reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

ja dwa lata temu faktycznie nie płaciłam prsi ee bo zarabiałam 70 euro za jeden dzień pracy,ale pracodawca płacił prsi er :tak: tylko nie wiem czy to ma coś do tematu.

A ja się zapytam.No jak np.pracowałam 2 lata,to tylko teoretyczne pytanie i np.pracowałam tak mało w tygodniu,że nie pobierali mi prsi (tylko pracodawca płacił) to należy się zasiłek dla bezrobotnych?
hmmm ciekawe...
anineczka no płacił ale przecież nie płacił za siebie tylko za Ciebie prawda,więc ja obstawiam,że należałby się.

reklama
ja wóciłam właśnie od szefowej,.. której oczywiścnie ni widziałam bo nie przyszła na umówioe spotkanie....
wytłumaczę wam po kolei co i jak... i pomóżcie proszę bo nie wiem co mam robić.....:-(

w 2007 mam odprowadzone 15 skadek
w 2008 39 składek,....
jednak w 2009 gdzie pracowałam do maja (mając 1 miesięczmny urlop) a późńiej w maju zwolnienie H&(na kóre musiałamiść b chciała mnie zwolnić twierdząc że z brzuchem nie mogę pracować w jubilerze)a od 8 listopada Maternity Benefit, mam odprowadzone JEDYNIE 12 SKŁADEK:shocked2::-(
Nie wiem dlaczego skoro jestem zatrudniona na full time, teraz szefowa chce mnie zwolnić bo powiedział że ona potrzebuje kogoś na cały dzień a ja się nie nadaję bo karmię piersią, chyba że od jutra ktoś się zajmie małą a ja mam dać jej zamiast piersi mleko w proszku (słowa szefowej) i ma ą ktoś karmić bo ja przerwy nie dostanę,
nie mam na ten moment ikogo do opieki o czym ona wie więc uznała również że zatrudni do pomocy dziewczynę , ale ja już nie mam czego u niej szukać w pracy bo jak ją zatrudni i ona jej teraz pomoże to powiedziała mi że jej nie zwolni tak nagle jak ja będę mogła już wrócić do pracy
dodam że mój D pracuje na full time i ma ok 300e tygodniowo...
mamy z tego jakieś wyjście??

powinna za tamten czas odkładać za mnie składki
i czy powinna odkładać skłaadki za czas urlopu w styczniu??
do tego wszystkie przerwy za wszystkie lata pracy miałam bezpłatne .. a chyba ktoś mi mówił że pół godziny jest płatne??

Ostatnia edycja:
Hej dziewczyny ja mam do was pytanko pdnosnie Ka.Mci bo biedna siedzi teraz w pracy i czeka na szefowa ale ta cos nie chce sie z nia spotkac
Ka>Mcia chciala sie dowiedziec czy za caly okres jej macierzynskiego i za teraz ten dodatkowy co chce wziasc h&s czy szefowa jej powinna placic skladni bo sie okazalo ze jej nie placila kilka skladek
oczywsicie ze powinna!to jej zas**ny obowiazek!Przeciez jest nadal zatrudniona!
Co masz na mysli w tym momencie?
i za teraz ten dodatkowy co chce wziasc h&s
bo bedac na dodatkowym nie dostaje sie pieniedzy..
Mi sie noz w kieszeni otwiera jak takie rzeczy czytam,bo zaczynaja nas traktowac jak niewolnikow bez praw:wściekła/y:(tu uklon w strone mego gnidy/bossa)
co do skladek-moim zdaniem i jestem prawie pewna-nie wazne ile sie zarabia,pracujesz legalnie i pracodawca odprowadza skladki za Ciebie
anineczko-ten 1szy prog,nieopodatkowany, jest chyba wlasnie do 350e:tak:
edit: kamcia no zesz k*** co za s***!!!! Ona caly czas powinna odprowadzac za Ciebie skladki!Pracujesz nieprzerwanie,urlop to urlop!Mozesz ja podac smialo do rzecznika praw bo malpa przegina!Idz na dodatkowy macierzynski skoro teraz nie jestes w stanie wrocic do pracy-tak jak Ci pisalam wczesniej.Niech ona sobie wpieprza te mleko w proszku,bo juz inaczej sie nie da napisac.. A Ty dostajesz CHB?Przychodza Ci papiery na potwierdzenie zatrudnienia,ktore Ci podpisuja w pracy?Tam jest wyraznie napisane,pod czym sie pracodawca podpisuje,ze odprowadza skladki za Ciebie na macierzynskim platnym,jak tez na bezplatnym!
tu masz cytat ze stronki,ktora Ci podalam (juz dziala)
Składki na ubezpieczenie społeczne (PRSI): podczas otrzymywania zasiłku macierzyńskiego za pracownicę automatycznie odprowadzane są składki PRSI. Po powrocie do pracy pracownica, która wykorzystała dodatkowy bezpłatny urlop macierzyński, powinna wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o wypełnienie formularza Wniosek o opłacanie składek w okresie urlopu macierzyńskiego (application for maternity leave 'credits') (pdf).

