reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

ja słyszałam tak: ze na zwolnieniu składki nie są odprowadzane:((( na H&S powinny byc odprowadzane:)))na macierzyńskim na 100%muszą byc odprowadzone i az pójde do socjala i sprawdze,także kamcia jeśli byłas na H&S i były banki holidaye to też ci sie kasa należy bo ja ją dostałam:Dtakże normalny urlop za ten czas też ci sie należy:))pójde w poniedziałek do socjala i wypytam jak to jest z tymi składkami
właśnie o to mi chodziło..
byłakm na H&S a póćniej prosto na macierzyńskim za co nie zapłaciła mi skłdek,
jak w zeszłym roku byłam w styczniu miesiąc na urlopie też mi nie opłciła składek za ten miesiąc,
a za banki oolidaye nigdy i nie paciła podwójnie... zawsze miałam normalnie wypłacane ja za każdy zwykły dzień...

a jeszcze mnie jedno zastanawia.,.. jak ona sobie tak za mnie nie płaciła toczemu się żaden urząd o to nie upomniał do niej??

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
właśnie o to mi chodziło..
byłakm na H&S a póćniej prosto na macierzyńskim za co nie zapłaciła mi skłdek,
jak w zeszłym roku byłam w styczniu miesiąc na urlopie też mi nie opłciła składek za ten miesiąc,
a za banki oolidaye nigdy i nie paciła podwójnie... zawsze miałam normalnie wypłacane ja za każdy zwykły dzień...
bo podwójnie sie nie płaci:/ masz dzień wolny,płatny a nie płacone podwójnie:/ a za ten czas powinnas miec skladki odprowadzane tak samo jak za urlop
a co do urzędu to oni nie sprawdzają tylko liczą na to ze sami będziemy pilnowac swoich skladek,gdzieś to sie zgłasza ale dowiem sie w poniedziałek

Witam :-)
mam do was pytanie...jestem w 24 tc...ciagle pracuje ale chce isc na zwolnienie chorobowe bo juz mi ciezko w pracy....ale obawiam sie ze moje zwolnienie nie bedzie platne...pracuje legalnie ale jak powiedziala moja ksiegowa zarabiam ponizej 350e i nie pobieraja mi prsi przez to...dlatego mysle ze nie zaplaca mi za zwolnienie...prsi mam malo pobrane bo rzadko sie zdarzy ze zarobie wiecej niz 300e wiec sama juz nie wiem co robic...moze któras z was bedzie mogla jakos mi pomóc...moze wiecie jak to jest ze zwolnieniem chorobowym w ciazy tu w irlandii...ja do tej pory nie mialam takiej potrzeby dlatego nie mam pojęcia jak to wyglada i nie mam wogóle już siły na to wszystko...pomocyyyyyyyyyyyyyyyy
ja tez nie zawsze mialam pobierane PRSI i myslalam ze socjala nie dostane,ale do wszystkich zasilkow nie licza sie te pRSI ktore Ty masz na Payslipie tylko te ktore szef za Ciebie odprowadzal;-).
Ja pracowalam od maja 2006,na zwolnienie chorobowe poszlam w grudniu w2008r bylam wtedy jakos w 28tyg.ciazy.
Pozniej od 16 lutego mialam normalnie macierzynski a od 18 wrzesnia do czerwca mam JB;-)a skladek swoich mialam moze z 60 pare albo 70;-)

A ja się zapytam.No jak np.pracowałam 2 lata,to tylko teoretyczne pytanie i np.pracowałam tak mało w tygodniu,że nie pobierali mi prsi (tylko pracodawca płacił) to należy się zasiłek dla bezrobotnych?
hmmm ciekawe...
pewnie ze sie nalezy:tak:

Kamcia ale masz okropna ta szefowa:wściekła/y:moj szef tez kawal gnojka,ale ja pracowalam na wiosce i on staral sie byc dobry zeby sie nie roznioslo jaki on jest,ale i tak wszyscy w kolo go znaja i wiedza jaki jest.
Ja mialam spoko ksiegowa:tak:;-)....

A ja tez mam problem...
JB mam do 18 czerwca...m ma urlop od 15 czerwca do 15 lipca,chcielismy pojechac do {Polszy na miesiac ale nie wiem jak to zrobic?
Wiecie o co mi chodzi?o to ze oni chyba przysylaja papiery na kolejny zasilek i boje sie ze przysla akurat wtedy jak mnie nie bedzie....
Nie wiem co mam robic mam straszny metlik w glowie....mam nadzieje ze jutro sie cos dowiem i de po porade do prawniczki;-)

Mi napisali, ze mimo iż nie mam płatne chorobowego mam wciąż oddawać MC2 do Socjalu, aby mieć odprowadzone składki.
Gdyby nie były w tym czasie oprowadzane to nie miałabym w 2007 ponad 50-ciu składek, a mam.

Weroniko
, aby otrzymać płatne chorobowe musisz mieć:
-ogólnie co najmniej 104 składki PRSI oraz
- w 2008 co najmniej 39 składek PRSi z czego 13 musi być zapłaconych reszta może być skredytowana.

ewelcia moim zdaniem musisz iść do Socjalu przed wyjazdem i ich poinformować, że jedziesz na urlop.

