reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dziewczyny- nie pamietam juz ktore - chyba asienka,wiesienka.. (mam na mysli te ktore skladaly o FIS jakos niedawno)macie juz jakas decyzje?Mnie zarejestrowali chyba pod koniec grudnia i nadal czekam.Qrcze kaski potrzebuje na gwalt;-):-)

reklama
dziewczyny- nie pamietam juz ktore - chyba asienka,wiesienka.. (mam na mysli te ktore skladaly o FIS jakos niedawno)macie juz jakas decyzje?Mnie zarejestrowali chyba pod koniec grudnia i nadal czekam.Qrcze kaski potrzebuje na gwalt;-):-)

Ja mam:-), czekaliśmy dwa miesiące, więc powinna Ci niedługo przyjść, wyrównują od daty zarejestrowania:-)

Mam pytanie. Czy w fasie musze sie zarejestrowac osobiscie czy tez mozna to zrobic jakos online? Rozumiem, ze jest to konieczne aby moc wypelnic forme o JB?
misia - ja nie byłam zarejestrowana w FASie , kiedy składałam papiery o JB. w rubryce wpisałam, że nie jestem. i po 3 m-cach przysłali mi wezwanie z FASu, że mam przyjść i się zarejestrować. wyznaczyli mi dzień i godzinę. wypełniasz tam formę i idziesz na rozmowę z pracownikiem. zadają pytania, czy chcesz iść na kurs itp i proponują ewentualnie. mi powiedzieli, że mam za wysokie kwalifikacje:szok: i nie mają dla mnie kursu... mimo że chciałam iść:eek: oni sami potem informują socjal, że jesteś już u nich na liście:tak:

Mam pytanie. Czy w fasie musze sie zarejestrowac osobiscie czy tez mozna to zrobic jakos online? Rozumiem, ze jest to konieczne aby moc wypelnic forme o JB?

.
Chcialam napisac ale widze ze Andzulina mnie ubiegla.
JA dodam tylko ze najpierw zarejestrowalam sie w Fasie a pozniej zanioslam papiery do socjala.
Samemu trzeba tam isc wziasc papiery umowic sie na interviu i pozniej na rozmowie dajesz im ta wypelniona forme

A ja mam takie pytanie:
czy ktoras z Was starala sie o przedluzenie socjala....wiem ze mozna ale chyba to bedzie JA a nie JB?

Mam pytanko do Mam,które wyrabiały polski paszport dzieciaczkowi.Jak to wygląda-tzn jak długo się czeka-bo rozumiem,że troszkę musi w związku z tym,że mały nie ma nr.pesel?
co do becikowego-wyczytałam,że dziecko nie musi być zameldowane w pl,a mozna sie starać o becikowe do 12tu miesiecy po urodzeniu.Fakt,że potrzebne jest zaświadczenie od lekarza,że się chodziło na wizyty-ale równie dobrze to moze być gp(nie z PL)

Mam pytanko do Mam,które wyrabiały polski paszport dzieciaczkowi.Jak to wygląda-tzn jak długo się czeka-bo rozumiem,że troszkę musi w związku z tym,że mały nie ma nr.pesel?
co do becikowego-wyczytałam,że dziecko nie musi być zameldowane w pl,a mozna sie starać o becikowe do 12tu miesiecy po urodzeniu.Fakt,że potrzebne jest zaświadczenie od lekarza,że się chodziło na wizyty-ale równie dobrze to moze być gp(nie z PL)

Czeka się dwa tygodnie na wyrobienie paszportu i możesz poprosić o nadanie numeru Pesel i będziesz miała w paszporcie wpisany

To mnie teraz ucieszyłaś :-):tak::tak::tak:

dużo-niedużo-piechotą nie chodzi:sorry::tak::-)prawda?
Asieńko-dzięki za odpowiedz..A nie wieisz czy istnieje szansa załatwienia sprawy w ciągu jednego dnia-mało realne,ale z tego co wiem czasami w niektórych przypadkach do zrobienia

Ostatnia edycja:
reklama
lubiczanko starasz sie o te becikowe z PL?jak to bedziesz robic?rozumiem ze trzebaby do GP po zaswiadczenia ze sie na wizyty chodzilo?

Do góry