Acha, i wszystko jasne. Czyli jak na kont, to moze mnie tu nie byc. A o co chodzi z tym kontrolnym formularzem? znaczy ze ChB powinien byc na meza, zeby on w pracy podbijal? a jak straci prace, to co? przestana nam sie te pieniadze nalezec?aga2010 - CHB dostajesz na konto i z reguły jest przyznawany automatycznie, jeśli urodzisz w Irlandii. ale znam przypadki, że dziewczyny czekały kilka miesięcy... i musiały dzwonić i upominać się o formę. no i pamiętaj, że oni co 3 m-ce przysyłają formę kontrolną...
z Was to naprawde nieocenione zrodlo ingormacji !! chociaz mam jeszcze pyt, czy dziecko musi byc gdzes zameldowane? bo przeciez w Pl nie ma juz obowiazku meldunkowego, to bez sensu, nie?wlasnie gadalam z mama-papiery zlozone,becikowe bedzie w polowie kwietnia:-)
TAK-zaswiadczenie musi byc tylko z info od anineczki wynika ze jedynie jedna wizyta udowodniona,ale u nas upieraja sie nadal przy 3ch.Do tego musialam wypelnic formularze z gminy,te z neta im nie pasowaly-maja byc ichniejsze i tyle.
Do becikowego:
-najpierw mama musiala Wikte zameldowac/umiejscowic-do tego potrzebowala formularza ichniejszego plus akt urodzenia przetlumaczony plus kopia dowodow osobistych naszych
-pozniej zlozyla o pesel
-z tym wszystkim mozesz skladac o becikowe; plus formularz do becikowego (tez potrzebny byl ichniejszy,nie z neta),plus zaswiadczenie od lekarza.
I to chyba wszystko.No oczywiscie oplaty skarbowe,rzecz jasna -lacznie okolo 100zl
edit:qrcze ze ja nie pamietam kiedy dostalam list z CHB..ciekawe czy sie Wam chwalilam na forum wtedy;musze pogrzebac..