reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
o prosze... co do odprawy też nie wiedziałam....
ehhhh to jak co to te mam jej sama powiedzieć żema mi odprawę dać??
i ile wogóle się należy??
no wiem że musze uważac co podpisuje..
ja mam nadzieję że mi odda te składki...

a nie pisałam jej listu bo nie wiedziąłam że trzeba, jak jestm na full time zatrudniona a ona podpisywała dla maternity że po 7 maja jak mi się kończy to wracam dalej do pracy na full time
więc myślałam ze to oczywite

kamcia tutaj pisze coś takiego:
Powrót do pracy: Pracownica jest zobowiązana do powiadomienia pracodawcy o zamiarze powrotu do pracy z wyprzedzeniem co najmniej 4 tygodni.

Zastosowanie się do wymogu powiadomienia jest istotne, gdyż niedopełnienie go może skutkować utratą uprawnień.

po za tym nie każdy się kwalifikuje na odprawę :no::no::no:
Warunki uzyskania odprawy-Information from CitizensInformation.ie

No właśnie doczytałam.Czyli nie dałaś jej powiadomienia,że wracasz,wedle prawa miała prawo tak postąpic.
Ale licząc maternity i healt and safety no i składki z 2008 roku kwalifikujesz się na zasiłek dla bezrobotnych.
Idź jutro z rana do socjala i się zapytaj czy masz wystarczająco składek na jobseeker.powinnaś miec.
Musisz miec 104 składki i w roku podatkowym 2008 uzbieranych 26 składek.
http://www.citizensinformation.ie/c...k-dla-bezrobotnych-w-irlandii?set_language=pl
A ją zgłoś do right commisionera no i staraj się o odprawę.w linku jest napisane co i jak.
powodzenia ;-)

Ostatnia edycja:
No właśnie doczytałam.Czyli nie dałaś jej powiadomienia,że wracasz,wedle prawa miała prawo tak postąpic.
Ale licząc maternity i healt and safety no i składki z 2008 roku kwalifikujesz się na zasiłek dla bezrobotnych.
Idź jutro z rana do socjala i się zapytaj czy masz wystarczająco składek na jobseeker.powinnaś miec.
Musisz miec 104 składki i w roku podatkowym 2008 uzbieranych 26 składek.
Zasilek dla bezrobotnych w Irlandii-Information from CitizensInformation.ie
A ją zgłoś do right commisionera no i staraj się o odprawę.w linku jest napisane co i jak.
powodzenia ;-)
czyli ze moze jak postąpić??
nie płacic mi składek czy mnie zwolnić??

no o składki to możesz ją do sądu podac przez right commisionera,ale to,że nie dałas jej odpowiedzi,że wracasz do pracy to już Twoja wina niestety.:sorry2:
W tej sprawie ona ma asa w rękawie :sorry:

reklama
no o składki to możesz ją do sądu podac przez right commisionera,ale to,że nie dałas jej odpowiedzi,że wracasz do pracy to już Twoja wina niestety.:sorry2:
W tej sprawie ona ma asa w rękawie :sorry:
na tym to mi aż tak nie zaleźy bo i tak nie mam z kim małej za bardzo zostawić , ale zależy żeby mi zapaciła te zaległe składki , żebym mogła iość chociaż na socjal...:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry