reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Witajcie,
Mam mały problem z szefostwem i może któraś z mam mi udzieli odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Otóż sprawa wygląda tak. W niedziele kończy mi się macierzyński , 2 tyg temu zaniosłam wypowiedzenie do pracy , gdyż zdecydowaliśmy sie powrócic do naszego ukochanego kraju po 4 latach spędzonych tutaj. Wyczytałam ze jak się jest na macierzyńskim to normalnie nabywa sie prawo do urlopu czyli 10 dni i powinno sie dostac rowniez pieniążki za wszystkie Bank Holiday podczas urlopu macierzyńskiego. Czyli w sumie mam 15 dni urlopu , ale szefowa uważa ze nic mi sie nie nalezy. Czy jest tutaj jakas mama ktora po macierzyńskim nie wracała do pracy i dstała pieniążki za urlop?

co do pieniazkow za bank holiday naleza Ci sie jak psu kosc-sama beda sie ubiegac...Sa na to przepisy.Wiem tylko ze wypowiedzenie trzeba zlozyc 4tyg.przed.Wiem tez,ze jesli sie zwalniasz,macierzynski liczy Ci sie jako dni przepracowane/wlicza do lat pracy,ale czy z tej okazji nalezy Ci sie urlop-nie wiem.Wiem ze mialabys do niego prawo,gdybys dalej pracowala,ale tak..nie wiem niestety...

co do pieniazkow za bank holiday naleza Ci sie jak psu kosc-sama beda sie ubiegac...Sa na to przepisy.Wiem tylko ze wypowiedzenie trzeba zlozyc 4tyg.przed.Wiem tez,ze jesli sie zwalniasz,macierzynski liczy Ci sie jako dni przepracowane/wlicza do lat pracy,ale czy z tej okazji nalezy Ci sie urlop-nie wiem.Wiem ze mialabys do niego prawo,gdybys dalej pracowala,ale tak..nie wiem niestety...

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :) Wybieram się dzisiaj na konkretną rozmowę do Citizens Information i mam nadzieje że rozwieją moje wątpliwości. Podzielę się na forum z tym co usłyszę moze komuś się jeszcze przyda :)

witam,dziewczyny powiedzcie jak to jest z mieszkaniem zeby starac sie o nie co trzeba wypelnic i zlozyc jakie dokumenty?
Jestem mama 1.5rocznej Amelii tu rodzilam niepracuje moj maz pracuje tylko

Witajcie,
Mam mały problem z szefostwem i może któraś z mam mi udzieli odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Otóż sprawa wygląda tak. W niedziele kończy mi się macierzyński , 2 tyg temu zaniosłam wypowiedzenie do pracy , gdyż zdecydowaliśmy sie powrócic do naszego ukochanego kraju po 4 latach spędzonych tutaj. Wyczytałam ze jak się jest na macierzyńskim to normalnie nabywa sie prawo do urlopu czyli 10 dni i powinno sie dostac rowniez pieniążki za wszystkie Bank Holiday podczas urlopu macierzyńskiego. Czyli w sumie mam 15 dni urlopu , ale szefowa uważa ze nic mi sie nie nalezy. Czy jest tutaj jakas mama ktora po macierzyńskim nie wracała do pracy i dstała pieniążki za urlop?

Wiec ja napisze co wiem.....a wiem z pewnego zrodla;-)
Jesli jestes na macierzynskim urlop Ci nie przysluguje,no bo dlaczego ma ci szef placic jak juz siedzialas na macierzynskim i kaske z tego mialas?
Po drugie za banki holideye jesli Ci zaplaci to ok,a jesli nie to nie.
Z tego co wiem to jest tylko i wylacznie dobra wola pracodawcy.
AJ jak sie zwalnialam to akurat mi zaplacil bez problemu....dostalam tez kaske za urlop,ale zalegly ktorego nie wykorzystalam przed pojsciem na macierzynski.....

ewelcia-jak to?przeciez to jest regulowane prawnie i musi zaplacic za BH!Zadko sie zdarza pracodawc z dobra wola,ja takowego nie posiadam i gdybym sie nie upomniala,nie mialabym nic:no:bo ksiegowy jest tragiczny u nas..

Tak jak obiecałam napiszę czego się dowiedziałam w Citizens Information. Mianowicie bedąc na urlopie macierzyńskim jesteśmy zatrudnione i okres ten jest zaliczany do określenia urlopu wypoczynkowego. Czyli skoro urlop macierzyński trwa 26 tyg a jest to pół roku to przez te 26 tyg uzbierało nam się 10 dni urlopu (tak jest u mnie bo mi przysługuje 20 dni urlopu na rok) do tego Bank Holidays które wypadły podczas trwania urlopu macierzyńskiego powinny być nam zapłacone. W moim przypadku jest to 5 Bank Holidays, czyli dodatkowe 5 dni. Kobieta z Citizens Information przy mnie zadzwoniła do Equality Authority i tam jej wszystko potwierdzili i powiedzieli że jeśli pracodawca będzie dalej odmawiał zapłaty to mam wydrukować formularz skargi ze stronki Welcome - Labour Relations Commission - Ireland i ją wysłać pod odpowiedni adres. To samo dotyczy się urlopu chorobowego.

reklama
czyli tak jak myślałam..Ale jak jest teraz,kiedy się zwalniasz?Ten urlop jest do wykorzystania w czasie wypowiedzenia (u mnie chyba jest 2tygodniowe..), czy tylko wtedy,gdy zostałabyś w pracy po macierzyńskim?
Dzieki za informacje,mnie się b.przydadzą :tak::-)

Do góry