reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Dobryduszek-ja nie do konca wiedzialam co i jak,jak skladalismy o FIS.Mam na mysli fakt ze zlozylismy w trakcie mego macierzynskiego-myslalam ze skoro nie mam juz pieniedzy,to sie zalapiemy..
Generalnie skladajcie dopiero jak Ci sie skonczy dodatkowy macierzynski,inaczej figurujesz jako zatrudniona i nie bedzie sie Wam nalezal-przekroczycie prog w ich wyliczeniach:tak:

Dziewczyny a wiecie może po jakim czasie od momentu zwolnienia można zapisać się na kurs w FASie? Zaraz po zarejestrowaniu czy trzeba odczekać jakiś czas:confused: I drugie pytanie, to czy korzystała któraś z Was, albo ktoś z Waszych znajomych z tej opcji będąc na zasiłku:
Back to Education Allowance
Chodzi mi głównie o studia;-)

Dziewczyny a wiecie może po jakim czasie od momentu zwolnienia można zapisać się na kurs w FASie? Zaraz po zarejestrowaniu czy trzeba odczekać jakiś czas:confused: I drugie pytanie, to czy korzystała któraś z Was, albo ktoś z Waszych znajomych z tej opcji będąc na zasiłku:
Back to Education Allowance
Chodzi mi głównie o studia;-)

nan kurs z FASu mozesz zapisac sie odrazu po zarejestrowaniu sie w fasie
a jesli chodzi BTSA to musisz uczeszczac na studia dzienne wypelniasz forme dolaczasz papier z uczelni i kaska przelewana jest na konto (a przynajmniej tak bylo w zeszlym roku)

dzindusia dziękuje za odpowiedź:tak: A powiedz trzeba z kimś ustalić jaka to uczelnia, jaki kierunek itp. czy nie robią żadnch problemów? Z tego co czytam to trzeba być min. 9miesięcy na zasiłku, żeby się kwalifikować na ten program, więc nie wiem czy aplikować na studia na rok 2011/2012?

dzindusia dziękuje za odpowiedź:tak: A powiedz trzeba z kimś ustalić jaka to uczelnia, jaki kierunek itp. czy nie robią żadnch problemów? Z tego co czytam to trzeba być min. 9miesięcy na zasiłku, żeby się kwalifikować na ten program, więc nie wiem czy aplikować na studia na rok 2011/2012?

powiem ci tak ze ja z tego kozystalam ale dwa lata temu wiec teraz moglo sie cos zmienic Wtedy niewazne bylo na jaki kierunek sie szlo byle na dzienne Wlasnie czytam ze faktycznie trezba byc 9 miesiecyu na zasilku zeby sie kwalifikowac Ja mialam ten plus (powiedz,my) ze zaklad nam zamkneli i dostalismy odprawy wioec moglismy odrazu kozystac z BTEA Mam nadzieje ze cos pomoglam

najlepiej jak udasz sie do swojego SW ja nie chce wprowadzic cie w blad bo byc moze ze od tego roku po tych drastycznych zmianach w budrzecie i w tym temacie sie pozmienialo

powodzenia

Ostatnia edycja:
Wolfia - jesli chodzi o szkoly to one same beda w stanie ci powiedziec czy kwalifikuja sie na BTSA. Ja wiem, ze na przyklad DIT sie kwalifikuje. Musisz pytac sie w szkole.

DobryDuszku dziękuje za informacje:-) Tak właśnie myślałam, żeby pytać u źródła, czyli na uczelni;-) Zresztą to nie mnie się tyczy, tylko mojego męża:tak: Ja ze swoim angielskim, to jeszcze nie mam nawet po co startować:sorry:

Wolfia- więc tak u szkół nie masz co pytać bo nie szkoły przydzielają BTEA, a socjal. Można pobierać go jeśli kurs jest full time i to najważniejsze. Wysokość BTEA faktycznie jest wpłacana na konto w czasie trwania kursu (wrzesień-maj) na czas wakacji (maj-wrzesień) jeśli niema się pracy przechodzi się na zasiłek dla poszukujacych pracy i wtedy trzeba chodzić na pocztę plus do urzędu na podpis co 4 tygodnie. Niemożna pobierać jednocześnie zasiłku i BTEA, wysokość BTEA jest taka sama jak zasiłku tygodniowo. Student na kursie full time z Social Welfare pobierać może tylko i wyłącznie BTEA inne dodatki się nie należą jeśli ktoś jest studentem. Po zakończeniu każdych wakacji przed rozpoczęciem kolejnego roku studiów trzeba dostarczyć do Social pismo ze szkoły o kontynuowaniu kierunku na kolejnym roku. Osoba pobierająca BTEA nie może ubiegać się o Grand czyli nie ma opcji otrzymania dodatkowych studenckich pieniędzy. BTEA wypłaca pieniążki raz w tygodniu w wysokości zasiłku plus we wrześniu jednorazowo 500e na zakup książęk jednak nie pokrywa wpisowego w szkole trzeba pokryć je samemu na GMIT i NUIG jest to jak na razie 2000 euro/rok. Jeśli nie składa się podania lub Ci się nie należy BTEA można ubiegać się o Grand-który opłaca także wpisowe na uczelni. By ubiegać się o BTEA trzeba być długi okres czasu na bezrobociu minimum 9 miesięcy to obowiązkowo, trzeba być rezydentem i uwaga---> ubiegamy się o to nie jak już zaczniemy kurs ale przed jego rozpoczęciem, gdy staramy się o miejsce czyli kilka miesięcy wcześniej tak samo z Grandem--->aplikuje się już w lato!! Jeśli masz jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny mam pytanie odnośnie Health and Safety Benefit,
Health and Safety Benefit

Powiedzcie mi,
*) czy w tym przypadku trzeba chodzić do gp co tydzień, by odbierać zwolnienie (czy wystarczy tylko raz wypełniony wniosek przez gp i szefa)?
(poprzednio, tj 2 lata temu byłam tylko miesiąc na Illness Benefit, więc zasady były zupełnie inne).
*) według której tabeli otrzymuję tygodniowe pieniążki (personal rate czy qualified adult rate)?
*) jeśli pracuję tylko 3 dni w tyg a resztę pieniążków otrzymuję od socjala (jako ten dodatek do wypłaty) to rozumiem że w momencie przejścia na H&SB (czy też IB) tracę ten dodatek - zgadza się?

Do góry