a ja płaciłam przez 2 latamając MC a jak tą kaske odzyskac??To ja z innej beczki.
Dowiedzieliśmy się,że Ci co posiadają Medical Card nie powinni płacic income levy i PRSI
My posiadaliśmy taką kartę rok temu a M nie zgłosił w pracy o tym.I pobierali mu te pieniążki.
Teraz mamy do zwrotu kaskę z income levy i PRSI ;-)
Pamiętajcie by powiadomic pracodawcę o posiadaniu MC,wtedy zmienia się klasa podatkowa z np.A1 na A2
PRSI - od niego zależą świadczenia społeczne
Income Levy Refunds
reklama
anineczka
królowa mrówek :P
a ja płaciłam przez 2 latamając MC a jak tą kaske odzyskac??
co do Prsi podałam link i tam jest adres i telefon do :
RSI Refund Section
Department of Social and Family Affairs
Oisin House
Pearse Street
Dublin 2
IRELAND
Tel: +353 (0)1 6732586 lub +353 (0)1 7043000
trzeba poprosic o wysłanie refund form prsi.
wypełnic i wysłac.
gdzieś na jakimś irlandzkim forum doczytałam,że na kasę się czeka nawet i do pół roku,ale warto.
Co do income levy trzeba wypełnic formularz refund w renevue
A wcześniej dostac od pracodawcy Income Levy Certificate
Ostatnia edycja:
Tichonek
Mamusia Radusia i Matusia
U mojego P w pracy,księgowa sama się tym zajęła i P nie płaci:-)To ja z innej beczki.
Dowiedzieliśmy się,że Ci co posiadają Medical Card nie powinni płacic income levy i PRSI
My posiadaliśmy taką kartę rok temu a M nie zgłosił w pracy o tym.I pobierali mu te pieniążki.
Teraz mamy do zwrotu kaskę z income levy i PRSI ;-)
Pamiętajcie by powiadomic pracodawcę o posiadaniu MC,wtedy zmienia się klasa podatkowa z np.A1 na A2
PRSI - od niego zależą świadczenia społeczne
Income Levy Refunds
anineczka
ja tam wyczytałam ze płaci sie mniej a mi pobierali 10 euro,także chyba niezałapie sie na zwrot:/ ale zapytam jak wróce do pracy
a to faktycznie malutko pobierali,u nas ponad 200 euro
masakra jakaśmi by sie nie opłacało pracowacprzy moich zarobkacha to faktycznie malutko pobierali,u nas ponad 200 euro
kinia220v
Fanka BB :)
Hejka dziewczyny mam pytanko,urodzilam pierwsze dziecko, jestem teraz na urlopie macierzynskim do konca lipca a moj maz pracuje tylko ze ma mniej godzin, czy moge sie starac o karte medyczna i o fis(nie wiem czy to jeszce istnieje) ale moja znajoma nadal to pobiera.A i zamierzam pojsc na bezplatny 16tyg dalszy urlop. Pozdrawiam
anineczka
masakra jakaśmi by sie nie opłacało pracowacprzy moich zarobkach
ale nie co tydzień tylko co 4 tygodnie ;-)
Z tego co wiem,mozeszo jedno i o drugie.W obu przypadkach sa progi zarobkowe,ktorych nie mozesz przekroczyc.Co do MC nie mam blizszych info bo nie mam karty,o FIS zlozylam i czekam.Jesli Twoj maz pracuje 19godzin i wiecej tygodniowo, mozesz sie o FIS starac.Do dochodow wlicza sie tez Twoj zasilek macierzynski.. Tu wiecej: Dodatek rodzinny-Information from CitizensInformation.ieHejka dziewczyny mam pytanko,urodzilam pierwsze dziecko, jestem teraz na urlopie macierzynskim do konca lipca a moj maz pracuje tylko ze ma mniej godzin, czy moge sie starac o karte medyczna i o fis(nie wiem czy to jeszce istnieje) ale moja znajoma nadal to pobiera.A i zamierzam pojsc na bezplatny 16tyg dalszy urlop. Pozdrawiam
http://www.citizensinformation.ie/categories/health/entitlement-to-health-services/karta-medyczna
reklama
A to ciekawe Anieczka ja prsi nie płace ale income levy tak wiec musze sprawdzic swoje payslipy i dowiedziec sie jak to wyglada w moim przypadku.
Ja słyszałam tez że osoby dojezdzajace do pracy rowerem a nie autem to moga wtedy placic mniejsze income leavy, nie kazdy pracodawca to akceptuje ale zawsze mozna spróbowac
Ja słyszałam tez że osoby dojezdzajace do pracy rowerem a nie autem to moga wtedy placic mniejsze income leavy, nie kazdy pracodawca to akceptuje ale zawsze mozna spróbowac