reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

I znow ja:sorry:

Przyszlo mi dzis o Medical Card tzn taka karta ze mam ja zaniesc do pracodawcy zeby mi wypisal ile mam tygodniowki,ile odciagaja PRSI i Taxu i cos tam jeszcze !!!ale ja przeciez nie pracuje i co teraz? wystarczy ze wysle im P45 ? A dolaczyc im karteczke ze mam JB ?

reklama
czesc dziewczyny,
Nie zagladam teraz najczesciej nie mam wciaz internetu w domu:-(- ale przeczytalam na citizen ze nie musze skladac osobnego podania o przyzanie child suplement, nasza Joasia juz zostala zarejestrowana i odeslalam im formularz o child benefit, czy to oznacza ze bede dostawala automatycznie te 43.5, z gory dziekuje za kazda odp.;-)

czesc dziewczyny,
Nie zagladam teraz najczesciej nie mam wciaz internetu w domu:-(- ale przeczytalam na citizen ze nie musze skladac osobnego podania o przyzanie child suplement, nasza Joasia juz zostala zarejestrowana i odeslalam im formularz o child benefit, czy to oznacza ze bede dostawala automatycznie te 43.5, z gory dziekuje za kazda odp.;-)
Tak,razem z Child Benefit automatycznie dostaniesz Early Child Suplement:tak:Ale 41,50Euro i tylko do końca grudnia,bo po nowym roku zabierają,w zamian za to będę darmowe przedszkola(3 godz.dziennie),ale dopiero dla dzieci od 3lat i 7 miesięcy:tak:Tak,że nie wszystkie dzieciaczki się załapią na to,ale pieniądze zabierają wszystkim:wściekła/y:Zostanie tylko 166 Euro Child Benefit,o którym chodzą słuchy,że też mają obciąć:eek:,ale czy i kiedy to nie wiem.Natomiast ECS zabierają na 100%.

Do nas też dzisiaj przyszedł wniosek na ChB. Juz dawno zmienialiśmy moje dane, a tu dalej przychodzi na moje panieńskie nazwisko. Niunia rejestrowana była na nowe nazwisko, tam ja też mam nowe. Bałagan taki mają, że wymiękam:wściekła/y::no:. w dodatku u nas jest taka kwestia, że chcemy, żeby to na męża przychodził CHB, bo ja nie pracowałam tutaj, a wiecie, że cyrki odstawiają z tym CHB i czasem nie przyznają.

czesc dziewczyny!
wiecie moze czy do FISu wliczaja macierzynskie jako dochod?mojemu A.obcieli godziny pracy..Zamiast 5ciu dni pracuje teraz 3.Reszte ma mu doplacac socjal ale i tak ponoc polowe dniowki i pomyslalam ze moglby zlozyc o FIS.
Zalamka z tymi cieciami:eek::no::wściekła/y:Nie wiem jak to bedzie:no::-(
milego dzionka i dzieki z gory za odp.!

reklama
Kto mo¿e otrzymaæ oewiadczenie?
O zasi³ek mog¹ ubiegaæ siê osoby, które:
— pracuj¹ przynajmniej 19 godzin tygodniowo (lub 38 godzin
w ci¹gu dwóch tygodni)* w pe³nym wymiarze godzin i
zamierzaj¹ kontynuowaæ pracê przez 3 miesi¹ce,

Do góry