reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

MartaF- u mnie moja kadrowa zapytala kiedy chce dostac kase za banki holiday. Ustalilam z nia ze jak zaczne dostawac macierzynski a przestana mi placic w pracy to mi przeleje zebym nie miala zbyt duzego tax jakby mi przelala razem z pensjami( ja dostaje co 2 tyg)
Public holidays in Ireland-Information from CitizensInformation.ie
na tej samej stronie tylko po polsku
Osoby przebywające na urlopie macierzyńskim, wychowawczym lub adopcyjnym mają prawo do urlopu w dni ustawowo wolne od pracy. Te prawa zostały określone w Ustawach o ochronie macierzyństwa z lat 1994 i 2004, Ustawie o urlopie wychowawczym z 1998 roku,i Ustawie o urlopie adopcyjnym z 1995 roku.

reklama
ewa72 to pewnie i tak wyszło taniej niż u gp ;-), no chyba, że nie trzeba umawiać się jak na normalną wizytę ;-)
A u jakiego prawnika byliście? Może masz jeszcze namiary?
Witaj.My poszlismy do pierwszego z brzegu,u nas na osiedlu na Cabinteely.Mysle,ze kazdy to podpisze.Ostatnio potrzebowalam bo becikowego podpis z EMC,oczywiscie byla za to odplata 10eu.Wiec pewnie za potwierdzenie do paszportu,tez moga cos zawolac.Chyba,ze masz milego GP.Powodzenia

Marta-ja coś nie jarzę(że się tak wyrażę-nie chciałam rymować;))...O co w ogóle chodzi-że niby jak byłam na macierzyńskim i wtym czasie były jakieś BH(w moim przypadku5),to szef ma mi za to zapłacić?

MartaF- u mnie moja kadrowa zapytala kiedy chce dostac kase za banki holiday. Ustalilam z nia ze jak zaczne dostawac macierzynski a przestana mi placic w pracy to mi przeleje zebym nie miala zbyt duzego tax jakby mi przelala razem z pensjami( ja dostaje co 2 tyg)
Public holidays in Ireland-Information from CitizensInformation.ie
na tej samej stronie tylko po polsku
Osoby przebywające na urlopie macierzyńskim, wychowawczym lub adopcyjnym mają prawo do urlopu w dni ustawowo wolne od pracy. Te prawa zostały określone w Ustawach o ochronie macierzyństwa z lat 1994 i 2004, Ustawie o urlopie wychowawczym z 1998 roku,i Ustawie o urlopie adopcyjnym z 1995 roku.
czyli jesli mialam macierzynski do 26go marca,a na Patryka byl bank holiday to pracodawca powinien mi za niego zaplacic?Jesli tak to an bank o tym nie wie bo ksiegowego mamy takiego,ze ja chyba wiem wiecej niz on;-)Zapewne tez bede sie musiala wyklocac.Juz mnie trzesie na sama mysl:crazy:
edit::-D:-Dlubiczanko witaj w klubie nie jarzacych :-D;-)

Marta-ja coś nie jarzę(że się tak wyrażę-nie chciałam rymować;))...O co w ogóle chodzi-że niby jak byłam na macierzyńskim i wtym czasie były jakieś BH(w moim przypadku5),to szef ma mi za to zapłacić?

czyli jesli mialam macierzynski do 26go marca,a na Patryka byl bank holiday to pracodawca powinien mi za niego zaplacic?Jesli tak to an bank o tym nie wie bo ksiegowego mamy takiego,ze ja chyba wiem wiecej niz on;-)Zapewne tez bede sie musiala wyklocac.Juz mnie trzesie na sama mysl:crazy:
edit::-D:-Dlubiczanko witaj w klubie nie jarzacych :-D;-)

tak dziewczyny ja będąc na macieżynskim od 28 października do 28 kwietnia powinnam miec zapłacone za 5 bank holiday tyle ze mój szef tez o tym nie wie,więc wydrukuje to co wiesieńka mi dała i heja do szefa!!!

To ja też spróbuję,ale w cuda nie wierzę-tzn,że mi szef zapłaci:( a jak nie będzie chciał to co-sądem mam go straszyć?
Madbebe-hihi...ileż my już tych klubów mamy:)))

Marta-sciagnelam sobie jeszcze z neta przepisy odnosnie tego(organisation of working),bo u mnie trza czarno na bialym wylozyc,rozumiesz;-)Jak chcesz,daj maila to Ci przesle:tak:

reklama
lubiczanko-wyprzedzilam Cie i wyslalam zanim poprosilas:-D;-)Nie musisz go straszyc sadem,bo takie sa przepisy i tyle.Jak jest problem,wystosowujesz pismo w odpowiednie miejsce..

Do góry