reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
pewnie, że dam wam znać:tak: a nóż może kiedyś któraś z was będzie miała taką samą sytuację:baffled:
Lubiczanka - na akcie urodzenia dziecka nie ma żadnych dany z urzędu w irl - to jest zwykły akt (tzw skrócony akt urodzenia):sorry2: nie będę się ad tym już głowić, bo i tak jutro się zapytam:tak:

hehheee - i znów zonk:szok: zadzwoniła do mnie babka z General Register Office i spytała, czy byłam na holiday'u? na to ja, że owszem i że zgłosiłam w małym socjalu tydzień przed wyjazdem, że nie będzie mnie 10 dni. na to ona, że mam iść do dużego socjala, wypełnić formę o holiday'a i wysłać do nich do Roscommon:baffled: ale po co?:confused: czy któraś z was miała taką sytuację???

Andzulina chodzi o to ze kazdy urlop ktory oznacza ze nie mozesz podjac kasy w terminie (tylko 2 tyg oczywiscie w roku) musisz zglosic w Glownym Socjalu a co ten konkretny urzad ma do tego - nie mam pojecia. Jak ja chcialam swoj urlop zglosic w lokalnym socjalu baba od razu skierowala mnie do glownego

Och, wąż mi tyłek truje a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na nurtujące nas pytania, pomożecie? Otóż, czy słyszałyście o 200€ na wyprawkę dla przedszkolaka (dziecko musie mieć ukończone 2 lata - i tylko tyle wiem na ten temat)? I drugie pytanie, co zrobić z ChB, a dokładniej - nie będzie nas w Irlandii w okresie w którym mogą przysłać list z ChB no a jak nie odeslemy to wstrzymają - i co teraz, mamy zgłościć gdzieś wyjazd na urlop? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam :sorry2:

Ten dodatek sklada sie w małym socjalu od czerwca do wrzesnia bardzo prosty do wypelnienia.
CHB mozesz zglosic w socjalu:) lub nie musisz:)

witam, wpraszam sie, bo mam pyt. na dniach zostane mama i jak Maly bedzie mial ok 1,5-2miesiace chce zmyc sie z nim do Pl. Powiedzcie mi prosze, ja to jest z ChB, czy to jest kasa na konto (tak jak maternity), czy czekiem przysylaja, czy trzeba sie gdzies zglaszac po to? i jak sie wogole o to ubiegac? bo w socialu powiedzieli mi, ze to automatycznie sie dostaje jak sie dziecko zarejestruje, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w tym kraju jakakolwiek kase "z automatu" przyznaja...

reklama
Andzulina chodzi o to ze kazdy urlop ktory oznacza ze nie mozesz podjac kasy w terminie (tylko 2 tyg oczywiscie w roku) musisz zglosic w Glownym Socjalu a co ten konkretny urzad ma do tego - nie mam pojecia. Jak ja chcialam swoj urlop zglosic w lokalnym socjalu baba od razu skierowala mnie do glownego

Andziulina o urlop z rent suplement zglaszasz w malym, a o urlop z JA zglaszasz w duzym :) wiec pewnie dlatego dzwonila
byłam w dużym socjalu i co? okazało się, że oni mi nie dadzą tej formy o holidaya, bo po co? więc ja tłumaczę, że babka dzwoniła do mnie z general register office (GRO) i chciała taką formę i że ja tym bardziej nie mam pojęcia, po co im to? co oni mają do socjala? no i babka mi wyjaśniła, że nawet to, że byłam na urlopie, to nie muszę zgłaszać u nich (czyli w dużym socjalu), bo ja nie dostaję kasy od nich tylko z H&S czyli z małego socjala i wszystkie wyjazdy mam zgłaszać tam. a jeśli babka z tego GRO chce jakiś kwit, to mam iść do małego socjala i powiedzieć mojemu social officerowi, żeby wystawił mi takie zaświadczenie, że byłam u niego i zgłosiłam tydzień przd wyjazdem swój urlop. i z tym kwitem mam przyjść do dużego socjala, a oni wyślą do GRO w Roscommon:szok: więc powiedziałam ok i pójdę jutro, ale jeszcze raz zapytałam babkę, po co tym z GRO takie info? i ona tez nie wiedziała... stwierdziła, że może chcą mnie sprawdzić, czy wróciłam, czy pojechałam na dłużej - bez sensu... ale już nie wnikam. zrobię, co mi każą i tyle.
Agusiek - ja nie mam jeszcze JA - czekam na decyzję, więc nie musiałam zgłaszać w dużym, tylko w małym socjalu
ale się rozpisałam - mam nadzieję, że coś zrozumiałyście z tych moich opowieści;-)
aga2010 - CHB dostajesz na konto i z reguły jest przyznawany automatycznie, jeśli urodzisz w Irlandii. ale znam przypadki, że dziewczyny czekały kilka miesięcy... i musiały dzwonić i upominać się o formę. no i pamiętaj, że oni co 3 m-ce przysyłają formę kontrolną...

Do góry