reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
w naszym przypadku gardzista też chciał zobaczyć małego

też słyszałam o tym, że u gp to jak normalna wizyta, ale też nie wszędzie, powtórzę u notariusza zapłaciliśmy miesiąc temu 10e, paszporcik już jest w domku;-)

ja mam za to pytanko co do polskiego paszportu, w przyszłym tyg idziemy do ambasady i tak się teraz zastanawiam nad aktem urodzenia, nie zapytałam pani, a ona tez nic nie wspomniała, ale czy ten birth certificate ma być przetłumaczony na PL czy przyjmują angielski oryginał:-)
Jestem na bieżąco-przyjmują Irlandzki:)
Madbebe-zgupiałam normalnie...Ale ja rozumiem co do mnie gawarit po angielsku i przemiła młoda gardzistka mi powiedziała,że wystarczy ,że przyniosę im ten wniosek do podpieczętowania jak wypiszę:/No ale to dziewczyny mają te irlandzkie paszporty,a nie ja(byłam o 4 mies za krótko:(),więc one wiedzą lepiej...Przepraszam-w błąd Cię wprowadzać nie chciałam:(((

lubiczanko-nooooo nie wiem czy Ci wybacze bo to powazna sprawa:sorry2:;-):-D
qrcze,to mamy problem:sorry2:No nic trzeba bedzie zakombinowac
..

jo_asik do pierwszego pl paszportu nam wystarczyl angielski birth certificate ;) my teraz jedziemy po drugi i mysle ze tym razem polski bedzie potrzebny :)

madbebe- my poszlismy sami na garde, a On kazal nam przyniesc dziecko + nasze paszporty i dopiero podpisali, a form A podpisala nam Gp przy okazji jak bylismy na szczepionce,powodzenia,

Widze,ze ja to na tych zdjeciach ladnie poplynelam,ha ha.Naiwni tak maja.Nam rowniez kazano byc w trojke na Gardzie.Porownywal dziecko ze zdjeciem,ale naszych paszportow nie chcial.Co paszport i osoba,to inna procedura.No coz,Irlandia!

My zdjęcia do paszportu (sztuk 4) robiliśmy sami, położyliśmy młodego na białym prześcieradle. Fotki były kolorowe, aczkolwiek w paszporcie są czarno-białe. Zdjęcie wywołaliśmy w aptece, zapłaciliśmy mniej niż 1e...

Formę A podpisał nam gardzista, dokładnie ten sam który potwierdzał nasze dane z tym co napisaliśmy we wniosku.
Na gardę wstawiliśmy się całą trójką, gardzista dokładnie obejrzał nasze buzie ;-):tak:

Ale jestem uhahana-nie mogę znalezć nigdzie papierów od mojego gina,że byłam pod opieką lekarską w ciąży(do becikowego),ale dokopałam się do tego Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku i chyba wystarczy jak wezmę zaświadczenie od gina w pl u którego byłam w ciąży na wakacjach-jak myślicie?

A ja mam takie pytanie: czy dziecko urodzone w Polsce moze otrzymać paszport irlandzki? Jakie warunki trzeba spełniać/? Czy któraś z was starała się o taki paszport?

reklama
Do góry