reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
Madbebe-to dobrze:)Ale już zgłupiałam to jednak musi być to zaświadczenie od lekarza?I jeszcze raz zapytam(dziś mnie mama pytała a nie potrafiłam jej odpowiedzieć,i chcę zebrać wszystkie info do kupy)-muszę mieć przetłumaczony akt urodzenia,pesel,zameldować muszę(?)i to zaświadczenie od lekarza(?)cosik jeszcze?I trzymam kciuki,żeby Ci się udało.Mój też by się zdziwił gdyby moja mama takie pozdrowienia by mi przesłała:)))
wlasnie gadalam z mama-papiery zlozone,becikowe bedzie w polowie kwietnia:-)
TAK-zaswiadczenie musi byc :tak:tylko z info od anineczki wynika ze jedynie jedna wizyta udowodniona,ale u nas upieraja sie nadal przy 3ch.Do tego musialam wypelnic formularze z gminy,te z neta im nie pasowaly-maja byc ichniejsze i tyle.
Do becikowego:
-najpierw mama musiala Wikte zameldowac/umiejscowic-do tego potrzebowala formularza ichniejszego plus akt urodzenia przetlumaczony plus kopia dowodow osobistych naszych
-pozniej zlozyla o pesel
-z tym wszystkim mozesz skladac o becikowe; plus formularz do becikowego (tez potrzebny byl ichniejszy,nie z neta),plus zaswiadczenie od lekarza.
I to chyba wszystko.No oczywiscie oplaty skarbowe,rzecz jasna -lacznie okolo 100zl
edit:qrcze ze ja nie pamietam kiedy dostalam list z CHB..ciekawe czy sie Wam chwalilam na forum wtedy;musze pogrzebac..

No ja tutaj jestem teraz od 2,5 roku,a pierwszy raz byłam prawie 5 lat temu.Natomiast mój p jest tu już prawie 5 lat bez przerwy i dostawałam do tej pory co 3 miesiące.A kiedy będę płacić?Nie mam pojęcia,może jednak we wtorek?

ja list odesłałam to wam powiem kiedy będzie kasa ale coś czuje ze w sobote :)
tichonku to nie wiem bo ja dostaje co pół roku:)chyba ze dopiero teraz bede dostawała co 3 miesiące:(

U mnie kacha zawsze jest we wtorek-pierwszy miesiąca.I w związku z tym,że to zwykły dzień pracujący pewnie będzie we wtorek:/
tak ale oni przelewy chyba robią dzień wcześniej zeby doszły:confused:tak mi sie wydaje bo zawsze jak byl bank holiday to kasa byla w sobote:tak:ja nawet dzisiaj macierzyńskie dostałam:-)

Hi,ja właśnie dostałam ten list:tak:Zaraz podpiszę,P może na lunch przyjedzie do domu to weźmie do pracy,żeby mu kadrowa podbiła i niech wyśle wracając z pracy....Bo oczywiście już jest 8 dni od daty wystawienia:baffled:To ciekawe,co?Do Polski poczta idzie 2-3 dni a na terenie Irlandii taaaaaak długo:sorry2:

reklama
Do góry