reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Ewelcia u nas jest tak ze nawet jak czekasz na decyzje to i tak chodzisz sie podpisywac a daty sa wypisane przy okienku lub informuja cie przy podpisie o kolejnej dacie. Z reguly bylo to co rowne 4 tyg chociaz bywaly zmiany w miedzyczasie wiec moze sie cos przesunac. Nie pozostaje chyba nic innego jak sie tam zglosci lub zadzwonic i dowiedziec sie.

Na decyzji raczej nie bedzie daty podpisu.:sorry:

reklama
Dzieki Beakta!!
Jak mialam ta rozmowe z oficerem to nic mi nie mowil:eek:
W srode chyba pojade sie zapytac!!!!!
jutro jeszcze zadzwonie do znajomego bo on ostatnio tez byl sie zarejstrowac w SW

kurczę ja też dziś dostałam list w związku z tym ChB o którym pisałyście kilka stron wcześniej :sorry: (w którym pracodawca ma wpisać czy są odprowadzane za mnie stawki). i tak z ciekawości zerknęłam na datę :eek: i aż mi się krew zagotowała :wściekła/y::wściekła/y: bo owszem niby mam 21 dni na odesłanie im papieru, jednakże papier ten wystawiony z datą ponad 2 tyg temu - czyli że zostało mi się 5 dni na załatwienie sprawy :crazy:
to dziady jedne :crazy::crazy::crazy:
szefuncio niestety nie mógł od ręki mi to uzupełnić, bo musi dać do uzupełnienia do swojej księgowej, po odbiór mam przyjść w czwartek....
dziewczyny co mi radzicie w takiej sytuacji - odesłać im ten dokument w tej kopercie od nich (co była załączona z listem) czy lepiej wysłać tym listem poleconym?? :eek:

Barmanka koniecznie polecony.Ja tak wysłałam ostatnio.Nie wymigają się,że nie doszedł.:tak:
Cwaniacy jedni.Jeszcze bym do nich maila wysmarowała,że list przyszedł sporo opóźniony.:wściekła/y:
ja tez zawsze wysylam poleconym ale teraz cos mnie chyba pokreciło i wysłałam im w kopercie normalnej i ze znaczkiem nie w ich no zobaczymy co teraz jak nie to bede dzwonić:wściekła/y:

chyba wyśle tym poleconym :sorry: przynajmniej będę miała pewność że dotrze..
a tak się zastanawiam teraz, bez żadnych uprzedzeń co do narodowości oczywiście ;-) - czy Irlandki też takie listy dostają? :crazy:

Witam! mam pytanie czy ktos moze mi powiedziec jakie trzeba przejsc procedury zeby sie starac o Obywatelstwo Irlandzkie moj syn urodzil sie tutaj czy ktos wie jak jest w przypadku dzieci jesli ktos wie cos na ten temat bardzo prosze o odpowiedz Pozdrawiam

reklama
Witam! mam pytanie czy ktos moze mi powiedziec jakie trzeba przejsc procedury zeby sie starac o Obywatelstwo Irlandzkie moj syn urodzil sie tutaj czy ktos wie jak jest w przypadku dzieci jesli ktos wie cos na ten temat bardzo prosze o odpowiedz Pozdrawiam
Może tutaj coś znajdziesz.
Department of Foreign Affairs - Citizenship
Ja czytałam wcześniej troszkę o tym.
Wiem,że koszt jest spory bo około 950euro na osobę.
No i chyba trzeba byc tutaj albo 4 albo 8 lat.Wiem,nie mała rozbieżnośc ale nie pamiętam.

Edit:
Znalazłam to:
http://www.inis.gov.ie/en/INIS/Info....pdf/Files/Information_Leaflet_No3_070409.pdf
Irish Naturalisation and Immigration Service Citizenship

Do góry