reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

czyli tak jak myślałam..Ale jak jest teraz,kiedy się zwalniasz?Ten urlop jest do wykorzystania w czasie wypowiedzenia (u mnie chyba jest 2tygodniowe..), czy tylko wtedy,gdy zostałabyś w pracy po macierzyńskim?
Dzieki za informacje,mnie się b.przydadzą :tak::-)

Tą kwestię przemiła Pani w CI wytłumaczyła mi następująco.
Ja również dałam wypowiedzenie na 2 tyg przed zakończeniem macierzyńskiego i urlop który nazbierałam powinnam mieć wypłacony zaraz po zakończeniu macierzyńskiego jako urlop nie wykorzystany. Jeśli komuś zależy na dłuższym stażu pracy to jeśli się dogada z pracodawcą to po macierzyńskim wykorzysta urlop i koniec urlopu wypoczynkowego będzie oznaczał koniec zatrudnienia. Natomiast jeśli osoba się nie zwalnia i wraca po macierzyńskim do pracy to wówczas pracodawca ma możliwość odmowy urlopu wypoczynkowego zaraz po macierzyńskim, czyli będzie musiało się to odbyć zgodnie z określoną procedurą w danym zakładzie pracy, czyli wniosek (prośba) o urlop w takim i takim czasie.
Mam nadzieję że w miarę jasno to przedstawiłam :)

reklama
Tak jak obiecałam napiszę czego się dowiedziałam w Citizens Information. Mianowicie bedąc na urlopie macierzyńskim jesteśmy zatrudnione i okres ten jest zaliczany do określenia urlopu wypoczynkowego. Czyli skoro urlop macierzyński trwa 26 tyg a jest to pół roku to przez te 26 tyg uzbierało nam się 10 dni urlopu (tak jest u mnie bo mi przysługuje 20 dni urlopu na rok) do tego Bank Holidays które wypadły podczas trwania urlopu macierzyńskiego powinny być nam zapłacone. W moim przypadku jest to 5 Bank Holidays, czyli dodatkowe 5 dni. Kobieta z Citizens Information przy mnie zadzwoniła do Equality Authority i tam jej wszystko potwierdzili i powiedzieli że jeśli pracodawca będzie dalej odmawiał zapłaty to mam wydrukować formularz skargi ze stronki Welcome - Labour Relations Commission - Ireland i ją wysłać pod odpowiedni adres. To samo dotyczy się urlopu chorobowego.
no to nie zle...ja bylam u prawniczki i ona mi powiedziala ze jesli sie jest na macierzynskim to kaska za urlop nie przysluguje,tak samo mi powiedziala ze nie musi mi zaplacic za banki Holidays:baffled:ze to niby dobra wola pracodwacy.

Sorki dziewczyny za wprowadzenie w blad:sorry2:

Wow-zaczynam kumać...Może mi tylko ktoś doradzić w jaki sposób mam w ogóle z tym uderzyć do bosa?Bo nie chcę wrócić z UM z kartką w ręce krzycząc,że słyszałam,że musi mi zapłacić:)

heh,no a jak inaczej lubiczanko?mozesz grzecznie zapytac kiedy dostaniesz pieniadze za BH...;-)
Wiem tylko ze np.u nas,jesli sie w danym roku,normalnie pracujac, urlopu calego nie wykorzystalo,to raczej nie wyplacali:no:Fajnie byloby miec jakas podkladke pod to,bo ja pol roku na macierzynskim,plus bezplatny,to troche mi sie tego urlopu nazbieralo.Juz widze mine ksiegowego jak mu to mowie..:szok:
mamapo30-mam jeszcze jedno pytanie,moze znasz na nie odp.;-)
Generalnie siedze w domu od lutego tamtego roku (na zwolnieniu lekarskim,jak tylko sie dowiedzialam ze jestem w ciazy-szkodliwe warunki pracy),od konca wrzesnia do koncowki marca na macierzynskim,nastepnie do 26lipca na bezplatnym.W efekcie w tamtym roku rowniez nie wykorzystalam zadnego z przyslugujacych mi 21dni urlopu.Jak z tym teraz?Wlasciwie macierzynski zaczelam w tamtym roku..czy on tez wchodzi w rachube?
edit:tak sobie czytam i juz chyba wiem mniej wiecej-bedac na chorobowym nie nalicza mi sie urlop platny,tylko nie wiem teraz jak z tym macierzynskim rozpoczetym w tamtym roku.Musze jeszcze doczytac jak kalkuluja te wolne dni(ile dni wolnych sie nalezy
po jakim czasie pracy)..
JUZ DOCZYTALAM-osobom zatrudnionym na pelen etat przysluguje tydzien platnego urlopu co 3miesiace.
Jedna kwestia zostaje nierozwiazana,co z urlopem z tamtego roku...Bo z tego roku wychodza mi 2 tyg i chyba (?) tydzien z tamtego,skoro macierzynski zaczelam od konca wrzesnia (?)

