dla kończących szkołę to się wcale nie orientuję:no:
A jeśli chodzi o jakieś dodatkowe pieniążki na dziecko to chyba mamie chodziło o Early Child Suplement,ale tego świadczenia już nie ma od stycznia 2010 roku więc nie przyznają nikomu:no:
Twój partner może w SW zapytać czy się Wam FIS (dodatek rodzinny) należy bo to byłoby na niego płacone ponieważ on pracuje ale nie wiem jak się to ma do tego,że nie jesteście małżeństwem,być może Was to wyklucza:sorry:Może któraś wie coś więcej na ten temat?
Asieńko:rofl2::rofl2::rofl2::-D

Dziekuje Ci tichonku,troche mnie z ta ciaza uspokoilas bo juz myslalam ze nie daj bog bym musiala placic.Wsyztsko mozliwe ze mojej mamie o to chodzilo,czyli to zlikwidowali?Podejrzewam ze family suplement czy cos takiego i takbysmy nie dostali bo moj pracuje na ful time i trochu zarabia wiec chyba sie nie piszemy na to :(

Jeśli nie zarabia więcej niż 506 euro to FIS się Wam należy:-p A ten zasiłek dla tych, którzy skończyli szkołę to nie wiem, musiałabyś w SW pytać
Tichonku jak Ty to pięknie opisałaś:-p:rofl2::rofl2::rofl2::rofl2:.

Asiu a powiedz mi jezeli bysmy skladali na ten fis papiery to musialabym miec ile payslipow mojego?ostatnie 4 czy wystarczylby jeden? No wlasnie zcasem ejst tak ze to 506 eu przekracza ;/;/

reklama
Tak,Early Child Supplement zlikwidowali na rzecz darmowych przedszkoli a,żeby się starać o FIS to trzeba własnie pracować 19 godzin lub więcej tygodniowo lub 38 czy więcej w okresie 2 tygodni:tak:Warunkiem jest tylko nie przekroczenie limitu tygodniowego na rodzinę z jednym dzieckiem 506E:tak:No tylko właśnie nie wiem czy nie musicie być małżeństwem:sorry:
Payslipy dajesz dwa ostatnie ale i tak musisz dać p-60 z którego SW wylicza średnią tygodniową:tak:Więc nawet jak dasz,że tak powiem "słabsze" payslipy to oni Cię obliczą z P-60:tak:My w zeszłym roku daliśmy "słabe" payslipy ale i tak po obliczeniu okazało się,że o 6E za duży mamy przychód:sorry:Nie przyzanli nam,teraz mamy dwoje dzieci i znów się staramy:tak:Złożyliśmy już papiery i czekamy na decyzję:sorry:

Ostatnia edycja:
Do góry