reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

aga2010 - CHB dostajesz na konto i z reguły jest przyznawany automatycznie, jeśli urodzisz w Irlandii. ale znam przypadki, że dziewczyny czekały kilka miesięcy... i musiały dzwonić i upominać się o formę. no i pamiętaj, że oni co 3 m-ce przysyłają formę kontrolną...
Acha, i wszystko jasne. Czyli jak na kont, to moze mnie tu nie byc. A o co chodzi z tym kontrolnym formularzem? znaczy ze ChB powinien byc na meza, zeby on w pracy podbijal? a jak straci prace, to co? przestana nam sie te pieniadze nalezec?

wlasnie gadalam z mama-papiery zlozone,becikowe bedzie w polowie kwietnia:-)
TAK-zaswiadczenie musi byc :tak:tylko z info od anineczki wynika ze jedynie jedna wizyta udowodniona,ale u nas upieraja sie nadal przy 3ch.Do tego musialam wypelnic formularze z gminy,te z neta im nie pasowaly-maja byc ichniejsze i tyle.
Do becikowego:
-najpierw mama musiala Wikte zameldowac/umiejscowic-do tego potrzebowala formularza ichniejszego plus akt urodzenia przetlumaczony plus kopia dowodow osobistych naszych
-pozniej zlozyla o pesel
-z tym wszystkim mozesz skladac o becikowe; plus formularz do becikowego (tez potrzebny byl ichniejszy,nie z neta),plus zaswiadczenie od lekarza.
I to chyba wszystko.No oczywiscie oplaty skarbowe,rzecz jasna -lacznie okolo 100zl
edit:qrcze ze ja nie pamietam kiedy dostalam list z CHB..ciekawe czy sie Wam chwalilam na forum wtedy;musze pogrzebac..
z Was to naprawde nieocenione zrodlo ingormacji !!:-D chociaz mam jeszcze pyt, czy dziecko musi byc gdzes zameldowane? bo przeciez w Pl nie ma juz obowiazku meldunkowego, to bez sensu, nie?

reklama
dziewczyny jeżeli któreś z rodzicow jest tutaj ponad 3 lata to dostaje listy z CHB co pół roku tak jak ja!! więc anineczko powinnas dostac teraz:) albo jakoś w marcu :/
przypomnialo mi sie ja mialam w październiku i dostalam 1 marca :)
ja tez mialam ostatnio w pazdzierniku i myslalam ze dostane w styczniu ale do dzis cisza:sorry2:

wczesniej mialam w lipcu a pozniej w pazdzierniku...ja mysle ze oni wysylaja jak chca i nie ma zadnej reguly:no:

Acha, i wszystko jasne. Czyli jak na kont, to moze mnie tu nie byc. A o co chodzi z tym kontrolnym formularzem? znaczy ze ChB powinien byc na meza, zeby on w pracy podbijal? a jak straci prace, to co? przestana nam sie te pieniadze nalezec?

No raczej musisz tutaj byc ;-) Właśnie z racji tego,że co jakiś czas wysyłają listy sprawdzające czy tutaj jesteś i to ty musisz ten list podpisac,a wypełnic ten kto pracuje,a raczej pracodawca pracującego wypełnia.
Jeśli listu nie podpiszesz to zawieszają zasiłek.
Na konto wpłacą jak im podasz nr.konta bo można też na poczcie odbierac.
Chb może byc na męża,ale nie musi.Jeśli straci pracę to daje do podpisu w socjalu,że pobiera zasiłek dla bezrobotnych.

Mi mówili, że dopóki ja i dziecko jesteśmy tutaj to CHB jest na matkę
A widzisz bo mówią jak chcą.Mi mówili,że może byc na M bo on odprowadza składki a ja nie.I w razie mojego pobytu na wakacjach w Pl ja nie mam jak podpisac listu.Zresztą właśnie zawiesili nam zasiłek z tego powodu raz.I właśnie kobieta w CHB powiedziała,że gdyby zasiłek był na M to nie było by problemu :dry:
Ale nawet nie próbuję tego zmieniac,jest na mnie i niech tak zostanie.:tak:

[/QUOTE]z Was to naprawde nieocenione zrodlo ingormacji !!:-D chociaz mam jeszcze pyt, czy dziecko musi byc gdzes zameldowane? bo przeciez w Pl nie ma juz obowiazku meldunkowego, to bez sensu, nie?[/QUOTE]
aga2010 - jeżeli chcesz pesel dla dziecka, to musisz go gdzieś zameldować... a jak nie masz nr pesel, to nie możesz starać się o becikowe...

reklama
Do góry