Ostatnia edycja:
to ja też zapodam pytanko-BH podczas urlopu miałam5,ale od24.12do31.12 mamy urlop w pracy-czy za to też mi się kacha należy??

A z reguly macie ja płatną?jesli tak to podejrzewam ze wtedy sa to dni wziete z naleznego Ci urlopu platnego-tych 20tu dni na rok(u nas tak bylo)Tym samym,jesli niewykorzystane przechodza na nastepny rok/licza sie po powrocie z macierzynskiego (ktora to kwestia dla mnie pozostaje jedyną niejasną)bedziesz miala prawo do ich wykorzystania jak zaczniesz prace-w porozumieniu z pracodawca,tzn. da Ci je kiedy zechce...

czesc Dziewczyny. W koncu mam dziecko w domq:-D i kolejne pytanie oczywiscie:zawstydzona/y::zawstydzona/y: czy jesli w szpitalu byla u nas kobieta z Registration Office, to musze teraz ubiegac sie o PPS ale Mlodego? czy przyznaja go automatycznie tak jak Child Benefit? mam nadz, ze nie musze, bo ciezko bedzie z Malym sie gdzies wybrac...
a czy ktoras z Was wyrabiala dziecko irlandzki paszport? bo ja mam taki zamiar. Mam juz taki formularz z Gardy tylko nie wiem,skad wziac ten 2gi Form A, bo na Gardzie go nie maja... jakies sugestie? bo w necie tez nie znalazlam;-)

Ostatnia edycja:
z tego co u nas bylo to pps przyznaja autopmatycznie jednak o child benefit papiery przyslali mi do domu i musialam odsylac wypelnione,
ja drugi paszport bede wyrabiala irlandzki ale formularz z gardy to za malo bo dziecko nie irlandczyk i moja znajoma chodzila do citizen information i tam jej dali wszystkie dodatkowe papiery i pomogli wypelnic wiec i ja tak zrobie

z tego co u nas bylo to pps przyznaja autopmatycznie jednak o child benefit papiery przyslali mi do domu i musialam odsylac wypelnione,
ja drugi paszport bede wyrabiala irlandzki ale formularz z gardy to za malo bo dziecko nie irlandczyk i moja znajoma chodzila do citizen information i tam jej dali wszystkie dodatkowe papiery i pomogli wypelnic wiec i ja tak zrobie
Super:-) nie pomyslalam o Citizen Info. Jutro sie tam wybiore, dzieki za super podpowiedz:happy:

reklama

mamapo30-mam jeszcze jedno pytanie,moze znasz na nie odp.;-)
Generalnie siedze w domu od lutego tamtego roku (na zwolnieniu lekarskim,jak tylko sie dowiedzialam ze jestem w ciazy-szkodliwe warunki pracy),od konca wrzesnia do koncowki marca na macierzynskim,nastepnie do 26lipca na bezplatnym.W efekcie w tamtym roku rowniez nie wykorzystalam zadnego z przyslugujacych mi 21dni urlopu.Jak z tym teraz?Wlasciwie macierzynski zaczelam w tamtym roku..czy on tez wchodzi w rachube?

madbebe ja również siedziałam najpierw kilka miesięcy na zwolnieniu chorobowym, ze zwolnieniem chorobowym jest tak że jak byłaś na nim mniej niż 26 tyg to należy Ci się wypłata za urlop i za BH podczas chorobowego a jeżeli wiecej niż 26 tyg to niestety już nie. Na temat tego urlopu macierzyńskiego i tego co nam przysługuje wszystko jest czarno na białym na stronce Citizens Information i kobieta kazała mi to wydrukować i pokazać pracodawcy, tam jest napisane o urlopie i BH podczas macierzyńskiego.

Do góry