reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Madbebe - kochana - widzę, że ty to taka oblatana w tych sprawach:) mam pytanko - bo próbuję aplikować on-line o tą europejską kartę, ale ciągle wyskakuje mi info, że nie ma naszych MC czy tam PPS w ich bazie danych, ale najśmieszniejsze, że my mamy MC od miesiąca... mam tą formę i jutro chcę jechać osobiście. to jest za szpitalem? tam gdzie odbiera się akt urodzenia? a czy coś muszę im załączyć?

andzulina-cos Ty! ja-obcykana?;-)a kto Cie na poczatku o wszystko pytal,he?:-DNie pomoge Ci niestety,bo moj HC jest w Tuam,a z tego co wiem,Ty aplikowac powinnas do najblizszego sobie,czyli na moj rozum tam,gdzie o MC.A ze Cie w bazie jeszcze nie maja...daj im z pol roku;-)
Co do wymagan-P60/payslip/paszporty (calej 3ki) - pisze tak bo nie wiem generalnie-zalezy na kogo trafisz-moze byc tylko p60,a rownie dobrze moga chciec wszystkiego (tak,jak u nas)
Powodzenia!

Madbebe - o dżizas... ale mnie pocieszyłaś. no nic, biorę jutro nasze MC i biegnę do ich biura. tylko, że ja o MC aplikowałam w małym socjalu i przez to czekałam prawie 2,5 miesiąca... a słyszałam, że mogę właśnie gdzieś tam koło szpitala. nic - będę szukać;) a p60 mam - mojego A, tylko paszportu jego nie mam, bo on utknął w PL.
a obcykana jesteś - bynajmniej w sprawach, w których ja nie jestem - hehehee - czyli uzupełniamy się wzajemnie...

Dziewczyny znalazlam przypadkowo cos takiego
Spory na tle zapłaty za urlop czy public holiday są rozwiązywane poprzez złożenie skargi do The Rights Commisioner w ciągu 6 miesięcy od naruszenia prawa.

Po otrzymaniu skargi The Rights Comissioner przesyła ją do pracodawcy i wyznacza termin posiedzenia dla rozpatrzenia skargi. Po posiedzeniu The Rights Commisioner wydaje tzw. rekomendacje (nie mające charakteru wiążącego), w których albo oświadcza, że skarga była prawnie bezpodstawna (prawo nie zostało naruszone), bądź zobowiązuje pracodawcę do wypłaty zadośćuczynienia w wysokości równej 2-letniego wynagrodzenia.

Od rekomendacji wydanych przez The Rights Commisioner zarówno pracodawcy jak pracownikowi przysługuje prawo wniesienia apelacji do Sądu Pracy (Labour Court).

Natomiast jeśli nie jesteśmy zadowoleni z decyzji Sądu Pracy możemy wnieść apelację do Sądu Najwyższego (High Court).

Skarga dotycząca zapłaty za urlop czy public holiday może być także wniesiona do Employment Appeals Tribunal, gdzie pracownik może odwoływać się z tytułu sporów wynikających ze stosunku pracy w ogóle, takich jak: płaca minimalna, bezpodstawne zwolnienie z pracy, urlopy macierzyńskie, zwolnienia grupowe.
The Labour Relations Commission

Tom Johnson House

Haddington Road

Dublin 4

Tel: (01) 613 6700

e-mail: rightscomm@lrc.ie

The Labour Court

Haddington Road

Dublin 4.

Tel: (01) 613 6666

Fax: (01) 613 6667

e-mail: info@lrc.ie

Employment Appeals Tribunal

Davitt House

65a Adelaide Road

Dublin 2

Tel: (01) 631 3131

Fax: (01) 631 3266

e-mail: eat@entemp.ie

Dziewczynki moja sprawa jest juz w Labour Court wiec jak cos sluze rada :)
Andziulina o karty medyczne to skladasz tam za szpitalem, ale nie tam gdzie akty urodzenia, tylko tam kolo pielegniarek srodowiskowych, z tym ze one urzeduja po lewej sronie a o te karty wchodzi sie jakos tak na wprost bramy :) tylko nie wiem czy te europejskie tez tam sie sklada, bo mc napewno tam ;) a przez neta Ci nie wchodzi bo macie zakrotko mc, tak jak madbebe pisze z pol roczku poczekac trzeba, u nas bylo to samo :)

Agusiek - ale to w tym samym budynku? wiem, że tam jest kilka wejść i po akt urodzenia wchodziło się po prawej... bo chcę jutro jechać autobusem do centrum, a potem piechtą, więc nie chciałabym odbić się od drzwi...

Andziulina na MC składa sie za szpitalem musisz skrecic w prawo i tam jest brama i parking Shantala clinick, dalej wchodzisz w drzwi i na wprost jest recepcja a skrecasz w lewo i do okienka podchodzisz tam sie składa własnie:) Mam nadzieje że pomogłam:)

reklama
Do góry