reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

magda - tu masz wszystko, lacznie z formularzami do pobrania :tak:
Irlandzki paszport dla polskiego dziecka
lubiczanka - tak sie zastanawiam,a wlasciwie moj rozsadny maz..Za te wypelnienie zaswiadczenia pewnie skasuja jak zanormalna wizyte,nie?On mi tu juz gada,ze to nie warte zachodu..ble ble ble-bogacz jeden.Ja tam jestem za kombinowaniem i tak-jak mi sie nalezy to czemu nie?A Ty chyba tez masz polskie znaki w nazwisku,nie?Wiec pesel bedziesz wyrabiac osobiscie czy jak kombinujesz?

Ostatnia edycja:
reklama
Witam dziewczynki :)

mam pytanko,musze wyrobic paszport dla corci-dodam,ze chodzi o irlandzki,i nie wiem od czego zaczac:szok:
jak sie za to zabrac? skad wziac formularz? jak dlugo sie czeka-orientacyjnie bo musze zaplanowac podroz do PL ....
za wszelka pomoc z gory dziekuje...
ja bralam na poczcie formularz....podbiłam na gardzie ,dalam zaswiadczenia od lekarza ze dziecko tu jest ,nasze paszporty i to wszytsko zadnych zaswiadczen nie wysylalam paszport dostalismy po 9 dniach poczta:-)a zapomnialam zdjecia i dzwonililsmy do nich i oni przyslali specjalna forme do wypelnienia!!!

DZieki Andzulina...
Ale oni to przysylaja jakos wczesniej przed skonczeniem JB czy pozniej?
JB mam do czerwca ale nie wie dokladnie ktorego a w czerwcu tez chcemy jechac do Polandii na miesiac i nie wiem jak to wyjdzie z tym:eek:
wiesz co... mój JB kończył się w maju, a formę o JA dostałam chyba w lutym albo marcu... nie pamiętam dokładnie. ale w sumie to w kwietniu poszłam do pracy, więc sprawa się zamknęła. kurcze, ale tak jak Frog pisze, może lepiej idź sobie w kwietniu do socjala do okienka Current Claims i zapytaj się, co masz robić, bo JB się kończy. wtedy dadzą Ci formę i listę dokumentów, które musisz dołączyć. ja nie słyszałam o przypadku, żeby nie przysłali... z wyjątkiem Frog, ale może teraz coś się zmieniło.

magda.w1980 - ja czekałam 2 tygodnie na paszport (robiłam w październiku '09). musiałam dołączyć paszport jednego z rodziców (który jest tutaj minimum 3 lata), do tego dowód pobytu przez ten okres, czyli najlepiej P60, payslip, wyciąg z konta, 2 zdjęcia dziecka i akt urodzenia. no i formy.

Ostatnia edycja:
lubiczanka - tak sie zastanawiam,a wlasciwie moj rozsadny maz..Za te wypelnienie zaswiadczenia pewnie skasuja jak zanormalna wizyte,nie?On mi tu juz gada,ze to nie warte zachodu..ble ble ble-bogacz jeden.Ja tam jestem za kombinowaniem i tak-jak mi sie nalezy to czemu nie?A Ty chyba tez masz polskie znaki w nazwisku,nie?Wiec pesel bedziesz wyrabiac osobiscie czy jak kombinujesz?
nieee-tzn ja mam ale Daniel nie ma polskich znaków...A co do opłaty-wydaje mi sie,że jak pójdziesz tylko do recepcji-bo po kiego grzyba wchodzić do gabinetu)i tam poprosisz o wypełnienie,to niby dlaczego mieliby Cię skasować?Powiedz,że jest Ci to potrzebne do spraw urzędowych w pl i tyle:tak::sorry:

