reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

witam, wpraszam sie, bo mam pyt. na dniach zostane mama i jak Maly bedzie mial ok 1,5-2miesiace chce zmyc sie z nim do Pl. Powiedzcie mi prosze, ja to jest z ChB, czy to jest kasa na konto (tak jak maternity), czy czekiem przysylaja, czy trzeba sie gdzies zglaszac po to? i jak sie wogole o to ubiegac? bo w socialu powiedzieli mi, ze to automatycznie sie dostaje jak sie dziecko zarejestruje, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w tym kraju jakakolwiek kase "z automatu" przyznaja...

Z reguły tak jest. Nam formę przysłali, wypełniłam, odesłałam. I dostałam druk HRC1, bo nie jesteśmy tutaj dwa lata. Wypełniłam, odesłałam i dostałam:-) od razu sporą sumkę na konto, bo od października nam się należał, a dostaliśmy w marcu. Poza tym przyślą Ci decyzję, że przyznali

reklama
dziewczyny a dostalyscie juz te kartki sprawdzajace z child benefit bo tak wlasnie sie zastanawiam zmienilam adres ale wyslalam im oczywiscie nowy na ich druku i do tej pory cisza z ta kartka pewnie teraz na koncie bedzie zonk.........chyba zeby

..a ja bardzo chcialabym pamietac kiedy mialam formularz ostatnio,ale za chiny nie pamietam.Wiem tylko ze juz tutaj mieszkalam,wiec na pewno nie wczesniej niz w styczniu..:baffled:
Lubiczanko - mamie udalo sie zalatwic to zaswiadczenie od lekarza do becikowego.Podpisal mimo iz bylam u niego tylko raz,bo Panie w UG nadal upieraja sie ze musza byc udowodnione 3 wizyty..na szczescie podpisal i jeszcze kazal mnie pozdrowic.A. sie dziwnie na mnie spojrzal jak mama mi przekazala pozdrowienia...od ginekologa;-):-D

Madbebe-to dobrze:)Ale już zgłupiałam to jednak musi być to zaświadczenie od lekarza?I jeszcze raz zapytam(dziś mnie mama pytała a nie potrafiłam jej odpowiedzieć,i chcę zebrać wszystkie info do kupy)-muszę mieć przetłumaczony akt urodzenia,pesel,zameldować muszę(?)i to zaświadczenie od lekarza(?)cosik jeszcze?I trzymam kciuki,żeby Ci się udało.Mój też by się zdziwił gdyby moja mama takie pozdrowienia by mi przesłała:)))

reklama
dziewczyny jeżeli któreś z rodzicow jest tutaj ponad 3 lata to dostaje listy z CHB co pół roku tak jak ja!! więc anineczko powinnas dostac teraz:) albo jakoś w marcu :/
przypomnialo mi sie ja mialam w październiku i dostalam 1 marca :)

Do góry