reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Witam, Dziewczyny mam do Was pytanie, czy w Ir na podstawie dowódu osobistego dziecka będe mogła załatwiać różne sprawy urzędowe, socjalne, czy wymagany jest paszport.
W urzędzie w Pl kobieta poinformowała nas, że wystarczy dowód, czy rzeczywiście tak jest?????
Powiem szczerze, że nie widzę sensu wyrabiać paszport, który w przypadku mojej córki ( w listopadzie skończy 12 miesięcy) będzie ważny tylko rok. W przypadku dowodu osobistego to czas 5 lat, więc spora róznica ;-)
Być może ptanie przewinęło się już w wątku, ale przy moim chodzieczku trudno dłużej przy kompie spokojnie posiedzieć, także sorkii. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź

Z tego co mi wiadomo to w Irlandii na dowód to nic nie załatwisz:no:Oni nie wiedzą co to jest:no:Wszędzie wołają w urzędach,na poczcie,gdziekolwiek albo paszport albo prawo jazdy(co oczywiście nie tyczy się dziecka:sorry:).Ale jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi:sorry:
...A pani urzędniczka w Polsce co może wiedzieć o tutejszych urzędach,powiedziała tak bo pewnie nie myślała nawet,że taki ważny w Polsce dowód nic w Irlandii nie znaczy:sorry:

Tichonek ma racje:tak:paszport jest miedzynarodowym dokumentem,wiec obowiazuje wszedzie.Jeszcze w razie 2go (w przypadku osob doroslych)pytaja o prawko.
A nie mozesz zrobic IRL paszportu?jest wazny 3lata..

a czy żeby wyrobić paszport w Ir, nie muszę tam przebywać jakiś okres czasu????? Mój mąż przylatuje dopiero do Ir w listopadzie, ja z małą prawdopodobnie w lutym.

reklama
Pauletta jak ja wczesniej aplikowalam o MC to wyslalam i orginal jakiegos tam dokumentu i mi odeslali.ale wlasnie dzis ide znow zlozyc o MC i bede wsio kserowac.

Ja mam tylko dowod i nie mam problemu z zalatwieniem jakis tam spraw:sorry:
Mialam wczesniej tez paszport ale jak wzielismy slub no to juz jest nie wazny...wyrobilam w PL tylko dowod.

nie wiem jak sie to ma do dziecka

Do góry