reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

czesc
dzieki za odp.
argumenty twojej kolezanki jak najbardziej przekonujace, ale w moim przypadku niestety sie nie sprawdza, bo ja mieszkam i pracuje w Galway w godzinach od 8 do 16.30 :-(.

wydaje mi sie tez ze duzo zalezy od tego na kogo sie w socjalu trafi przy zalatwianiu JB.

pozdrawiam

reklama
Joanna Galway u mnie było tak że karmiłam małą co 3h tak mniej więcej..
no i moja szefowa zaczęła mi wydziwiać , że ja musze przejść na mleko sztuczne i wogóle(tyle że jej to już miałam od dawna dość) i powiedziałam jej że nie będę przechodzić na formułe i nie będe chodzić do pracy jesli mi nie da wolnego na karmienie wtedy kiedy mała jest głodna
bo owszem chciała mi dac przerwę ale w tych godzinach co jej odpowiadało nie patrząc na to że mała je całkiem w innych...:confused2:
i cały dzięń mi by nie pasował bo nawet nie zdążyłabym na 10 do pracy jakbym miała kolejne karmienie mieć w wyznaczonej przerwie..

a w socjalu napisałam po prostu że nie pracuję ponieważ szefowa nie dawała mi przerw na karmienie i tyle...
i dostałam po niecałym tygodniu:-)

ViKamciaG to jest dobry pomysł! u mnie w pracy raczej by mi nie robili problemow z przerwami ale kto to sprawdzi ze podałam taki powod odejscia z pracy?no chyba ze socjal kontaktuje sie z pracodawca zeby potwierdzic powod odejscia z pracy. a nie przyczepia sie ze dziecko ma 7 miesiecy a ja nadal karmie piersia?
ale tak naprawde to warto zaryzykowac i podac taki powod zwolnienia, przeciez nie mam nic do stracenia.

a powiedz mi jak to jest jak sie otrzymuje decyzje z socjala o przyznanym JB?co trzeba wtedy zrobic?trzeba sie stawic w jakims okreslonym terminie do socjala czy poprostu przelewaja pieniadze na konto i nie trzeba juz zadnych innych formalnosci dopelniac?

bede wdzieczna za info

pozdrawiam

ViKamciaG to jest dobry pomysł! u mnie w pracy raczej by mi nie robili problemow z przerwami ale kto to sprawdzi ze podałam taki powod odejscia z pracy?no chyba ze socjal kontaktuje sie z pracodawca zeby potwierdzic powod odejscia z pracy. a nie przyczepia sie ze dziecko ma 7 miesiecy a ja nadal karmie piersia?
ale tak naprawde to warto zaryzykowac i podac taki powod zwolnienia, przeciez nie mam nic do stracenia.

a powiedz mi jak to jest jak sie otrzymuje decyzje z socjala o przyznanym JB?co trzeba wtedy zrobic?trzeba sie stawic w jakims okreslonym terminie do socjala czy poprostu przelewaja pieniadze na konto i nie trzeba juz zadnych innych formalnosci dopelniac?

bede wdzieczna za info

pozdrawiam
to i ja cosik podpowiem . ja dostalam decyzje w tym samym dniu co zanioslam papiery list od szefowej i cos tam jeszcze a za tydzien dostalam juz pieniazki z tego co pamietam. pieniazki bedziesz odbierac na poczcie ( musisz podac adres poczty ktory tobie bedzie najlepiej odpowiadal. niestety nie przelewaja na konto ponadto musisz raz w miesiacy sie podpisywac w socjalu :) . to tyle co najwazmiejsze . ja dostalam decyzje na 9 miesiecy . teraz staram sie o JA i juz jestem po rozmowie . czekam na decyzje.

madziakowalik dzieki za odp.
czyli rozumiem ze jak pozytywnie rozpatrzą moj wniosek o JB to dostaje decyzje i ide na poczte we wskazanym przez socjal dzien i odbieram zasiłek, tak?pytam o to bo chciałabym pojechac na jakis czas do Polski zaraz po tym jak złoze podanie o JB.a jak dostałabym decyzje a akurat by mnie nie było w Irlandii to rozumiem ze zasiłek za dany tydzien by mi przepadł, a pozniej juz mogłabym odbierac pieniadze normalnie?

a czy ty tez sama sie zwolniłas z pracy?jezeli tak to mozesz mi napisac jaki podałas powod odejscia z pracy?

