reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Kamcia u nas tez wystrczy 1 lub 2 dni przed wyjazdem zglosic:)podobno.....tak slyszalam,bo sama nie korzystalam z racji tego ze nie mam zasilku :)maz posiada ale my nie wyjezdzamy wiec nie powiem z wlasnego doswiadczenia:)

reklama
U nas do pracodawcy też dawał M, bo przecież nie pracuję i chyba tak będzie już przychodziło, bo tam w formie jest you or your partner, a ja tylko podpisik strzelam
nooo,tylko do tej pory moj pracodawca to wypelnial bo bylam zatrudniona(nawiasem mowiac to i tak ta sama firma;-))tylko chodi mi o to czy mam im wyslac rowniez p45 czy tylko wpisac w okienko co sie zmienilo-ze nie pracuje..:eek:

z tym MB to nie powiem bo nie wiem..Trzebaby zapytac u zrodla.A kto wie?ktoras z Was sie dowiadywala kiedykolwiek nt takiej opcji?moze skladki meza biora pod uwage wtedy:confused:
maternity leave to urlop macierzynski,wiec wiadomo ze trzeba pracowac, a benefit...- to jest zagadka dla mnie..

nooo,tylko do tej pory moj pracodawca to wypelnial bo bylam zatrudniona(nawiasem mowiac to i tak ta sama firma;-))tylko chodi mi o to czy mam im wyslac rowniez p45 czy tylko wpisac w okienko co sie zmienilo-ze nie pracuje..:eek:

No niby jest, że trzeba powiadomić, gdyby coś się zmieniło.... Może samo napisanie, że już nie pracujesz wystarczy, hmmm

Madbebe mi jak sie skonczylo macierzynskie w sierpniu a list przyszedl w pazdzierniku to moj m tylko zaniosl do swojego szefa on podpisal i tyle.....nie musialam im wysylac P45 czy dzwonic

Kamcia mnie babka wsocjalu powiedziala ze jak sie jest na jakimkolwiek zasilku to dwa tyg wczesniej trzeba zglosic....ja poszlam w sumie w piatek a w czwartek wyjezdzalismy:)

ja tez wlasnie dzisiaj dostalam i tez do wypelnienia przez pracodawce.Jako ze P45 dopiero dostalam,nie wyslalam im jeszcze powiadomienia ze nie pracuje,ale wypelnie to teraz i dam do podpisu A. pracodawcy,jako ze on zatrudniony.Myslicie ze tak bedzie OK?mam dolaczyc im p45?
Teraz pewnie bede dostawac te listy o dane GP skoro nie pracuje..
Madbebe ja kiedy skonczylo mi sie macierzynskie nic nie zglaszalam bo oni i tak wszystko maja w systemie. Forme dalam mezowi i jemu wypelnili w pracy, podbili i to wyslalam:-)

Mam pytanie jak ktoś dostaje JA i chce jechac na 6 dni do PL to czy moge pobrac form na holiday z neta czy trzeba isc do nich po niego, i czy potem oni chca zobaczyc bilet czy nie?? Dzięki

Kamcia wiesz ja jesli bym jechala na te 6 dni to bym nie zglaszala bo po co. Odbierasz kaske w tym tyg lecisz do PL wracasz i znow odbierasz:tak:;-) Jesli byloby to 7 dni badz wiecej to inna sprawa bo szkoda zeby zasilek przepadl. ALe jesli jest szansa ze zdazysz wszystko sobie zorganizowac by nie stracic:cool2: to po co dokladac sobie roboty i stresu przed wyjazdem. A poza tym zawsze masz w zapasie te 2 tyg urlopu z socjala bo roznie bywa i moze byc ci potrzebny a tu ci powiedza ze ci sie juz nie nalezy:sorry:

Kamcia mnie babka wsocjalu powiedziala ze jak sie jest na jakimkolwiek zasilku to dwa tyg wczesniej trzeba zglosic....ja poszlam w sumie w piatek a w czwartek wyjezdzalismy:)

U nas znow kaza sie stawiac dzien dwa przed wyjazdem:happy:.

Dzięki ja jednak wole zgłosić to L jedzie doklanie na 7 dni i w sumie móglby odebrac kase na poczcie ale nie chce ryzykowac a bo to może byc wulkan lub cos innego wypadnie, albo na lotniskach tez moga pytac czy dostaje sie socjala. Dzięki

kamcia a ja bym nie ryzykowala i jednak zglosila wyjazd w socialu zwlaszcza jesli lecisz do polski ryanerem...... a teraz w socialu tylko czekaja zeby odebrac zasilek Muj znajomy tak polecial na kilka dni ryankiem i niezglosil Niestety social wspolpracuje z liniami lotniczymi i sa informowani o naszyl wylotach.... niemuwie ze jest to fair bo niby gdzie ochrona naszych danych sosbowych itp itd......... ale tak jest.....i niestety stracil zasilek wlasnie przez to ze nie zglosil wyjazdu z kraju Niestety bedac na zasilku jest sie troszke jak na smyczy :confused2:

dokładnie tak i napisałam o tym w poscie wyżej:)) Dlatego zgłosze na 2 tyg przed ,pójdzie L do socjala i wypisze form, chyba ze moze go do domu wziasc i wysłać?

dokładnie tak i napisałam o tym w poscie wyżej:)) Dlatego zgłosze na 2 tyg przed ,pójdzie L do socjala i wypisze form, chyba ze moze go do domu wziasc i wysłać?
przeczytalam twojego posta jak juz muj sie pojawil............ :-);-) u nas to trzeba osobiscie przyjsc forme wypelnic na dzien lub dwa przed wyjazdem..... duzo zalezy od tego jak milego masz urzednika w okienku

reklama
dziewczyny potrzebuje szybkiej rady odnośnie Back to school Clothing and Footwear scheme.
Otoż moja siostra aplikowała własnie o to i dzisiaj dostała list w którym piszą,że sie nie kwalifikuje ze względu na to,ze jej partner nie dostaje zadnego social payment.
w zeszłym roku aplikowali i dostali a w tym roku odmowa.
czytam ten list i nic w nim nie jest napisane na temat osob pracujacych na full time.
jesli jedna z osob pracuje na fulla to nie nalezy jej sie ten scheme ??

Do góry