Moniadan - zgłosiłam babce w H&S, że wyjeżdżam do PL na 10 dni... musiałam od razu dowieźć jej potwierdzenie lotu (czyli bilet), a po powrocie mam przynieść boarding pass... i nie wiem, czy mi wypłacą zaległe pieniądze, czy jak, bo nie była zbyt miła i nie chciała udzielić info... ogólnie to odniosłam wrażenie, że chciała jak najszybciej pozbyć się ludzi...
reklama
Hej dziewczyny. Proszę o pomoc. Czy ktoś może po własnych doświadczeniach udzieli mi informacji odnośnie bezrobocia po macierzyńskim. Obecnie jestem w ciąży i mam zamiar iść na macierzyńskie. Jednak moja sytuacja nie pozwala mi wrócić po macierzyńskim do pracy i chciałabym iść na bezrobocie. Pracuje 5 lat w firmie, więc jako tako mi sie należy, jednak po pierwsze musze sie sama zwolnić( najmniejszych szans nie ma zeby mnie zwolnił pracodawca) po drugie czy zarobki męża są jakoś brane po uwage? Bo mój mąż dobrze zarbia. Dzieki za pomoc
lubiczanka
Fanka BB :)
Iwonap22-niestety nie pomogę...chociaż wiesz...jeżeli chcesz przejść na JB musisz mieć dobry powód-np redukcja etetów w Twojej pracy(ale to możesz się z szefem dogadać),bo dziecko nie jest dla nich dobrym pretekstem do rezygnowania z pracy-a już napewno nie do przyznania świadczenia:/
ale mam i ja pytanko-jak wygląda sprawa jeżeli chcę przejść na 7 tyg.bezpłatnego macierzyńskiego-tzn.kogo muszę poinformować i w jaki sposób(,że szefa wiem,ale czy social również)?
ale mam i ja pytanko-jak wygląda sprawa jeżeli chcę przejść na 7 tyg.bezpłatnego macierzyńskiego-tzn.kogo muszę poinformować i w jaki sposób(,że szefa wiem,ale czy social również)?
lubiczanko rowniez nad tym debatowalam i ostatecznie nie wiem.Mimo to wyslalam info do socjala rowniez-nie zaszkodzi a lepiej zeby bylo.Dostalam od wiesienki wzor takiego papierka dla pracodawcy-drukujesz-wypelniasz i maszGdybys byla zainteresowana,moge przeslac.
iwonap22 - ja tez nie wiem czy zarobki meza sa brane pod uwage przy skladaniu o zasilek dla bezrobotnych.Pamietam, jak maz wypelnial forme,ze pytaja o wiele rzeczy,o zatrudnienie wspolmalzonka i jego zarobki rowniez.Ale jak to sie ma..-nie wiem.
Potwierdzam slowa lubiczanki-jesli sama sie zwolnisz musialabys solidnie umotywowac podanie o zasilek,bo jest on przeznaczony osobom zdolnym do pracy i jej poszukujacym.. Ja rowniez nie wiem czy wroce, a macierzynski mam do 20go ktoregos marca.Jak na razie wzielam dodatkowy-bezplatny, bo potrzebuje czasu na podjecie decyzji,a teraz wrocic do pracy nie jestem w stanie.
iwonap22 - ja tez nie wiem czy zarobki meza sa brane pod uwage przy skladaniu o zasilek dla bezrobotnych.Pamietam, jak maz wypelnial forme,ze pytaja o wiele rzeczy,o zatrudnienie wspolmalzonka i jego zarobki rowniez.Ale jak to sie ma..-nie wiem.
Potwierdzam slowa lubiczanki-jesli sama sie zwolnisz musialabys solidnie umotywowac podanie o zasilek,bo jest on przeznaczony osobom zdolnym do pracy i jej poszukujacym.. Ja rowniez nie wiem czy wroce, a macierzynski mam do 20go ktoregos marca.Jak na razie wzielam dodatkowy-bezplatny, bo potrzebuje czasu na podjecie decyzji,a teraz wrocic do pracy nie jestem w stanie.
lubiczanka
To ja bardzo proszę ten druczek-ażeby Łysy mi się nie wykręcał,że go nie poinformowałamlubiczanko rowniez nad tym debatowalam i ostatecznie nie wiem.Mimo to wyslalam info do socjala rowniez-nie zaszkodzi a lepiej zeby bylo.Dostalam od wiesienki wzor takiego papierka dla pracodawcy-drukujesz-wypelniasz i maszGdybys byla zainteresowana,moge przeslac.
Lewcia87
To ja bardzo proszę ten druczek-ażeby Łysy mi się nie wykręcał,że go nie poinformowałam
W tych socjalach to chyba sami łysi pracują...
lubiczanka
ale się uśmiałamtak jak napisała Marta-łysy to mój szefW tych socjalach to chyba sami łysi pracują...
Lewcia87
ale się uśmiałamtak jak napisała Marta-łysy to mój szef
Smieszne nie śmieszne...stwierdzam fakty
reklama
A jezeli moim powodem bedzie karmienie piersia?? lub problemy zdrowotne??? Kolezanka ma sie jeszcze zapytac osoby ktora zajmuje sie sprawami socjalnymi, jak bede coc wiedziec to napisze. Naszczescie jeszcze macierzynskiego nie zaczelam. A jezeli chodzi o urlop bezplatny to sie doczytalam, ze jest na 16 tyg. i mozna go wziasc w dowolnym momencie do 6 roku zycia dziecka ( trzeba tylko odpowiednio wczesniej poinformowac pracodawce). Jezeli masz w tym wieku dwoje dzieci to mozna skorzystac z 32 tyg.