reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Tak Anineczka moge, tylko tak kombinuje zeby jak najpozniej zeby z dzieckiem moc zostac jak najdluzej a chce isc a zwolnienie bo coraz ciezej mi dojezdzac do pracyi pracowac narazie jeszcze chodze ale coraz gorzej to znosze, menedzer sugerowal mi ze moze przed swietami powinnam posjc na zwolnienie wyczulam troche presje, troche sie obawiam jak zareaguje na to ze biore zwolninie i dopiero pozniej na maciezynski.. pewnie za bardzo sie przejmuje, przeciez inne rzeczy sa wazniejsze..

barmanka79 i ewelcia dzieki za wasze odpowiedzi z tego co mowicie ni epowinnam miec problemow;-) fajnnie ze tak szybko odpowiadacie, jestescie extra:-)

reklama
Igusia rozumiem.Jeśli masz fajnego gp ,który da zwolnienie to super.Jeśli lekarz będzie kręcił nosem proponuję byś zainteresowała się Health and Safety leave.Poczytaj o tym.Ja byłam właśnie na tym zwolnieniu bo na chorobowy się nie kwalifikowałam ;-)

Igusia jezeli sam zasugerowal Ci przejscie na zwolnienie to nie powinno byc problemu. Ja juz 2 miesiace siedze na Health and Safety Leave. Moja szefowa na poczatku myslala ze przejde na wczesniejszy maciezynski bo nie wiedzila o takim urlopie bo nigdy nie musiala z niego kozystac. Ale jak przynioslam jej formularz to bez zadnego problemu podpisala wszystkie dokumenty, teraz podpisala mi dokumenty na Maternity Leave i na maciezynski przechodze 27 grudnia a termin porodu mam 2 tygodnie pozniej czyli 10 styczen.
Nie powinno byc problemu z przyjeciem zwolnienia bo przeciez masz do tego prawo. Przynajmniej ja tak uwazam.

anineczka i asienka dzieki;-) jesli chodzi o Gp to nawet sie nie ludze ze mi da, mialam juz przygode z przeziebieniem i dal mi tylko na 3 dni!! mysle raczej o tym ze od jakiegos polskiego gina by sie udalo... no i chyba tak sprobuje zrobic, zawsze to lepiej z dzieckiem byc dluzej a do konca jakos nie widze sie ..zreszta same wiecie:-D musze jeszcze poczytac o tym health and safty kiedy to przysluguje, dzieki za pomysly;-)
pozdrawiam
asienka ja 31 tydzien;-)

laseczki mam pytanko.
otóż skończył mi sie JB i póki nie znajdę pracy, zapisałam się na JA.
I teraz nie wiem czy póki nie dostanę decyzji to czy kwalifikuje się so Suplementary WA??jesli moj mąż pracuje i zarabia 480 € ?
nie mam pojecia i nie wiem czy sobie darowac czy warto sie zglosic,bo to w sumie zawsze jakas kaska.

zastanawiam sie tez czy kwalifikujemy sie do MC skoro ja nie mam zadnych dochodow.hmmm wie ktoras cos wiecej w tych tematach??

Igusia80 - ja bylam pare tygodni na zwolnieniu, potem wykorzystalam caly urlop i dopiero 2 tyg. przed terminem przeszlam na macierzynski...i nie bylo problemu!jesli chodzi o zwolnienie dr Antepowicz z Medicusa na pewno Ci wystawi...ja nie jestem z Dublina, wiec pierwszy tydzien wystawila mi ona, a potem gp przedluzal co tydzien ( u mnie to wygladalo tak, ze tylko odbieralam formularz w rejestracji), nie mial prawa mi odmowic i podwazyc opinii specjalisty...na zwolnieniu mialam wpisana infekcje nerek, co tez bylo prawda...a pracodawca sie nie przejmuj!nawet jak teraz mu to nie pasuje, zanim wrocisz do pracy zapomni:)

laseczki mam pytanko.
otóż skończył mi sie JB i póki nie znajdę pracy, zapisałam się na JA.
I teraz nie wiem czy póki nie dostanę decyzji to czy kwalifikuje się so Suplementary WA??jesli moj mąż pracuje i zarabia 480 € ?
nie mam pojecia i nie wiem czy sobie darowac czy warto sie zglosic,bo to w sumie zawsze jakas kaska.

zastanawiam sie tez czy kwalifikujemy sie do MC skoro ja nie mam zadnych dochodow.hmmm wie ktoras cos wiecej w tych tematach??

Dodatkowe świadczenia socjalne - to pare informacji na temat SWA Starac sie zawsze mozna jesli naprawde to jest ci konieczne bo jesli dostaniesz JA to i tak zwruca ci calosc za czas oczekiwania Natomiast jesli bys jednak starala sie o SWA i pobierala z tego tytu;u kase a decyzja ws JA bedzie odmowna to kaza ci cala kase za SWA zwracac............
a o MC zawsze warto zlozyc papiery bo kazdy wniosek indywidualnie rozpatruja a czeka sie ok 6miesiecy na decyzje.......

niewiem czy wszystko napisalam :baffled::baffled: jak cos to pytaj:tak:;-)

madziakowalik nio zycze zeby to byla ostatnia brakujaca forma do sociala :baffled::baffled: bo z nimi to bywa roznie i powodzenia i zycze zebys na decyzje nie musiala dlugo czekac :tak:;-):-) aha moglabys wrzucic do ''przepisow'' przepis na lazanie?? bo sie doszukac nie moge a mam smaka :tak:

reklama
alcia sliczne dzieki za twoj post i konkretna rade;) no jest troszke tak ze sie czaje..... jakbym chciala cos zlego zrobic...;-D fajnie tak uslyszec o waszych doswiadczeniach, pozdrawiam serdecznie

Do góry