reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Kamcia u nas tez wystrczy 1 lub 2 dni przed wyjazdem zglosic:)podobno.....tak slyszalam,bo sama nie korzystalam z racji tego ze nie mam zasilku :)maz posiada ale my nie wyjezdzamy wiec nie powiem z wlasnego doswiadczenia:)

reklama
U nas do pracodawcy też dawał M, bo przecież nie pracuję i chyba tak będzie już przychodziło, bo tam w formie jest you or your partner, a ja tylko podpisik strzelam
nooo,tylko do tej pory moj pracodawca to wypelnial bo bylam zatrudniona(nawiasem mowiac to i tak ta sama firma;-))tylko chodi mi o to czy mam im wyslac rowniez p45 czy tylko wpisac w okienko co sie zmienilo-ze nie pracuje..:eek:

z tym MB to nie powiem bo nie wiem..Trzebaby zapytac u zrodla.A kto wie?ktoras z Was sie dowiadywala kiedykolwiek nt takiej opcji?moze skladki meza biora pod uwage wtedy:confused:
maternity leave to urlop macierzynski,wiec wiadomo ze trzeba pracowac, a benefit...- to jest zagadka dla mnie..

nooo,tylko do tej pory moj pracodawca to wypelnial bo bylam zatrudniona(nawiasem mowiac to i tak ta sama firma;-))tylko chodi mi o to czy mam im wyslac rowniez p45 czy tylko wpisac w okienko co sie zmienilo-ze nie pracuje..:eek:

No niby jest, że trzeba powiadomić, gdyby coś się zmieniło.... Może samo napisanie, że już nie pracujesz wystarczy, hmmm

Madbebe mi jak sie skonczylo macierzynskie w sierpniu a list przyszedl w pazdzierniku to moj m tylko zaniosl do swojego szefa on podpisal i tyle.....nie musialam im wysylac P45 czy dzwonic

Kamcia mnie babka wsocjalu powiedziala ze jak sie jest na jakimkolwiek zasilku to dwa tyg wczesniej trzeba zglosic....ja poszlam w sumie w piatek a w czwartek wyjezdzalismy:)

ja tez wlasnie dzisiaj dostalam i tez do wypelnienia przez pracodawce.Jako ze P45 dopiero dostalam,nie wyslalam im jeszcze powiadomienia ze nie pracuje,ale wypelnie to teraz i dam do podpisu A. pracodawcy,jako ze on zatrudniony.Myslicie ze tak bedzie OK?mam dolaczyc im p45?
Teraz pewnie bede dostawac te listy o dane GP skoro nie pracuje..
Madbebe ja kiedy skonczylo mi sie macierzynskie nic nie zglaszalam bo oni i tak wszystko maja w systemie. Forme dalam mezowi i jemu wypelnili w pracy, podbili i to wyslalam:-)

Mam pytanie jak ktoś dostaje JA i chce jechac na 6 dni do PL to czy moge pobrac form na holiday z neta czy trzeba isc do nich po niego, i czy potem oni chca zobaczyc bilet czy nie?? Dzięki

Kamcia wiesz ja jesli bym jechala na te 6 dni to bym nie zglaszala bo po co. Odbierasz kaske w tym tyg lecisz do PL wracasz i znow odbierasz:tak:;-) Jesli byloby to 7 dni badz wiecej to inna sprawa bo szkoda zeby zasilek przepadl. ALe jesli jest szansa ze zdazysz wszystko sobie zorganizowac by nie stracic:cool2: to po co dokladac sobie roboty i stresu przed wyjazdem. A poza tym zawsze masz w zapasie te 2 tyg urlopu z socjala bo roznie bywa i moze byc ci potrzebny a tu ci powiedza ze ci sie juz nie nalezy:sorry:

Kamcia mnie babka wsocjalu powiedziala ze jak sie jest na jakimkolwiek zasilku to dwa tyg wczesniej trzeba zglosic....ja poszlam w sumie w piatek a w czwartek wyjezdzalismy:)

U nas znow kaza sie stawiac dzien dwa przed wyjazdem:happy:.

Dzięki ja jednak wole zgłosić to L jedzie doklanie na 7 dni i w sumie móglby odebrac kase na poczcie ale nie chce ryzykowac a bo to może byc wulkan lub cos innego wypadnie, albo na lotniskach tez moga pytac czy dostaje sie socjala. Dzięki

kamcia a ja bym nie ryzykowala i jednak zglosila wyjazd w socialu zwlaszcza jesli lecisz do polski ryanerem...... a teraz w socialu tylko czekaja zeby odebrac zasilek Muj znajomy tak polecial na kilka dni ryankiem i niezglosil Niestety social wspolpracuje z liniami lotniczymi i sa informowani o naszyl wylotach.... niemuwie ze jest to fair bo niby gdzie ochrona naszych danych sosbowych itp itd......... ale tak jest.....i niestety stracil zasilek wlasnie przez to ze nie zglosil wyjazdu z kraju Niestety bedac na zasilku jest sie troszke jak na smyczy :confused2:

dokładnie tak i napisałam o tym w poscie wyżej:)) Dlatego zgłosze na 2 tyg przed ,pójdzie L do socjala i wypisze form, chyba ze moze go do domu wziasc i wysłać?

dokładnie tak i napisałam o tym w poscie wyżej:)) Dlatego zgłosze na 2 tyg przed ,pójdzie L do socjala i wypisze form, chyba ze moze go do domu wziasc i wysłać?
przeczytalam twojego posta jak juz muj sie pojawil............ :-);-) u nas to trzeba osobiscie przyjsc forme wypelnic na dzien lub dwa przed wyjazdem..... duzo zalezy od tego jak milego masz urzednika w okienku

reklama
dziewczyny potrzebuje szybkiej rady odnośnie Back to school Clothing and Footwear scheme.
Otoż moja siostra aplikowała własnie o to i dzisiaj dostała list w którym piszą,że sie nie kwalifikuje ze względu na to,ze jej partner nie dostaje zadnego social payment.
w zeszłym roku aplikowali i dostali a w tym roku odmowa.
czytam ten list i nic w nim nie jest napisane na temat osob pracujacych na full time.
jesli jedna z osob pracuje na fulla to nie nalezy jej sie ten scheme ??

Do góry