reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

no ona jest dziwna... wiesz...
bo jak w ciążę zaszłam to powiedziąła mi że musi mnie wolnić bo jest za ciężk dla mnie (w sklepie jubilerskim) a później uznała że nie mogę pracować bo ona nie chce żebym po sklepie chodziła zbrzuche
ale włanie się dowiedziąłam że mogę iść na H&S no ledwo i się udało na to ić , później ak chciąłam iść na macierzyńkie topoeiedziała że jak mam tamto to maciezyńskie już mi się nie należy,
przy czm otrzymałam i to jeszcze bez prolemu....

reklama
boszzz:szok:to wyraznie chce Ci namieszac w glowie:no:;albo sama sie nie zna,albo kreci-bardziej w to drugie uwierze.Nalezy Ci sie wszystko,o czym pisalam,wiec smialo,twardo z nia rozmawiaj:tak:

boszzz:szok:to wyraznie chce Ci namieszac w glowie:no:;albo sama sie nie zna,albo kreci-bardziej w to drugie uwierze.Nalezy Ci sie wszystko,o czym pisalam,wiec smialo,twardo z nia rozmawiaj:tak:
chce namieszac,,,, jak ja juz dostałam to macierzynskie a mój D stracił prace to powiedziała ze socjala nie dostanie bo ystarczy ze ja mam kase od urzędu

Witam :-)
mam do was pytanie...jestem w 24 tc...ciagle pracuje ale chce isc na zwolnienie chorobowe bo juz mi ciezko w pracy....ale obawiam sie ze moje zwolnienie nie bedzie platne...pracuje legalnie ale jak powiedziala moja ksiegowa zarabiam ponizej 350e i nie pobieraja mi prsi przez to...dlatego mysle ze nie zaplaca mi za zwolnienie...prsi mam malo pobrane bo rzadko sie zdarzy ze zarobie wiecej niz 300e wiec sama juz nie wiem co robic...moze któras z was bedzie mogla jakos mi pomóc...moze wiecie jak to jest ze zwolnieniem chorobowym w ciazy tu w irlandii...ja do tej pory nie mialam takiej potrzeby dlatego nie mam pojęcia jak to wyglada i nie mam wogóle już siły na to wszystko...pomocyyyyyyyyyyyyyyyy

Hej dziewczyny ja mam do was pytanko pdnosnie Ka.Mci bo biedna siedzi teraz w pracy i czeka na szefowa ale ta cos nie chce sie z nia spotkac
Ka>Mcia chciala sie dowiedziec czy za caly okres jej macierzynskiego i za teraz ten dodatkowy co chce wziasc h&s czy szefowa jej powinna placic skladni bo sie okazalo ze jej nie placila kilka skladek

chce namieszac,,,, jak ja juz dostałam to macierzynskie a mój D stracił prace to powiedziała ze socjala nie dostanie bo ystarczy ze ja mam kase od urzędu
co za ludzie.ewidentnie coś kręci,żeby się Ciebie pozbyc.
jest tak jak mówi madbebe.także postaw sprawę jasno.pokaz jej że jesteś zorientowana bo chyba bierze Cię za glupia Polkę :wściekła/y:
Jeśli Cię zwolni to normalnie będziesz dostawac Jobseeker Benefit(o ile będziesz miała odpowiednia ilośc składek).
Zasiłek nie należy sie jeśli sie sama zwalniasz z pracy a w innym przypadku jak najbardziej.
Co do tego,że powiedziała Ci,że nie chce żebyś pracowała z brzuchem :szok: to jakaś k.r.e.t.y.n.k.a ale jest to jawna dyskryminacja,więc jak cosik to zawsze możesz ją podac do sądu ;-) także tak czy siak kasa ci się należec będzie :-)
mam do was pytanie...jestem w 24 tc...ciagle pracuje ale chce isc na zwolnienie chorobowe bo juz mi ciezko w pracy....ale obawiam sie ze moje zwolnienie nie bedzie platne...pracuje legalnie ale jak powiedziala moja ksiegowa zarabiam ponizej 350e i nie pobieraja mi prsi przez to...dlatego mysle ze nie zaplaca mi za zwolnienie...prsi mam malo pobrane bo rzadko sie zdarzy ze zarobie wiecej niz 300e wiec sama juz nie wiem co robic...moze któras z was bedzie mogla jakos mi pomóc...moze wiecie jak to jest ze zwolnieniem chorobowym w ciazy tu w irlandii...ja do tej pory nie mialam takiej potrzeby dlatego nie mam pojęcia jak to wyglada i nie mam wogóle już siły na to wszystko...pomocyyyyyyyyyyyyyyyy
a tak zapytam - skoro nie pracujesz na full time to powinnas sie ubiegac o doplate z Sociala wlasnie do full time work i wtedy oplacaliby Ci skladki prsi.(tak ma moja znajoma).
pracuje na part time,nie ma wystarczajacej ilosci godzin wiec social jej dopłaca.
za zwolnienie jej płacą .
Hej dziewczyny ja mam do was pytanko pdnosnie Ka.Mci bo biedna siedzi teraz w pracy i czeka na szefowa ale ta cos nie chce sie z nia spotkac
Ka>Mcia chciala sie dowiedziec czy za caly okres jej macierzynskiego i za teraz ten dodatkowy co chce wziasc h&s czy szefowa jej powinna placic skladni bo sie okazalo ze jej nie placila kilka skladek
myślę,że tak.

Ostatnia edycja:

To od ilu się odprowadza?
Jakby nie było to jeszcze pracodawca odprowadza prsi.??

no ale jak to nie odprwadzasz od 350 e podatku??
To od ilu się odprowadza?
Jakby nie było to jeszcze pracodawca odprowadza prsi.
ja zajrzałam do mojego payslipa sprzed 4 lat :cool2: i za 350euro pensji odprowadziłam prawie 40 euro + pracodawcy prsi :dry:
właśnie.
ja w poprzedniej pracy zarabiałam dokładnie 690 e na 2 tygodnie i też mi odprowadzali :eek:
anineczka może teraz się przepisy zmieniły :confused:
w sumie Twój payslip jest sprzed 4 lat a mój sprzed 1,5 roku :confused:

reklama
ja dwa lata temu faktycznie nie płaciłam prsi ee bo zarabiałam 70 euro za jeden dzień pracy,ale pracodawca płacił prsi er :tak: tylko nie wiem czy to ma coś do tematu.

A ja się zapytam.No jak np.pracowałam 2 lata,to tylko teoretyczne pytanie i np.pracowałam tak mało w tygodniu,że nie pobierali mi prsi (tylko pracodawca płacił) to należy się zasiłek dla bezrobotnych?
hmmm ciekawe...

Do góry