dzieki

ps. mam nadzieje ze bez problemow dostaniesz JA

pozdrawiam

Joanna jak ja sie zwalnialam z pracy to podalam w socjalu ten sam powod odejscia co pracodawcy.
Wiem ze socjal w mojej sprawie sie kontaktowal z moim bylym pracidawca.
Jesli chcesz leciec do Pl na jakis czas to zwolnij sie z pracy a nie skladaj papierow o JB.
Jesli zlozysz to musisz czekac na decyzje....czasami mowia od razu w socjalu kiedy masz podpis i w jaki dzien kazdego tyg,odbierasz kaske na poczcie a czasami czekasz na decyzje-w przyblizeniu 2-3tyg.
Wiem ze jest tak,ze jesli raz nie odbierzerz zasilku na poczcie to go cofaja do socjalu i maja prawo go calkowicie Ci zabrac.
Mozesz tez jechac do PL w trakcie trwania JB ale wtedy musisz zglosic w socjalu...za 2tyg "urlopu"placa ....ile jest bezplatnego to nie wiem...ja bylam w tamtym roku 4tyg .

Mam nadzieje ze troche pomoglam:)

ewelcia86 a czy mogłabys mi podac jaki to byl powód?jezeli nie mozesz to nie ma sprawy.
kurcze troche sie zmartwiłam ze moga mi zabrac zasiłek jak mi go przyznaja a akurat byłabym w Polsce.
czyli jest tak ze jak wyznaczą mi termin np na poniedziałek któregos tam miesiaca to te pieniadze sa na poczcie tylko do odbioru w ten poniedziałek czy mam np czas na odbiór np 2 dni .czy to jest poprostu sztywno ustalony termin i tyle?
zalezy mi na czasie i dlatego chciałam złozyc wniosek o JB jak najszybciej no ale zobaczymy jeszcze jak to rozegrac.

Ostatnia edycja:
ewelcia86 a czy mogłabys mi podac jaki to byl powód?jezeli nie mozesz to nie ma sprawy.
kurcze troche sie zmartwiłam ze moga mi zabrac zasiłek jak mi go przyznaja a akurat byłabym w Polsce.
czyli jest tak ze jak wyznaczą mi termin np na poniedziałek któregos tam miesiaca to te pieniadze sa na poczcie tylko do odbioru w ten poniedziałek czy mam np czas na odbiór np 2 dni .czy to jest poprostu sztywno ustalony termin i tyle?
zalezy mi na czasie i dlatego chciałam złozyc wniosek o JB jak najszybciej no ale zobaczymy jeszcze jak to rozegrac.
.
zasilek masz tylko jednego dnia na poczcie do odbioru
tekze najlepiej jak bedziesz na miejscu . faktycznie moga Ci go cofnac . poczekaj na decyzje i dopiero wtedy idz do socjiala i powiedz ze chcesz wyjechc do Polski . tak chyba bedzie najlepiej dla Ciebie . :)

JoannaGalway jesli chcesz leciec do pl to po zwolnieniu sie z pracy nie skladaj papierow o JB Jesli wszystko bedziesz miec ok to decyzja przyjdzie ci szybko (wysylaja poczta) i w liscie bedziesz miala odrazu wyznaczona date podpisu w socialu Jesli sie nie stawisz moga cio cofnac zasilek W decyzji bedzie tez podana data odbioru pieniazkow na poczcie Zazwyczaj to po 3 dniach od daty listu Jesli ich nie odpierzesz w danym dniu kasa jest wstrzymana i mozliwe ze JB ci zabiora

albo zloz wniosek poczekaj na decyzje i wez urlop w socialu

reklama
Madziakowalik..a skad mas ztakie info ze zasielk masz jednego dnia tylko na poczcie do odbioru???zaciekawilas mnie sa teoria:rolleyes2::oo:

Joann masz trzy dni na odebranie pieniedzy...czyli jak masz wyznaczony poniedzialek to mozesz jeszcze we wtorek i w srode odebrac...

zaraz wroce

EDIT:jestem!
Joann ja mialam 15km do pracy i dojerzdzalam autobusem albo M mnie wozil...
jak sie zwalnialam to powiedzialam ze nie mam jak dojezdzac bo nie mam prawka,M pracuje teraz w innych godzinach a autobusy jezdza jak chca...i decyzje dostalam po ...nie pamietam dokladnie ale chyba po nie calych 3tyg..i zaraz jakos na drugi dizne mialam kaske na poczcie do odbioru i jakos za tydzine podpis.
A moj M jak sie rejstrowal w SW to od razu mu powiedzieli ze za tydzien ma kaske do dbioru a za miesiac podpic....

Ostatnia edycja:
Do góry