nieee-tzn ja mam ale Daniel nie ma polskich znaków...A co do opłaty-wydaje mi sie,że jak pójdziesz tylko do recepcji-bo po kiego grzyba wchodzić do gabinetu)i tam poprosisz o wypełnienie,to niby dlaczego mieliby Cię skasować?Powiedz,że jest Ci to potrzebne do spraw urzędowych w pl i tyle:tak::sorry:
no no,Wikta tez nie ma polskich znakow na akcie urodzenia,ale czy to tym samym nie swiadczy ze ma inne nazwisko niz my?u nas w tej Polsce to moga sie przyczepic do wszystkiego i zapewne tak bedzie ze jak to-akt przetlumaczony a tam nazwisko bez kreski nad 'n' w moim przypadku..Ja myslalam coby tlumacza poprosic aby w tlumaczeniu uzyl polskich znakow,no ale jak zloze o irlandzki paszport to z irlandzkim aktem ur. i tam ich nie bedzie.ktos tu pisal ze wlasnie wtedy paszport jest z tzw. bledem i dopiero jak wyrobisz pesel na nazwisko z polskimi znakami,to wpisza tez takie w paszporcie:-(Nie wiem czy to dobrze zrozumialam:sorry:
Juz to widze jak pani w recepcji mi to wypelnia i zanosi do podpisu ginowi za darmo:szok::szok::-DChyba bym tam trupem padla jakby sie tak stalo:tak:Ona nie wie czasem jak sie nazywa, a uprzejma:szok:jakbym w Polsce byla tak sie czuje jak tam chodze;-):-D

no no,Wikta tez nie ma polskich znakow na akcie urodzenia,ale czy to tym samym nie swiadczy ze ma inne nazwisko niz my?u nas w tej Polsce to moga sie przyczepic do wszystkiego i zapewne tak bedzie ze jak to-akt przetlumaczony a tam nazwisko bez kreski nad 'n' w moim przypadku..Ja myslalam coby tlumacza poprosic aby w tlumaczeniu uzyl polskich znakow,no ale jak zloze o irlandzki paszport to z irlandzkim aktem ur. i tam ich nie bedzie.ktos tu pisal ze wlasnie wtedy paszport jest z tzw. bledem i dopiero jak wyrobisz pesel na nazwisko z polskimi znakami,to wpisza tez takie w paszporcie:-(Nie wiem czy to dobrze zrozumialam:sorry:
Juz to widze jak pani w recepcji mi to wypelnia i zanosi do podpisu ginowi za darmo:szok::szok::-DChyba bym tam trupem padla jakby sie tak stalo:tak:Ona nie wie czasem jak sie nazywa, a uprzejma:szok:jakbym w Polsce byla tak sie czuje jak tam chodze;-):-D
to też inna bajka(z przemilusią panią z recepcji)a tłumaczenie-niech będzie z polskimi literami-przecież tu tak czy siak nie stosują polskich liter.przecież na oryginale nie masz pol.znaków też-a do irlandzkiego paszportu właśnie oryginał jest potrzebny-namąciłam znowu....

lekarz moze Ci ta forme podbic a nawet ksiadz....nam ksiadz podbisywal i podbijal i nic nie placilismy,a nawet na miejsce przyjechal:-D:-D:-D

Jesli dziecko ma polskie znaki w nazwisku to na akcie urodzenia iE jest wpisane bez nich ale w PL jak sie tlumaczy akt z angielskiego na Polski to oni tam juz daja Polskie znaki i opisuja.....

No wlasnie tez bylam zdziwiona ze przysylaja forme o JA....bo z tego co wiem to moja kolezanka sama u nich byla....
14 kwietnia mam podpis w socjalu wiec moze wtedy za jednym zamachem pojde i sprobuje sie czegos dowiedziec.
Dzieki za wszeystkie informacje:-):tak:

jestem zalamana:-(kemaya powinna byc szczęsliwa:crazy:własnie wrociłam z pracy i dowiedziałam sie ze na dzien dzisiejszy roboty nie mam:no::wściekła/y:ryczec mi sie chce:-(prosiłam zeby chociaz na part time a on powiedział ze zobaczy co będzie w kwietniu:-:)-:)-(

reklama
Do góry