reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

HA..myslicie ze oni tacu chetni na to wyplacanie?Beda krecic i mecic,byle nie wyplacic.U nas to w ogole zawieszona laska siedzi!do tego widze ze calkiem zielona.Wyslalam mamie artykul ktory nam anineczka pokazala i ma z nim isc do gminy.Generalnie bedzie probowala zalatwic zaswiadczenie z PL od gina,bo tez bylam w 5mies bodajze,Teraz tylko kwestia czy przestana sie zacofancy upierac przy 3ch wizytach,jednej w kazdym trymestrze,czy pojda za cywilizacja i zaczna tolerowac zmiane w tym przepisie:wściekła/y:Nie wiem czy gin u ktorego bylam podpisze papier z 3ma wizytami,nie zdziwie sie jesli nie.Ponoc nie sprawdzaja doglebnie-tak zawieszona laska z gminy powiedziala,ale lekarz jak to lekarz-moze sie bac.Nie wiem.Jutro powinnam miec jakies wiesci z gminy.Ja Ci lubiczanko radze wziac polska piedzatke jesli masz taka mozliwosc:tak:
Malz mowi zeby juz odpuscic,ale z jakiej paki:confused:1000zlotych to kupa siana-bogacz sie znalazl.Tym bardziej ze chce je dac mamie..

reklama
Madbebe - i ja jestem tego samego zdania - mój A kazał, żebym sobie odpuściła - ale z jakiej paki? jeżeli mi się należy, to dlaczego mam się nie starać? 1000 zł drogą nie chodzi... i już będzie część kaski na drzwi od szafy;)

Dziewczynki - a teraz pytanie z innej "beczki" - czy któraś z Was starała się o paszport irlandzki, ale dla siebie?

Ostatnia edycja:
Andziulina ale szopka z tym becikowym :szok: śmiechu warte, czepiaja sie kazdego szczegółu
życze wam powodzenia w załatwianiu
Jak ja składłam wniosek to babki w urzedziie przyjęły bez problemu alle powiedziały ze na pismie przyjdzie decyzja, czyli to jeszcze pozniej ktos tam o tym decyduje...

A ja dzis dostałam kartę europejska dla Emci :tak: kurcze pod tym względem Irl jest super, wysłałam przez neta w zeszłym tygodniu i juz dzis do domku przyszła, w Pl jak zwykle mnóstwo papierow trzeba ii jeszcze osobiscie chodzic

Moniadan - dostałaś tą kartę, o której wcześniej pisałyście? że możecie chodzić o lekarza w PL? właśnie się zastanawiam, czy nie aplikować dla nas... przyznali nam MC, ale jeszcze nie przyszła karta - mam tylko decyzję.

Andzulina-to super(że macie MC)najważniejsze,że już jest decyzja.Tam są numery Waszych kart i w razieWU idziecie do lekarza właśnie z tymi numerami(gdyby była konieczność zanim przyślą karty)
Monidan-a mogę prosić link do stronki z formularzem na tą kartę(my mamy,ale chciałabym i Danielkowi wyrobić)
Co do becikowego-trzeba próbować...jeśli się raz odpuści,to zawsze będą nas dyskryminować:/
Madbebe-też tak myślę,tyle tylko,że u mnie podobna sytuacja jak u Ciebie-jedna wizyta w 5 mies...Może się koleś da namówić na pieczątkę,zobaczymy...Ale we wniosku jako adres zamieszkania wpisałaś tutejszy,tak?

:no:wszedzie mam polskie adresy, z wyjatkiem umiejscowienia,gdzie na formularzu wymagany jest ostatni adres zamieszkania w PL plus adres zza granicy.Babka kazala mi tak wpisywac,bo niby ma to zalatwiac,jakbym byla w PL:confused:
Lubiczanko,ale nie jest juz przeciez wymagane udowodnienie 3wizyt w ciazy-zawiesili to prawo do konca 2011 bodajze,tylko u nas np.sa niedoinformowani,niestety.
to do wyrobienia karty online- https://www.sspcrs.ie/ehic/e111page.jsp?lang=null
I my zalatwilismy z ta karta pomyslnie w koncu!Dalam A. dzis paszporty,akt ur. i papier z PPSem malej,zeby nie bylo,a pani - a paszport dziecka?-A.na to ze czytal w internecie i nie ma zadnego wymogu odnosnie paszportow!Wziela wszystko,skserowala i tyle-za 10dni ma byc:-)Malpa jedna!

:no:Jest do pobrania ze stronki,jeden dla calej roodzinki.Wysle Ci na maila tylko prosze o adres:tak:
yyyyy..ale formularz odnosnie tej karty czy umiejscowiena?

Dziewczynki - ja was proszę o pomoc, bo zaraz mnie trafi:wściekła/y: dostałam właśnie MC, ale tylko dla Igora. aplikowałam dla całej rodziny. czyli znaczy to, że każdy ma kartę osobno???:confused: i do tego zrobili mi błąd w nazwisku - czyli muszę jechać i odkręcać:confused:

reklama
Andzulina-nie pamiętam,ale karty chyba rzeczywiście przychodzą do każdego osobno:)co do błędu-na mojej każdej jednej jest coś zle ale ja się nie przejmuję;)))
mADBEBE-AAA WIDZISZ-NIE WIEDZIAŁAM(ALE Z NASZYMI URZĘDNICZKAMI LEPIEJ MIEĆ TAKIE WYNALAZKI;))i dzięki za link:)

Do góry