reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

dużo-niedużo-piechotą nie chodzi:sorry::tak::-)prawda?
Asieńko-dzięki za odpowiedz..A nie wieisz czy istnieje szansa załatwienia sprawy w ciągu jednego dnia-mało realne,ale z tego co wiem czasami w niektórych przypadkach do zrobienia

trzeba się umówić to na pewno, ale czy od ręki wydadzą to nie wiem, bo my normalnie odbieraliśmy, a pesel z polski idzie. Musiałabyś zapytać. Musicie być oboje ty i J z Danielkiem, a do odbioru tylko jedno

reklama
lubiczanko starasz sie o te becikowe z PL?jak to bedziesz robic?rozumiem ze trzebaby do GP po zaswiadczenia ze sie na wizyty chodzilo?
Sprawa ma się tak-z netu wydrukowałam wniosek ,który zaniosę do GP-on mi tam napisze kiedy i ile razy byłam na wizycie w ciąży.Akt urodzenia tłumaczę.Pesel dostanę przy wyrabianiu paszportu.Nie jestem pewna jak to jest z zameldowaniem dziecka(czy musi być-ponoć już nie,ale pewności nie mam).Idę do urzędu zgodnego z ostatnim zamieszkaniem(moim badz J)z dowodzikiem.aktem urodzenia,podpisuję,że nigdzie indziej becikowego nie pobierałam,wypełniam fprmularz,który otrzymasz na miejscu (ja w swojej gminie znalazłam na stronie internetowej-bo każda jednostka ma swój własny formularz-właściwie o nazwy chodzi:eek:)i tyle:sorry:Mam nadzieję,że moją niespójną wypowiedz zrozumiałaś:zawstydzona/y:
Asieńko-już się z konsulatem skontaktowałam przedstawiłam im jak się ma sprawa moich możliwości przyjazdowych i czekam na jakieś wieści:sorry:

Mam pytanko do Mam,które wyrabiały polski paszport dzieciaczkowi.Jak to wygląda-tzn jak długo się czeka-bo rozumiem,że troszkę musi w związku z tym,że mały nie ma nr.pesel?
Hej.Wiele jest juz odp.na to pyt.ale nikt nie dodal,ze konsulat wyrobi pesel tylko wtedy,gdy nie masz w nazwisku polskich znakow,typu z z kropka.My mamy i paszport jest z tzw.bledem.Polski paszport jest na rok(mamy rowniez ire),wiec nastepny (majac juz pesel)bedzie poprawny.Pesel wyrabia sie niby osobiscie w Polsce,ale jak juz ktoras z dziewczyn pisala,sa urzednicy ludzie i mlotki.Mama trafila na mila pania i jej sie udalo nam wyrobic.Potrzebny byl ire.akt urodzenia,notarialne tlumaczenie oraz polski akt urodzenia,ktory mama wyrobila w USC.A i jeszcze nasz akt slubu..pozdrawiam

Nie jestem pewna jak to jest z zameldowaniem dziecka(czy musi być-ponoć już nie,ale pewności nie mam).
nie wiem czy jest jakiś przepis mówiący o tym, ale mogę powiedzieć jak my robiliśmy ;-):tak:
najpierw złożyliśmy wniosek o becikowe (w urzędzie przypadającym na adres zameldowania mojego m), a potem zameldowaliśmy synka.. przy czym dziecko było meldowane pod innym adresem niż jest zameldowany mój m, a co za tym idzie urzędy też są rożne :tak:

będzie dobrze dziewczyny - trzeba po prostu spróbować :tak::tak:
niestety, ale wszystko zależy od dobrej woli urzędników :zawstydzona/y:
trzymam kciuki za powodzenie :tak:

Sprawa ma się tak-z netu wydrukowałam wniosek ,który zaniosę do GP-on mi tam napisze kiedy i ile razy byłam na wizycie w ciąży.Akt urodzenia tłumaczę.Pesel dostanę przy wyrabianiu paszportu.Nie jestem pewna jak to jest z zameldowaniem dziecka(czy musi być-ponoć już nie,ale pewności nie mam).Idę do urzędu zgodnego z ostatnim zamieszkaniem(moim badz J)z dowodzikiem.aktem urodzenia,podpisuję,że nigdzie indziej becikowego nie pobierałam,wypełniam fprmularz,który otrzymasz na miejscu (ja w swojej gminie znalazłam na stronie internetowej-bo każda jednostka ma swój własny formularz-właściwie o nazwy chodzi:eek:)i tyle:sorry:Mam nadzieję,że moją niespójną wypowiedz zrozumiałaś:zawstydzona/y:

Na stronce o becikowym przeczytalam ze to zaswiadczenie ma wypelnic ginekolog i nie wiem czy to wynika stad ze w Polsce z reguly chodzi sie do gina w ciazy na kontrole(nie ma GP), czy tez moze je wypelnic po prostu GP?Moj 'problem' stad ze moja gin przyjmuje teraz w Dublinie,a na jej miejsce jest ktos inny..Czy myslisz ze moze byc GP(choc tez nie wiem czy mi wypelni bo ma byc wizyta w kazdym trymestrze a ja do GP zaczelam chodzic w 3cim o ile dobrze pamietam(wczesniej tylko do gina) .Czy moze ten zastepczy gin moglby mi to wypelnic,skoro maja moja karte w przychodni?ale namotalam:sorry:mam nadzieje ze cos zrozumiesz:sorry:
Hej.Wiele jest juz odp.na to pyt.ale nikt nie dodal,ze konsulat wyrobi pesel tylko wtedy,gdy nie masz w nazwisku polskich znakow,typu z z kropka.My mamy i paszport jest z tzw.bledem.Polski paszport jest na rok(mamy rowniez ire),wiec nastepny (majac juz pesel)bedzie poprawny.Pesel wyrabia sie niby osobiscie w Polsce,ale jak juz ktoras z dziewczyn pisala,sa urzednicy ludzie i mlotki.Mama trafila na mila pania i jej sie udalo nam wyrobic.Potrzebny byl ire.akt urodzenia,notarialne tlumaczenie oraz polski akt urodzenia,ktory mama wyrobila w USC.A i jeszcze nasz akt slubu..pozdrawiam
ewa- nie rozumiem:sorry:wiec macie polski paszport bez pesel czy jak?A ten nastepny,gdy bedziesz miala pesel,to z tego jak to zrozumialam- najpierw wyrobilas paszport bez nr pesel, a pozniej mama Ci dzieciatko umiejscowila i ten pesel dostalas;teraz go podasz w ambasadzie i nowy paszport bedzie juz z pesel?:eek:
Dzizas ja dzisiaj ze skladnia mam problemy.Sorki dziewczyny za slowotok bez ladu i skladu:sorry::eek:

Chcialam napisac ale widze ze Andzulina mnie ubiegla.
JA dodam tylko ze najpierw zarejestrowalam sie w Fasie a pozniej zanioslam papiery do socjala.
Samemu trzeba tam isc wziasc papiery umowic sie na interviu i pozniej na rozmowie dajesz im ta wypelniona forme

A ja mam takie pytanie:
czy ktoras z Was starala sie o przedluzenie socjala....wiem ze mozna ale chyba to bedzie JA a nie JB?
ewelcia - ja nie szłam do FASu i mój A też nie. dostaliśmy wezwania, że mamy się zgłosić danego dnia, o konkretnej godzinie. na miejscu wypełniliśmy papiery i przeszliśmy rozmowę. i tyle. a na socjalu byłam od 3 m-cy chyba... a jeżeli chodzi o przedłużenie socjala czyli JB, to powinni ci przysłać do domu formę o JA i kopertę, do której masz włozyć dokumenty i odesłać.

DZieki Andzulina...
Ale oni to przysylaja jakos wczesniej przed skonczeniem JB czy pozniej?
JB mam do czerwca ale nie wie dokladnie ktorego a w czerwcu tez chcemy jechac do Polandii na miesiac i nie wiem jak to wyjdzie z tym:eek:

Witam dziewczynki :)

mam pytanko,musze wyrobic paszport dla corci-dodam,ze chodzi o irlandzki,i nie wiem od czego zaczac:szok:
jak sie za to zabrac? skad wziac formularz? jak dlugo sie czeka-orientacyjnie bo musze zaplanowac podroz do PL ....
za wszelka pomoc z gory dziekuje...

ewelcia - ja nie szłam do FASu i mój A też nie. dostaliśmy wezwania, że mamy się zgłosić danego dnia, o konkretnej godzinie. na miejscu wypełniliśmy papiery i przeszliśmy rozmowę. i tyle. a na socjalu byłam od 3 m-cy chyba... a jeżeli chodzi o przedłużenie socjala czyli JB, to powinni ci przysłać do domu formę o JA i kopertę, do której masz włozyć dokumenty i odesłać.

Andzulina niestety nie przysylaja formy o JA do domu moze jakies nieliczne przypadki. Jesli sama nie dopilnujesz to moze ci przejsc kolo noska:cool: Niestety

reklama
Na stronce o becikowym przeczytalam ze to zaswiadczenie ma wypelnic ginekolog i nie wiem czy to wynika stad ze w Polsce z reguly chodzi sie do gina w ciazy na kontrole(nie ma GP), czy tez moze je wypelnic po prostu GP?Moj 'problem' stad ze moja gin przyjmuje teraz w Dublinie,a na jej miejsce jest ktos inny..Czy myslisz ze moze byc GP(choc tez nie wiem czy mi wypelni bo ma byc wizyta w kazdym trymestrze a ja do GP zaczelam chodzic w 3cim o ile dobrze pamietam(wczesniej tylko do gina) .Czy moze ten zastepczy gin moglby mi to wypelnic,skoro maja moja karte w przychodni?ale namotalam:sorry:mam nadzieje ze cos zrozumiesz:sorry:

ewa- nie rozumiem:sorry:wiec macie polski paszport bez pesel czy jak?A ten nastepny,gdy bedziesz miala pesel,to z tego jak to zrozumialam- najpierw wyrobilas paszport bez nr pesel, a pozniej mama Ci dzieciatko umiejscowila i ten pesel dostalas;teraz go podasz w ambasadzie i nowy paszport bedzie juz z pesel?:eek:
Dzizas ja dzisiaj ze skladnia mam problemy.Sorki dziewczyny za slowotok bez ladu i skladu:sorry::eek:
Wiesz-ja ide z tym formularzem do mojego GP-biorę książeczkę ciąży-tam są daty,on je przepisuje i tyle.A wydaje mi się,że śmiało możesz walić do tej przychodni,gdzie chodziłaś do gin.-jak jest karta to z niej spiszą:tak:
Magda w-musisz iść na gardę i poprosić o formularz do paszportu dla dziecka-a na nim będziesz miała napisane co jest potrzebne(jakis wiarygodny dowód,że jedno z rodziców mieszka w Irlandii od min.3 lat przed narodzinami dziecka-wyciąg z konta,albo rachunki za prąd,adres,jakie zdjęcie itd)

Do góry