reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

To ja z innej beczki.
Dowiedzieliśmy się,że Ci co posiadają Medical Card nie powinni płacic income levy i PRSI :tak:
My posiadaliśmy taką kartę rok temu a M nie zgłosił w pracy o tym.I pobierali mu te pieniążki.
Teraz mamy do zwrotu kaskę z income levy i PRSI ;-)
Pamiętajcie by powiadomic pracodawcę o posiadaniu MC,wtedy zmienia się klasa podatkowa z np.A1 na A2 :tak:

PRSI - od niego zależą świadczenia społeczne
Income Levy Refunds
a ja płaciłam przez 2 lata:sorry2::sorry2:mając MC:baffled: a jak tą kaske odzyskac??

reklama
a ja płaciłam przez 2 lata:sorry2::sorry2:mając MC:baffled: a jak tą kaske odzyskac??

co do Prsi podałam link i tam jest adres i telefon do :
RSI Refund Section
Department of Social and Family Affairs
Oisin House
Pearse Street
Dublin 2
IRELAND
Tel: +353 (0)1 6732586 lub +353 (0)1 7043000

trzeba poprosic o wysłanie refund form prsi.
wypełnic i wysłac.
gdzieś na jakimś irlandzkim forum doczytałam,że na kasę się czeka nawet i do pół roku,ale warto.

Co do income levy trzeba wypełnic formularz refund w renevue :tak:
A wcześniej dostac od pracodawcy Income Levy Certificate

Ostatnia edycja:
To ja z innej beczki.
Dowiedzieliśmy się,że Ci co posiadają Medical Card nie powinni płacic income levy i PRSI :tak:
My posiadaliśmy taką kartę rok temu a M nie zgłosił w pracy o tym.I pobierali mu te pieniążki.
Teraz mamy do zwrotu kaskę z income levy i PRSI ;-)
Pamiętajcie by powiadomic pracodawcę o posiadaniu MC,wtedy zmienia się klasa podatkowa z np.A1 na A2 :tak:

PRSI - od niego zależą świadczenia społeczne
Income Levy Refunds
U mojego P w pracy,księgowa sama się tym zajęła i P nie płaci:-)

ja tam wyczytałam ze płaci sie mniej a mi pobierali 10 euro,także chyba niezałapie sie na zwrot:/ ale zapytam jak wróce do pracy

Hejka dziewczyny mam pytanko,urodzilam pierwsze dziecko, jestem teraz na urlopie macierzynskim do konca lipca a moj maz pracuje tylko ze ma mniej godzin, czy moge sie starac o karte medyczna i o fis(nie wiem czy to jeszce istnieje) ale moja znajoma nadal to pobiera.A i zamierzam pojsc na bezplatny 16tyg dalszy urlop. Pozdrawiam

Hejka dziewczyny mam pytanko,urodzilam pierwsze dziecko, jestem teraz na urlopie macierzynskim do konca lipca a moj maz pracuje tylko ze ma mniej godzin, czy moge sie starac o karte medyczna i o fis(nie wiem czy to jeszce istnieje) ale moja znajoma nadal to pobiera.A i zamierzam pojsc na bezplatny 16tyg dalszy urlop. Pozdrawiam
Z tego co wiem,mozesz:tak:o jedno i o drugie.W obu przypadkach sa progi zarobkowe,ktorych nie mozesz przekroczyc.Co do MC nie mam blizszych info bo nie mam karty,o FIS zlozylam i czekam.Jesli Twoj maz pracuje 19godzin i wiecej tygodniowo, mozesz sie o FIS starac.Do dochodow wlicza sie tez Twoj zasilek macierzynski.. Tu wiecej: Dodatek rodzinny-Information from CitizensInformation.ie
http://www.citizensinformation.ie/categories/health/entitlement-to-health-services/karta-medyczna

reklama
A to ciekawe Anieczka ja prsi nie płace ale income levy tak wiec musze sprawdzic swoje payslipy i dowiedziec sie jak to wyglada w moim przypadku.
Ja słyszałam tez że osoby dojezdzajace do pracy rowerem a nie autem to moga wtedy placic mniejsze income leavy, nie kazdy pracodawca to akceptuje ale zawsze mozna spróbowac:)

Do góry