reklama
lubiczanka
Fanka BB :)
Andzulina-hmmm-to mnie zaciekawiłaś-a może to cosik z becikowym?może jakoś pl się skontaktowała(na akcie ur.są dane urzędu)?
pewnie, że dam wam znać a nóż może kiedyś któraś z was będzie miała taką samą sytuację
Lubiczanka - na akcie urodzenia dziecka nie ma żadnych dany z urzędu w irl - to jest zwykły akt (tzw skrócony akt urodzenia) nie będę się ad tym już głowić, bo i tak jutro się zapytam
Lubiczanka - na akcie urodzenia dziecka nie ma żadnych dany z urzędu w irl - to jest zwykły akt (tzw skrócony akt urodzenia) nie będę się ad tym już głowić, bo i tak jutro się zapytam
lubiczanka
Fanka BB :)
No ja się nie znam-na naszym(wydłużonym)jest nazwa i miejsce urzędu wydającego akt
hehheee - i znów zonk zadzwoniła do mnie babka z General Register Office i spytała, czy byłam na holiday'u? na to ja, że owszem i że zgłosiłam w małym socjalu tydzień przed wyjazdem, że nie będzie mnie 10 dni. na to ona, że mam iść do dużego socjala, wypełnić formę o holiday'a i wysłać do nich do Roscommon ale po co? czy któraś z was miała taką sytuację???
Andzulina chodzi o to ze kazdy urlop ktory oznacza ze nie mozesz podjac kasy w terminie (tylko 2 tyg oczywiscie w roku) musisz zglosic w Glownym Socjalu a co ten konkretny urzad ma do tego - nie mam pojecia. Jak ja chcialam swoj urlop zglosic w lokalnym socjalu baba od razu skierowala mnie do glownego
K
krycha
Gość
Och, wąż mi tyłek truje a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na nurtujące nas pytania, pomożecie? Otóż, czy słyszałyście o 200€ na wyprawkę dla przedszkolaka (dziecko musie mieć ukończone 2 lata - i tylko tyle wiem na ten temat)? I drugie pytanie, co zrobić z ChB, a dokładniej - nie będzie nas w Irlandii w okresie w którym mogą przysłać list z ChB no a jak nie odeslemy to wstrzymają - i co teraz, mamy zgłościć gdzieś wyjazd na urlop? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
witam, wpraszam sie, bo mam pyt. na dniach zostane mama i jak Maly bedzie mial ok 1,5-2miesiace chce zmyc sie z nim do Pl. Powiedzcie mi prosze, ja to jest z ChB, czy to jest kasa na konto (tak jak maternity), czy czekiem przysylaja, czy trzeba sie gdzies zglaszac po to? i jak sie wogole o to ubiegac? bo w socialu powiedzieli mi, ze to automatycznie sie dostaje jak sie dziecko zarejestruje, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, ze w tym kraju jakakolwiek kase "z automatu" przyznaja...
reklama
Andzulina chodzi o to ze kazdy urlop ktory oznacza ze nie mozesz podjac kasy w terminie (tylko 2 tyg oczywiscie w roku) musisz zglosic w Glownym Socjalu a co ten konkretny urzad ma do tego - nie mam pojecia. Jak ja chcialam swoj urlop zglosic w lokalnym socjalu baba od razu skierowala mnie do glownego
byłam w dużym socjalu i co? okazało się, że oni mi nie dadzą tej formy o holidaya, bo po co? więc ja tłumaczę, że babka dzwoniła do mnie z general register office (GRO) i chciała taką formę i że ja tym bardziej nie mam pojęcia, po co im to? co oni mają do socjala? no i babka mi wyjaśniła, że nawet to, że byłam na urlopie, to nie muszę zgłaszać u nich (czyli w dużym socjalu), bo ja nie dostaję kasy od nich tylko z H&S czyli z małego socjala i wszystkie wyjazdy mam zgłaszać tam. a jeśli babka z tego GRO chce jakiś kwit, to mam iść do małego socjala i powiedzieć mojemu social officerowi, żeby wystawił mi takie zaświadczenie, że byłam u niego i zgłosiłam tydzień przd wyjazdem swój urlop. i z tym kwitem mam przyjść do dużego socjala, a oni wyślą do GRO w Roscommon więc powiedziałam ok i pójdę jutro, ale jeszcze raz zapytałam babkę, po co tym z GRO takie info? i ona tez nie wiedziała... stwierdziła, że może chcą mnie sprawdzić, czy wróciłam, czy pojechałam na dłużej - bez sensu... ale już nie wnikam. zrobię, co mi każą i tyle.Andziulina o urlop z rent suplement zglaszasz w malym, a o urlop z JA zglaszasz w duzym wiec pewnie dlatego dzwonila
Agusiek - ja nie mam jeszcze JA - czekam na decyzję, więc nie musiałam zgłaszać w dużym, tylko w małym socjalu
ale się rozpisałam - mam nadzieję, że coś zrozumiałyście z tych moich opowieści;-)
aga2010 - CHB dostajesz na konto i z reguły jest przyznawany automatycznie, jeśli urodzisz w Irlandii. ale znam przypadki, że dziewczyny czekały kilka miesięcy... i musiały dzwonić i upominać się o formę. no i pamiętaj, że oni co 3 m-ce przysyłają formę kontrolną...