reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

No wlasnie do konca wrzesnia takze mam jeszcze mnooostwo czasu :-)
" The scheme is open from 1 June to 30 September. To apply, fill in a Back to School Clothing and Footwear Allowance form (pdf). You can also get a form at your local health centre or text FORM BTSCFA followed by your name and address to 51909 (standard text rates apply)."
No proszę.
No to z racji,że jest to przyznawane na okres szkolny 2009/2010 to my się kwalifikujemy.Bo nasze łobuzy będą uczęszczac do placówki powiedzmy szkolnej.
To ja sobie muszę tylko zmienic health center i składam podanie :tak:

Edit: No chyba nie dostanę.Nie mam żadnego zasiłku,ani nie jestem zarejestrowana w FAS ani nic z tych spraw :sorry:

Ostatnia edycja:
reklama
witam sie witam wiecie co ziewczyny zlozylam o te karty europejski juz jakies 5 tygodni temu i niccccccccc cisza czy wy tez tyle czekalyscie???moze przez internet jak sie sklada to dluzej sie czeka czy co no nie wiem ,moze ma ktoras z was jakis numerr tam zeby zadzwonic??;-)

Hej.a ja nadal wałkuję temat darmowego przedszkola:tak:.Znalazłam takie oto informacje na temat składania podań.Czy to ,kurna znaczy,że już nie mam co próbować wcisnąć mojego smyka :confused::oo::szok::wściekła/y::

The Application Process

Free Pre-School Year in Early Childhood Care and Education (ECCE)
ECCE Outline of timeframe and steps

5th June ‘09 4.832 Information packs issued to services nationwide
Click here for an additional copy of the ECCE Application Form

8th June ‘09 ECCE opens to applications

10th – 27th June ‘09 FCCC Information Sessions on the ECCE Scheme (various locations) - COMPLETE

10th July ‘09 Closing Date for ECCE Applications to FCCC

15th July ’09 Closing Date for ECCE Applications to OMCYA

September ‘09 Services will be notified of acceptance onto the ECCE scheme and contracts will be issued

October ’09 Parents will be notified of participating services on the ECCE scheme

Agusik ale to jest do prowadzących przedszkola (providers)
Proces aplikacyjny dla przedszkoli,które chcą wziąśc w tym udział.
Formularze dla właścicieli przedszkoli i daty składania aplikacji,data zamknięcia przyjmowania aplikacji i data poinformowania rodziców o tym pomyśle :sorry:

Twój syn w styczniu 2010 będzie miał 3 lata i 7 miesięcy tak?
Kwalifikuje się bez problemu.Będzie chodził do przedszkola do 4 i pół roku lub do czasu jak pójdzie do szkoły czyli do września.
Spokojnie się kwalifikuje.Tylko teraz telefon do ręki i dzwonic do przedszkoli :tak:

Ostatnia edycja:
Agusik ale to jest do prowadzących przedszkola (providers)
Proces aplikacyjny dla przedszkoli,które chcą wziąśc w tym udział.
Formularze dla właścicieli przedszkoli i daty składania aplikacji,data zamknięcia przyjmowania aplikacji i data poinformowania rodziców o tym pomyśle :sorry:

Twój syn w styczniu 2010 będzie miał 3 lata i 7 miesięcy tak?
Kwalifikuje się bez problemu.Będzie chodził do przedszkola do 4 i pół roku lub do czasu jak pójdzie do szkoły czyli do września.
Spokojnie się kwalifikuje.Tylko teraz telefon do ręki i dzwonic do przedszkoli :tak:
A no widzisz,kochana,ja taka zielona z tego jestem jak szczypiorek na wiosnę,dzięki za info:tak:Najgorsze,że ja się nie dogadam,a mój P ciągle w pracy,już myślałam,żeby wziął dzień wolnego i byśmy pojeździli.Chciałabym,żeby Radek poszedł do przedszkola,żeby nie zdziczał(jak matka):-D,żeby się z dzieciakami i językiem trochę obył:tak:

Jest jeszcze taka informacja,że rodzic ma do wyboru:
-3 godziny dziennie przez 38 tygodni w roku
albo
-2godziny i 15 minut przez 50 tygodni w roku.

Ja wybiorę tą pierwszą wersję :tak:

Agusik a mąż nie może z pracy podzwonic?
Ja też zwaliłam to na męża.Spisałam mu 4 przedszkola i sam dzwoni z pracy.

Jest jeszcze taka informacja,że rodzic ma do wyboru:
-3 godziny dziennie przez 38 tygodni w roku
albo
-2godziny i 15 minut przez 50 tygodni w roku.

Ja wybiorę tą pierwszą wersję :tak:

Agusik a mąż nie może z pracy podzwonic?
Ja też zwaliłam to na męża.Spisałam mu 4 przedszkola i sam dzwoni z pracy.
A to to wiem,ja też reflektuję na tę pierwszą opcję:tak:I chciałabym rano,nie po południu.Wiesz co,on ma taką pracę,że nie bardzo może.Tzn.kila razy dzwonił do np.Sociala jak coś trza było załatwić,ale krzywo patrzą:wściekła/y:

anineczko:mam jeszcze takie pytanie....oglądam strony przedszkoli w Swords i dosłownie na jednej znalazłam wzmiankę o tym,że będzie możliwość od stycznia za free..Na żadnej innej:no:To skąd do jasnej Anielki mam wiedzieć,gdzie pytać o wolne miejsce skoro nie wiem czy dane przedszkole jest "podciągnięte"pod free:confused:,a lista tychże przedszkoli ma być dostępna od października:shocked2:.Nie kumam czaczy:no:.Aaa i czy ta lista będzie dostępna w necie?My podlegamy(jak zdążyłam się zorientować)pod Fingal County Childcare Committees.

Ostatnia edycja:
reklama
Agusik nie wiem czy będzie ta lista dostępna w necie.Ale jak już by była to na jakimś Childcare Communitty.
Mój M właśnie powiedział,że weźmie sobie off w poniedziałek i wtorek i pojeździmy po wszystkich przedszkolach w Portlaoise.
Może to najlepsze wyjście.
Niektóre przedszkola piszą o tym już teraz a inne pewnie na ostatnią chwilę :sorry:

Do góry