reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

czesc Dziewczyny, ja z innej beczki. Prosilam kiedys o rade w sprawie powrotu z macierzynskiego. Juz prawie wszystko zalatwione wiec podziele sie nowo nabyta wiedza, moze kiedys ktorejs sie jeszcze to przyda.
Sytuacja wygladala tak, ze pracowadce po moim macirzyskim nie mial dla mnie pracy, ale zamiast mnie zwolnic (i wyplacic odprawe) poinformowal mnie na pismie ze NARAZIE nie ma pracy ale jak bedzie (moze za kilka miesiecy) to da mi znac.
Ja poszlam do citizen information (bardzo pomocne urzad) i dowiedzialam sie ze pracowawce ma prawo tak zrobic ALE jesli taki stan (czyli urlop bezplatny) trwa wiecej niz 4 tygodnie to ja moge zlozyc pracodawcy formularz PR9 bedacy prosba o natychmiastowe przywrocenie do pracy albo o zwolnienie i wyplate odprawy. To pracodawca decyduje co zrobi, ale warunek jest taki ze jesli przyjmie spowrotem to na minimum 13 tygodni! Ma on na decyzje 4 tyg. W tym czasie mozna ubiegac sie o zasilek, ja dostalam JB jak kazda osoba bezrobotna. Jesli pracodawca nie odpowie po tym czasie to zostaje tylko sad. Ja sie odpowiedzi nie doczekalam od mojego wiec napisalam mu przypomnienie bo moze zapomnial :angry: a jak nie odpisze to ide do sadu. Niech sobie nie mysli, ze mu podaruje:no::wściekła/y:
pozdrawiam
Aga

reklama
aga2010 dziekuje za informacje. masz racje trzeba sie o swoje domagac bo oni czasem mysla ze polak to sie boi nie wie jakie prawa mu przysluguja i nie bedzie sie upominal.

Ja sama nie wiem co bede musiala zrobic jak bedzie konczyl mi sie macierzynski, ale to dopiero po 26 czerwcu, bo nie chce wracac do mojej roboty, bo to robota fizyczna od 8 rano do 6 wieczorem, a co z dzieckiem zrobie. chcialabym zmienic robote, zeby te godziny byly inne i nie koniecznie musi byc full time, moze byc i part time.

...ja jak ubiegalam sie o MC to kazali mi dolaczyc rowniez caly komplet dokumentow dla meza [p60, pejslipy itp itd], bo byl wpisany w formularz, jako jeden z domownikow. I ciagle czegos im brakowalo, nie pasowalo. W rezultacie machnelam na to reka i poki co karty nie mam. Moze innym razem sprobuje z jakims innym, ciekawszym rezultatem ;) A Wam dziewoszki powodzenia zycze. I cierpliowsci - przyda sie!

Ja wysłałam aplikację na MC na początku sierpnia. Od tygodnia próbowałam się do nich dodzwonić, dziś się udało, a ona mi mówi, że już rozpatrują z września wnioski. Sprawdziła i stwierdziła nie dostali mojej aplikacji. Nosz kur..... mać. Nie wiem co jest grane. Mam r-ki za szpital na ponad 1300 euro. Niech ich chudy byk .........:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:do tego co m-c płacę za szczepionki dla dziewczynek 120 euro.:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

hmmm dlaczego mnie to nie dziwi :baffled::no: ten irlandzki bajzel doprowadza do szalu

jedyna rada dla wszystkich - wysylac wszystko listem poleconym wtedy mamy zawsze dowod ze papiery zostaly wyslane

niestety sama z doswiadczenia wiem ze nawet osobiste dostarczenie dokumentow nie zawsze sie sprawdza - kiedys tak zrobilam a potem i tak musialam wszystko jeszcze raz donosic Nio chyba ze idac osobiscie odrazu poprosicie o potwierdzenie odbioru :errr:

reklama
Julia28- ja dzis wlasnie wyslalam dokumenty o drugi paszport i nie dolanczalam naszych paszportow, tylko forme, zdjecia i stary paszport dziecka :) mam nadzieje, ze niczego nie beda chcieli wiecej bo i po co im skoro to tylko wymiana na nowy, ale tutaj nigdy nic nie wiadomo:baffled:

Do góry