reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

reklama
to niesprawiedliwe, ja wysłałam zwykły list i zabrali mi CHB a jak do nich zadzwoniłam to powiedzieli ze nie dołączyłam rachunku:wściekła/y:gbury jedne!!!!!
no ale ja zawsze mam pod górke:crazy:

Dziewczyny nadal tak jest zeby uzyskac karte europejska wysylajac forme internetem trzeba miec karte medyczna tak?
Ja wyslalam forme o karte medyczna jakos w polowie lipca i jeszcze nic mi nie przyslali:-(.

Nam również dziś przyszły te karty,ważne do 2013 ale ja czekałam na nie tydzień.
ja nie wiem jak to było ale moj D drugi raz złozył i zaraz przyszły czyli ze tamte moze nie dotarly albo byly zle napisane ....nie wiem właśnie ale chyba tak:-)a na karte przyszło nam zeby dostać taka karte to trzeba byc rezydentem w irlandiii:tak:a powiedzcie mi dziewczyny co obejmuje na ta karte???pozdr:tak:awiam

reklama
Dostęp do opieki zdrowotnej podczas tymczasowego pobytu w Polsce​
Jeśli jest Pan/ Pani uprawniony/a do opieki zdrowotnej na podstawie przepisów wspólnotowych o koordynacji, podczas pobytu w Polsce ma Pan/ Pani prawo do bezpłatnych świadczeń opieki zdrowotnej udzielanych przez świadczeniodawców, którzy zawarli umowy na udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z Narodowym Funduszem Zdrowia. Informacje o świadczeniodawcach, którzy zawarli umowy z NFZ, można uzyskać we właściwym oddziale wojewódzkim Funduszu. Na budynkach tych placówek zamieszczone jest logo NFZ:

logo.gif
Jak uzyskać świadczenia lekarza podstawowej opieki zdrowotnej?
Należy udać się do lekarza, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy. Podstawowa opieka zdrowotna obejmuje badania i poradę udzieloną przez lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz może także skierować pacjenta na badania diagnostyczne, do specjalisty lub do szpitala.
Przychodnie przyjmują od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 18.00. Po godzinie 18.00 w dni powszednie oraz w soboty, niedziele i święta tzw. opiekę całodobową zapewniają placówki, które zawarły kontrakt na ten rodzaj świadczeń. Obejmują one opiekę ambulatoryjną oraz pomoc wyjazdową, tj. wizytę domową w przypadku złego stanu zdrowia pacjenta. Adresy i telefony placówek udzielających opieki całodobowej dostępne są w przychodniach podstawowej opieki zdrowotnej.
Jak uzyskać świadczenia lekarza specjalisty?
Jeżeli zachodzi potrzeba ambulatoryjnego leczenia specjalistycznego, niezbędne jest skierowanie od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego. Skierowanie nie jest wymagane do następujących specjalistów:

• ginekologa i położnika,
  • stomatologa,
  • dermatologa,
  • wenerologa,
  • onkologa,
  • okulisty,
  • psychiatry
oraz w przypadkach następujących osób:

• chorych na gruźlicę,
  • zakażonych wirusem HIV,
  • inwalidów wojennych i osób represjonowanych,
  • uzależnionych od alkoholu, środków odurzających i substancji psychoaktywnych - w zakresie lecznictwa odwykowego.
Również w razie wypadku, urazu, zatrucia, stanu zagrożenia życia otrzyma Pan/Pani niezbędne świadczenia medyczne bez skierowania.
Należy udać się do lekarza, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy.
Jak uzyskać świadczenia stomatologa?
Należy udać się do stomatologa, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy. Świadczenia stomatologiczne przysługują bezpłatnie w ramach powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego jedynie w wąskim zakresie, określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 24 listopada 2004 r. (Dz.U. Nr 261, poz. 2601). Wykaz bezpłatnych usług i materiałów stomatologicznych dostępny jest w gabinecie stomatologicznym. Koszty świadczeń i materiałów ponadstandardowych pacjent pokrywa we własnym zakresie.
Jak uzyskać leczenie szpitalne?
Jeżeli zachodzi potrzeba leczenia szpitalnego, niezbędne jest skierowanie od lekarza.
W przypadku nagłego zachorowania, wypadku, urazu, zatrucia, stanu zagrożenia życia, otrzyma Pan/Pani niezbędne świadczenia medyczne bez skierowania.
Należy udać się do szpitala, który podpisał umowę z NFZ oraz okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ) lub certyfikat zastępczy. W trakcie pobytu w szpitalu zabiegi, badania i leki zapewniane są bezpłatnie.
Jak uzyskać transport do szpitala?
W razie wypadku, urazu, porodu, nagłego zachorowania lub nagłego pogorszenia stanu zdrowia należy wezwać pogotowie ratunkowe (tel. 999 lub 112) lub zgłosić się bezpośrednio do szpitala, w szczególności na szpitalny oddział ratunkowy (SOR). Transport medyczny jest w takich przypadkach nieodpłatny. Należy okazać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego lub certyfikat zastępczy.
Jak uzyskać leki?
Receptę może wystawić lekarz ubezpieczenia zdrowotnego oraz lekarz niebędący lekarzem ubezpieczenia zdrowotnego, jeżeli zawarł z Funduszem umowę upoważniającą go do wystawiania recept.
Należy okazać w aptece Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego lub certyfikat zastępczy.
Leki wydawane na podstawie recepty można nabyć:

• po wniesieniu opłaty ryczałtowej - w przypadku leków podstawowych - 3,20 zł i recepturowych - 5 zł;
  • za odpłatnością w wysokości 30% lub 50% ceny leku (w przypadku leków uzupełniających);
  • za pełną odpłatnością - w przypadku leków spoza wykazu leków refundowanych.
Korzystanie ze świadczeń na podstawie E 112
Po uzgodnieniu z polskim świadczeniodawcą warunków i terminu udzielenia świadczenia, kopię formularza E 112 należy złożyć w oddziale wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na siedzibę świadczeniodawcy.
Polskie instytucje zaangażowane w koordynację systemów zabezpieczenia społecznego w zakresie rzeczowych świadczeń zdrowotnych.

1. Władza właściwa - Minister Zdrowia
  2. Instytucja łącznikowa - Centrala Narodowego Funduszu Zdrowia
  3. Instytucja właściwa/ miejsca zamieszkania/ miejsca pobytu - Narodowy Fundusz Zdrowia działający poprzez 16 oddziałów wojewódzkich.

Polecam wydrukowac sobie to pisemko i w razie kłopotów z dostępnością do lekarza pokazac,że nie jest się niedoinformowanym
!

Ostatnia edycja:
Do góry