reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Dziewczyny,a powiedzcie mi jak to tutaj jest z Back to School?Tzn. czy trzeba mieć przyznany FIS,żeby dostać Back to School?Z tego co pamiętam to chyba MartaF nie miała FIS-u a jej przyznali ten dodatek:confused:I do kiedy można składać podania?Jakieś inne warunki trza spełniać?
nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałam ale chodzi Ci o Back to Education Allowance??
Back to Education Allowance-Information from CitizensInformation.ie
ja mam zamiar złożyc jak tylko wybiorę szkołę dla siebie ,więc na pewno trzeba złożyc wniosek do wrzesnia lub października,wtedy się zaczyna rok uniwersytecki.
No chyba,że chcesz isc na jakiś kurs to wtedy musisz złożyc przed rozpoczęciem kursu.
A zasady na to kto sie kwalifikuje i co zrobic masz w linku powyzej.
O Fisie wzmianki nie ma,więc nie sądze,żeby to był jakiś problem.
dziewczyny, ja mam pyt z innej beczki- orientujecie sie moze czy w fordzie transit'ie mozna przewozic dziecko w nosidelku? znaczy na srodkowym miejscu, bo tam nie ma poduszki.
z tego co mi własnie powiedział znajomy to nie można.
ma forda takiego jak poniżej (o ile chodzi o takiego samego jak on ma)
fordtransit2007.jpg

i on swojego malucha tym nie wozi własnie ze względu na ten brak poduszki.
z resztą raz wiózł i oczywiście garda się przyczepiła :eek:

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny,a powiedzcie mi jak to tutaj jest z Back to School?Tzn. czy trzeba mieć przyznany FIS,żeby dostać Back to School?Z tego co pamiętam to chyba MartaF nie miała FIS-u a jej przyznali ten dodatek:confused:I do kiedy można składać podania?Jakieś inne warunki trza spełniać?

nie trzeba miec fisu.My składaliśmy w zeszłym roku,ale nie dostaliśmy,ale nie pytali o fis.I składasz od 1 czerwca do 30 września.A warunki? niska płaca chyba :confused: :sorry2:

aga masz tak małe dzieciątko,że pewnie wozisz je tyłem do kierunku jazdy?A wtedy trzeba wyłączyc poduszkę tak więc to nawet lepiej,że nie ma tam wbudowanej poduszki :tak:

Ostatnia edycja:
Hichotka,Anineczko,Madbebe,Margaritta dzięki:tak:Chodzi mi o wyprawkę dla dziecka:tak:...Niskie dochody to ja tak pomyślałam,ale skoro na FIS się nie załapaliśmy (o pieprzone 6 Euro:wściekła/y:) to może mój P jednak za dużo zrabia:eek:Zero dodatków,zero czegokolwiek tylko goła jego wypłata i wcale nie tak duża,a ja nic a nic to se myślę,że na wyprawkę dla Radka by się kaska przydała:sorry:Bo zęby w ścianę normalnie:wściekła/y:
Edit:No i zęby w ścianę:wściekła/y:Na bank go nie dostanę:no:

Ostatnia edycja:
kobieto puchu marny(Tichonek) - Ci powtarzam- izi . Warto probować mimo wszystko.nawet w przypadku odmowy- czego Ci absolutnie nie zycze- ale bedziesz wiedziała,ze się staralas.Buziol

dzieki za odp.

hichotka, a nie wiesz o co sie garda dokladnie przyczepila?

aga masz tak małe dzieciątko,że pewnie wozisz je tyłem do kierunku jazdy?A wtedy trzeba wyłączyc poduszkę tak więc to nawet lepiej,że nie ma tam wbudowanej poduszki :tak:
tylem, tylem e foteliku. Zast sie tylko czy nie ma jakichs ogolnych obostrzen ze to samochod dostawczy czy cos... Chyba sie po prostu przejde na posterunek i zapytam funkcjonariusza- moze bedzie wiedzial.

Hichotka,Anineczko,Madbebe,Margaritta dzięki:tak:Chodzi mi o wyprawkę dla dziecka:tak:...Niskie dochody to ja tak pomyślałam,ale skoro na FIS się nie załapaliśmy (o pieprzone 6 Euro:wściekła/y:) to może mój P jednak za dużo zrabia:eek:Zero dodatków,zero czegokolwiek tylko goła jego wypłata i wcale nie tak duża,a ja nic a nic to se myślę,że na wyprawkę dla Radka by się kaska przydała:sorry:Bo zęby w ścianę normalnie:wściekła/y:
Edit:No i zęby w ścianę:wściekła/y:Na bank go nie dostanę:no:
nie ma za co ;-)
Tichonek ja Cię doskonale rozumiem.
Ja dzisiaj dostałam odmowę na Medical Card.Rzekomo mój mąż za dużo zarabia :wściekła/y:
Tak on jeden w domu pracuje a nas jest trójka - jeszcze moja chora mama,ale co ich tam to obchodzi.
Wkurw...się dzisiaj tak bardzo,że myślałam,że wyjdę z siebie.
Lepiej było jak siedzieliśmy obydwoje na zasiłkach na tyłkach w domu,wszystkie dodatki mieliśmy a tu człowieku idź do pracy to Ci wszystkiego odmowią.
żeby było smieszniej jak mieliśmy kartę to nie chorowaliśmy a teraz jak jej miec nie będziemy to będzie na opak.
ale tfu tfu lepiej,żeby nie.
aga byłam na spacerku a ,że mam posterunek gardy po drodze to zaszłam i zapytałam :-) można :-)
a tu jeszcze znalazłam takie coś :
art 45 p.r.d cyt zabrania się :
# przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera;
# przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.
więc można,bo przecież tam nie ma poduszki :-)
a tego mojego znajomego to pewnie garda za prędkosc zatrzymała a nie za jazdę z małym z przodu.
weź tu się z chłopem dogadaj :confused::eek:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry