reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Julia28- ja dzis wlasnie wyslalam dokumenty o drugi paszport i nie dolanczalam naszych paszportow, tylko forme, zdjecia i stary paszport dziecka :) mam nadzieje, ze niczego nie beda chcieli wiecej bo i po co im skoro to tylko wymiana na nowy, ale tutaj nigdy nic nie wiadomo:baffled:
dzieki za odpowiedz bo wlasnie sie tak zastanawialam czy wyslac czy nie:-)ale tak jak mowisz u nich nic nie wiadomo;-)

reklama
Nie wiem czy kupowała któraś z Was wczoraj Irish Independent, bo był dodatek 32-stronicowy IRELAND'S FOUR-YEAR PLAN;-)
Plan na przyszły rok to:

• Minimum wage reduced by €1 to €7.65
  • Site tax - "fixed local service contribution" - of €100 a year
  • Capital spending budget cut by €1.8bn
  • Health spending cut of €746m
  • 1,200 teachers face chop
  • Social Welfare cuts of €760m in Budget
  • 10% reduction in pay of all new entrants to public service
  • Phasing out of income tax relief for rent on private accommodation
  • Cap on amount of income you can claimpension tax relief on cut from €150000 to €115000
  • Income tax relief for trade union subscriptions to be abolished
  • Public pay bill cut to €15.7bn, down from €16bn in 2010
  • 3300 public sector jobs to go
  • €100m cut in annual cost of public service pensions
  • New pensions scheme for new public service entrants
  • Over 65s to pay for a passport
  • Changes to Child Benefit scheme
  • DART Interconnector and Luas projects postponed
Z dodatkowych rzeczy wartych uwagi to VAT ma wzrosnąć z 21% do 22% w 2013, a w 2014 do 23%:sorry2: Jest też o opłacie za wodę, ale ma być przyznane 40l/osobę/dzień bezpłatnie, a za każdy litr powyżej będzie jakaś opłata. Jeżeli chodzi o CB, to faktycznie ma być obcięty, ale będą dopłacać rodzinom o niskich dochodach, ale nie wiadomo jakie limity ustalą:sorry2: Tak czy inaczej tną wszędzie gdzie się da:sorry2:

Nie wiem czy kupowała któraś z Was wczoraj Irish Independent, bo był dodatek 32-stronicowy IRELAND'S FOUR-YEAR PLAN;-)
Plan na przyszły rok to:

• Minimum wage reduced by €1 to €7.65
  • Site tax - "fixed local service contribution" - of €100 a year
  • Capital spending budget cut by €1.8bn
  • Health spending cut of €746m
  • 1,200 teachers face chop
  • Social Welfare cuts of €760m in Budget
  • 10% reduction in pay of all new entrants to public service
  • Phasing out of income tax relief for rent on private accommodation
  • Cap on amount of income you can claimpension tax relief on cut from €150000 to €115000
  • Income tax relief for trade union subscriptions to be abolished
  • Public pay bill cut to €15.7bn, down from €16bn in 2010
  • 3300 public sector jobs to go
  • €100m cut in annual cost of public service pensions
  • New pensions scheme for new public service entrants
  • Over 65s to pay for a passport
  • Changes to Child Benefit scheme
  • DART Interconnector and Luas projects postponed

Z dodatkowych rzeczy wartych uwagi to VAT ma wzrosnąć z 21% do 22% w 2013, a w 2014 do 23%:sorry2: Jest też o opłacie za wodę, ale ma być przyznane 40l/osobę/dzień bezpłatnie, a za każdy litr powyżej będzie jakaś opłata. Jeżeli chodzi o CB, to faktycznie ma być obcięty, ale będą dopłacać rodzinom o niskich dochodach, ale nie wiadomo jakie limity ustalą:sorry2: Tak czy inaczej tną wszędzie gdzie się da:sorry2:
dzis koleanka mi mowila ze 5% ma byc obciety child benefit:)

witam.
z tego co moj maz mowi to nastepny rok bedzie bardzo trudny dla wszystkich,u nich recesja tu byla jakies 20 lat temu i bylo trudno teraz ma byc jeszcze gorzej.tylu moich znajomyc powrocilo do polski,a w polsce tez sie nie zbyl przelewa.kazdy tylko czeka na ten budzet w grudniu,i sie wszystko okaze.
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Kurde az ja sie zaczynam bac co to bedzie!
Chyba nie dlugo co niektorzy beda musieli pakowac walizki i fruuu do Polszy....np...my:sorry:

Kurcze a czy w tej Pl lepiej jest? my mamy paru znajomych którzy zjechali, nio i z powrotem wrocili. A gdy ogladamy wiadomosci z Pl i polityków to az cisnienie podskakuje. Wczoraj gdzies mi wpadl w ineternecie artykul ze w pierwszej dekadzie 2010 iles tam tysiecy IRLANCZYKÓW wyjechalo do USA, KANADY, AUSTRALII w poszukiwaniu pracy bo tu kryzys.
Wczoraj z M stwierdzilismy ze jak bedzie coraz gorzej tutaj to chyba i nas to czeka.... No nic poczekamy zobaczymy

Do góry