reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

mamapo30-wielkie dzieki!
odnosnie tych urlopow znalazlam tylko to:

"Prawo do urlopu macierzyńskiego (włącznie z urlopem dodatkowym) obejmuje dni świąteczne wypadające podczas jego trwania. Uprawnienia pracowników do wliczenia dni świątecznych do urlopu określa rozdział 21 Ustawy z 1997 r. o wymiarze czasu pracy
Okres urlopu macierzyńskiego (włącznie z dodatkowym urlopem macierzyńskim) traktuje się jako równorzędny z okresem zatrudnienia i uwzględnia przy ustalaniu przysługującego wymiaru urlopu wypoczynkowego i uprawnień dotyczących dni świątecznych.
(Organisation of Working Time Act 1997). "

generalnie mam zamiar sie powolac na CI,a jesli ksiegowy ma watpliowsci niech sam sobie dzwoni i sie dowiaduje..
Do pracy mam wrocic 26lipca,ale jako ze nie moge sie dowiedziec czy bedzie dla mnie etat(szef odmawia informacji!)mam zamiar napisac i wyslac pismo juz teraz,ze wracam,tylko chce wlasnie zamiescic rozniez prosbe o udzielenie informacji czy ma dla mnie prace..Nie wiem tylko jak to sklecic po angielskiemu.Moze ktos wie?:-p
edit:..ale w ustawie o wymiarze czasu pracy jest wszystko inne :) - rozdzial 23

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny mam do Was pytanko.
Od marca jestem na chorobowym, okazało się, że bezpłatnym, bo zbrakło mi 2 składek w 2008roku.
Od 5 lipca chce iść na macierzyński.
Czy mogę przed macierzyńskim przerwać chorobowe i wziąć niewykorzystany urlop?
Cienko u nas z kaską, a mamy małe wydatki.

Lubiczanka - ja właśnie próbuję skombinować podpis ginekologa do tego becikowego. wcześniej podpisała mi GP, która prowadziła moją ciążę i pani w PL wysłała mi pisemko, że niestety lekarz GP czyli rodzinny nie ma uprawnień do prowadzenia ciąży i muszę mieć podpis ginekologa:baffled:

Madbebe-jak tam sprawa becikowego???Ja zaczynam wszystko zbierać,żeby nie było:)
juz wydane...:-D:-D:-DDalam pieniadze mamie,ale ona jak zwykle polowe wydala na nas ;-)

Lubiczanka - ja właśnie próbuję skombinować podpis ginekologa do tego becikowego. wcześniej podpisała mi GP, która prowadziła moją ciążę i pani w PL wysłała mi pisemko, że niestety lekarz GP czyli rodzinny nie ma uprawnień do prowadzenia ciąży i muszę mieć podpis ginekologa:baffled:
ja mialam podpis GP i choc do tego, jaki lekarz podpisal zaswiadczenie, nie przyczepili sie wcale,to ksztalt pieczatki im nie pasowal-ma byc prostokatna,o ile dobrze pamietam...:baffled:
aga_natalia-moim zdaniem wszystko zalezy od tego,czy pracodawca da Ci ten urlop.To zawsze wola szefa niestety..

A jak długo czekala Twoja mama na tą kaskę-pytam orientacyjnie,bo chcę wiedzieć czy będzie zanim wrócimy tu:)
Witam.lubiczanko,ja po instrukcjach z tej strony zalatwilam to becikoew.Papiery podpisal GP z EMC w Dublinie,ktory prowadzil ciaze(pediatra),poszlam z tym bedac w Gorzowie przed samymi swietami wielkanocnymi.Potrzebne byly jeszcze ksero dow.osobistego moje i meza oraz oryg.do wgladu.Pieniadze przyszly po ok.20 dniach.Najpierw decyzja,a dzien pozniej kasa.Nie mam w Polsce konta,wiec dostarczyl listonosz.Ot i po bolu.Powodzenia.

A czy któraś z Was starała się o podpis kogoś w Polsce? Bo wyczytałam że pokazując w Polsce kartę ciąży , ewentualnie inne dokumenty jak np. scany, to lekarz ginekolog w Polsce również może nam podpisać dokumenty nawet jeśli nie był naszym lekarzem. Czy słyszałyście o czymś takim? Jak znajdę stronkę to wkleję, może ja źle to po prostu zinterpretowałam.

reklama
mama byla u ginekologa u mnie w miescinie i powiedzial ze on nie chce zeby go zamkneli i nie podpisal:no:Na szczescie raz w czasie ciazy bylam u gina w PL i ten podpisal bez problemu..
W PL maja swoje prawo,szczegolnie u mnie na wiosce i mozna im nosic przepisy do bolu,zrobia co zechca;-)

Do góry