W terminie do 26 tygodni po porodzie pracownica karmiąca piersią ma prawo do skróconego wymiaru czasu pracy przy zachowaniu pełnego wynagrodzenia.

Po podjęciu decyzji o zaniechaniu powrotu do pracy po zakończeniu urlopu macierzyńskiego pracownica ma obowiązek złożenia pracodawcy wypowiedzenia umowy o pracę w normalnym trybie.

Pracownica jest objęta ochroną przed bezprawnym zwolnieniem z pracy za domaganie się należnych jej praw wynikających z ustawodawstwa dotyczącego ochrony macierzyństwa – informacje zamieszczono poniżej w punkcie Jak składać podanie.
mozesz sobie wydrukowac to,co jest tam napisane - dostepne tez po angielsku i zaniesc kwoce!
Malo tego,nie wiem czy wiesz,ale za bank holidays,ktore byly podczas trwania Twego urlopu szanowana szefowa ma obowiazek Ci zaplacic lub dac wolne platne dni-tyle dni ile bylo BH.Twoj urlop jest rownorzedny z okresem zatrudnienia,tym samym nalicza Ci sie annual leave podczas macierzynskiego-platny urlop..

Ostatnia edycja:
oczywsicie ze powinna!to jej zas**ny obowiazek!Przeciez jest nadal zatrudniona!
Co masz na mysli w tym momencie? bo bedac na dodatkowym nie dostaje sie pieniedzy..
chodziło o zwolnienie na którym byłam będąc w ciąży ,
miałam płatne 210e tygodniowo ale nie wiem czy powinnam mież za to odprowadzane składki

teraz to ja juz glupieje..Sama bylam w takiej sytuacji-nie pracowalam od 2go miesiaca ciazy i bylam na socjalu.Do dzis bylam przekonana ze wtedy odprowadzali za mnie skladki bo przeciez nie przerwalam zatrudnienia..:eek:Zaraz pogrzebie moze cos znajde w necie..

co za p.i.p.a.
mnie też krew zalewa jak czytam o takich s...ch.za kogo oni nas mają.:wściekła/y:
ja mam na nich jeden sposob,prawnik :-D
za dlugo walczylam o swoje z socialem wiec teraz zajmuje sie tym wlasnie on :-D:-D
przynamniej denerwowac sie nie musze.

to fakt,mnie nie stac na prawnika niestety..
co do PRSI podczas chorobowego d**a,nie wiem,nic nie znalazlam poki co..:(

mnie też nie bardzo stać ... no ale jak nie będzie wyjścia.. to trzeba będzie się dowiedzieć co i jak....
czyli co jak narazie mam zrobić od początku do końca??

bo nadal nie do końca wiem od czego zacząć i co mogwe jej powiedzieć........:zawstydzona/y:

Dziewczyny nie jestem specjalistką, ale gdy mamy chorobowe od GP, musimy zanieść zwolnienie do pracy i ten musi odprowadzać za nas składki PRSI.
Ja byłam na chorobowym w 2007 roku i pracodawca płacił.
Oddawałam też MC2 do socjalu, który mi wypłacał chorobowe.
Teraz też jestem na chorobowym wprawdzie bezpłatnym, bo w 2008 roku mam tylko 37 składek.

Jeśli któraś potrzebuje pomocy prawnej mogę podać nr tel na pw do mojej księgowej, która jest prawnikiem.
Kobieta jest naprawdę spoko i nie droga.

reklama
ja słyszałam tak: ze na zwolnieniu składki nie są odprowadzane:((( na H&S powinny byc odprowadzane:)))na macierzyńskim na 100%muszą byc odprowadzone i az pójde do socjala i sprawdze,także kamcia jeśli byłas na H&S i były banki holidaye to też ci sie kasa należy bo ja ją dostałam:Dtakże normalny urlop za ten czas też ci sie należy:))pójde w poniedziałek do socjala i wypytam jak to jest z tymi składkami

Do góry