reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
aga byłam na spacerku a ,że mam posterunek gardy po drodze to zaszłam i zapytałam :-) można :-)
a tu jeszcze znalazłam takie coś :
art 45 p.r.d cyt zabrania się :
# przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
# przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
więc można,bo przecież tam nie ma poduszki :-)
a tego mojego znajomego to pewnie garda za prędkosc zatrzymała a nie za jazdę z małym z przodu.
weź tu się z chłopem dogadaj :confused::eek:
Dzieki, kochana jestes!:happy2: ja tez sie wczoraj przeszlam na posterunek i tez mi powiedzieli, ze nie ma problemu, jesli nie ma poduszki wlaczonej i jest "normalny" pas (a nie tylko taki na biodra). Tak wiec w weekend udajemy sie na wypad poza miasto!:-D tylko znajac moje szczescie, to zacznie lac, wiac i wogole bedzie pogoda do bani i na planach sie skonczy, ale coz, pozyjemy-zobaczymy

czesc dziewczyny ,
moze moje pytanie jest nienamiejscu ale interesuje mnie tu zdanie prawa jazdy .
Gdzie sie sklada wniosek o egzamin na testy?jaka cena?i czy mozna miec tlumacza?
oraz jak jest po tym egzaminie ?

Amelia
na tej stronie możesz się zapisac na testy Driver Theory Test - theorytest.ie
Zaznaczasz sobie,że chcesz po polsku zdawac,uczysz się testów.Na tej stronie płacisz za testy chyba coś około 35 euro.
Idziesz do okulisty i robisz badanie wzroku koszt jakieś 15 euro.
na egzamin musisz się stawic na 15 min,przed egzaminem z paszportem.Oni robią Ci zdjęcie.Zdajesz i dostajesz certyfikat,z tym idziesz do motor tax i składasz papiery (swoje zdjęcia potrzebujesz) po kilku dniach przychodzi prawko do domu.uczysz sie jezdzic i po pół roku mozesz podchodzic do egzaminu praktycznego :tak:

Dzieki, kochana jestes!:happy2: ja tez sie wczoraj przeszlam na posterunek i tez mi powiedzieli, ze nie ma problemu, jesli nie ma poduszki wlaczonej i jest "normalny" pas (a nie tylko taki na biodra). Tak wiec w weekend udajemy sie na wypad poza miasto!:-D tylko znajac moje szczescie, to zacznie lac, wiac i wogole bedzie pogoda do bani i na planach sie skonczy, ale coz, pozyjemy-zobaczymy
no probelm ;-)
czesc dziewczyny ,
moze moje pytanie jest nienamiejscu ale interesuje mnie tu zdanie prawa jazdy .
Gdzie sie sklada wniosek o egzamin na testy?jaka cena?i czy mozna miec tlumacza?
oraz jak jest po tym egzaminie ?

Jest dokaldnie tak jak pisała anineczka
Powiem Ci tak...nie daj się nabrac na te reklamy polskich firm nauki jazdy,ktorzy trabią o tym,ze mozna u nich zdawac prawko po polsku.
Normalnie idziesz skladasz wniosek na str ktorą podala anineczka i zaznaczasz,ze chcesz zdawac w jezyku polskim.
My z mezem sie nadzialismy i za jego prawko zaplaicilsmy 99 euro(niby promocja byla).
wkurzylam sie bo nie wiedzialam,ze normalnie mozna zdawac po polsku.myslalam,ze tylko te firmy to zalatwiaja.co sie pozniej okazalo wielka bzdurą.
fakt ffaktem jedyna pozyteczna rzecz ktora dostalismy od nich to testy po polsku,ale zebym za glupia plyte miala zaplacic 99e to juz szczyt.

Ostatnia edycja:
dziewczyny potrzebuje pomocy.
otoż tak jak wam wcześniej pisałam dostałam odmowę na medical card.
ale zaczęło mnie zastanawiac to,że moi znajomi mają a mają bardzo podobną sytuację.
pogadałam własnie z nimi i mówili,że niemożliwe jest,że mój mąż jako jedyny żywiciel rodziny zarabia tyle,że nie kwalifikujemy się na mc.
podliczyłam jego zarobki,podzieliłam na nas troje i faktycznie nie wychodz mi te 266.50 e.
tylko teraz pytanie czy to co tu jest napisane to stawka tygodniowa na jedna osobę??czy ogólnie zarobki tygodniowe które osoba pracująca moze przyniesc do domu??
Karta medyczna-Information from CitizensInformation.ie

reklama
Do góry