Ostatnia edycja:
bo podwójnie sie nie płaci:/ masz dzień wolny,płatny a nie płacone podwójnie:/ a za ten czas powinnas miec skladki odprowadzane tak samo jak za urlop
a co do urzędu to oni nie sprawdzają tylko liczą na to ze sami będziemy pilnowac swoich skladek,gdzieś to sie zgłasza ale dowiem sie w poniedziałek
oki będę czxekać do poniedziałku:tak: z góry dziękuję..
bo wyliczyłam że oprócz tych 12 składek za 2009 powinna mi zapłacić jeszcze za 40 tygodni...za co nie zapłaciła... zliczając wszystki składki z 3 lat miałabym akurat na socjala...a tak to lipa...

aha mysląłam że się płaci podwójnie za banki holiday,
ae ogólnie to i tak nigd mi niedawałaza ten dzień wolngo, traktowała to jako normalny dzień....:dry:

i jeszcze... ona chce mi dać p45 bo powiedziąła że musi kogoś zatrudnić kto będzie mógł całymi dniami pracować... czyli że co mam jej powiedzieć że nie może czy jak??
czy brać ją na wstrzymanie??m a jak mi wręczy sama bez żadnego pisemnego wypowiedzenia??

Ostatnia edycja:
to wtedy Kamcia piszesz do Right Commisioner-a ,ze cię ta lady bezprawnie zwolniła,sąd i odszkodowanie :sorry2:
Albo postrasz ją Right commisionerem.

ewelcia dzięki Ci dobra duszo.

A co do urlopu na zasiłku.Przysługują 2 tygodnie pod rząd.Jeśli więcej to trzeba chyba pisac specjalne podanie,ale nie wiem czy uwzględnią.
Jeśli przyjdzie ci się podpisac,a nie będzie Cię w Irlandii zawieszą zasiłek.Mojemu bratu tak zrobili a spóźnił się jeden dzień :dry:

Kamcia A czy napisałaś list do niej na 4 tygodnie przed końcem macierzyńskiego,że wracasz do pracy??

Ostatnia edycja:
oki będę czxekać do poniedziałku:tak: z góry dziękuję..
bo wyliczyłam że oprócz tych 12 składek za 2009 powinna mi zapłacić jeszcze za 40 tygodni...za co nie zapłaciła... zliczając wszystki składki z 3 lat miałabym akurat na socjala...a tak to lipa...

aha mysląłam że się płaci podwójnie za banki holiday,
ae ogólnie to i tak nigd mi niedawałaza ten dzień wolngo, traktowała to jako normalny dzień....:dry:

i jeszcze... ona chce mi dać p45 bo powiedziąła że musi kogoś zatrudnić kto będzie mógł całymi dniami pracować... czyli że co mam jej powiedzieć że nie może czy jak??
czy brać ją na wstrzymanie??m a jak mi wręczy sama bez żadnego pisemnego wypowiedzenia??

musi ci dac 2 tygodniowe wypowiedzenie i uważaj co podpisujesz,żeby przypadkiem nie było tam napisane ze sama sie zwalniasz,bo tak to należy ci sie odprawa:)))

ale ja pracuje na full time...zarabiam podstawowa kwote / h ... i zawsze wychodzi mi tak ze mam ponizej 350e przewaznie 320...300...wiec nie pobieraja PRSI...TO JEST BEZ SENSU...Jak teraz pójde na zwolnienie to nic mi nie zaplaca ??? bo nie mam skladek ??? i co bede bez kasy siedziec ??? ehhhh.....

Anineczko ja wiem z w trakcie JB nalezy sie 2 tyg platnego urlopu,ale mozna isc zglosic ze potrzebuje sie kolejnych 2tyg i wtedy daja bezplatny urlop.
Z tym ze u mnie jest inna sytuacja bo mi sie konczy 18.06...i nie wiem co dalej...
Mam nadzieje ze jutro chodz troche Pani A mi pomoze;-)
A jesli ktos sie nie zglosil w danym dniu na podpis to u nas w Carlow moze przyjsc dzien pozniej do 12a.m.
Wiem ze jak ktos sie nie zglosi w danym dniu albo dzien pozniej to czasami zabieraja na stale

ale ja pracuje na full time...zarabiam podstawowa kwote / h ... i zawsze wychodzi mi tak ze mam ponizej 350e przewaznie 320...300...wiec nie pobieraja PRSI...TO JEST BEZ SENSU...Jak teraz pójde na zwolnienie to nic mi nie zaplaca ??? bo nie mam skladek ??? i co bede bez kasy siedziec ??? ehhhh.....

Pisalam wyzej ze do swiadczen licza sie skladki pRSI ktore szef za Ciebie placi a nie te ktore TY odprowadzasz:sorry2::cool2:

Anineczko polacz posty;-)-sory ze tak jeden pod drugim ale z cytatem juz nie umiem zrobic edytuj :sorry2:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Weronika możesz pójśc na płatne Health and Safety Benefit.Pogadaj z szefową/szefem.
Health and Safety Benefit-Information from CitizensInformation.ie
Ja pracowałam 2 dni w tygodniu i bez problemu przeszłam na ten zasiłek.
jest on do dnia przejścia na macierzyński i są na nim odprowadzane składki prsi.
A gdzie pracujesz?
To zgłasza Cię szef do tego zasiłku,on płaci Ci przez pierwsze 3 tygodnie a resztę H&S benefit section.
U mnie powód wysłania mnie na ten zasiłek był śmieszny (śliskie płytki i duży ruch w pracy) a jednak należał mi się.

Do góry