reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

Jezu biola ale mnie uszczęśliwiłaś,wygląda na to,że mój Radek się łapie od stycznia:tak:,właśnie myśleliśmy nad tym przedszkolem od stycznia dla niego a tu taka niespodzianka:-),Radek urodził się 19 czerwca 2006.Bardzo bym Cię prosiła,żebyś mi powiedziała czy ten nr także dotyczy mnie(mieszkam w Swords)?Gdzie będę mogła sprawdzić,które przedszkole będzie darmowe?W Dublinie czy może być jakiś oddział u mnie?Wiesz coś na ten temat?Please,please:sorry:
wiesz co na tej ulotce sa nr tel wiekszych miast i wydajae mi sie ze oddzial twoj to bedzie dublin.ale zadz tam to ci wszystko powiedza:-)

reklama
anineczko:mam jeszcze takie pytanie....oglądam strony przedszkoli w Swords i dosłownie na jednej znalazłam wzmiankę o tym,że będzie możliwość od stycznia za free..Na żadnej innej:no:To skąd do jasnej Anielki mam wiedzieć,gdzie pytać o wolne miejsce skoro nie wiem czy dane przedszkole jest "podciągnięte"pod free:confused:,a lista tychże przedszkoli ma być dostępna od października:shocked2:.Nie kumam czaczy:no:.Aaa i czy ta lista będzie dostępna w necie?My podlegamy(jak zdążyłam się zorientować)pod Fingal County Childcare Committees.
heee nie doczytalam jak podlegasz pod Fingal to prosze nr 018077660:-)

heee nie doczytalam jak podlegasz pod Fingal to prosze nr 018077660:-)
dzięki bardzo biola,wczoraj zwiedziliśmy 3 przedszkola (tylko tyle zdążyliśmy po P pracy) i nawet w jednym(najbliższym nam) pani wstępnie Radka zapisała:tak:.Powiedziała,że mamy jej tylko znać,jeśli się rozmyślimy do 22 grudnia,bo wtedy zamykają przedszkole,aż do nowego roku:tak:.Ale w sumie to nie widzieliśmy w jakiej kondycji to przedszkole,bo praktycznie złapaliśmy panią w drzwiach,więc chcemy teraz wybrać się jeszcze raz zobaczyć jakie warunki.A w międzyczasie odwiedzić jeszcze inne,jakby tam nam nie pasowało...Tak więc na razie jestem zadowolona,bo już jest jakiś punkt zaczepienia:-)

No to Agusik macie szczęście.My zobaczymy jutro :tak:
Niestety w większości przedszkoli się wycwanili.Wezmą dziecko pod warunkiem,że dopłaci się za dodatkowe godziny.Czyli dam na 8h zapłacę za 5h.Mnie to nie rajcuje :eek:

A kuku Agusik :-D:-D
A mieszają nam się te wątki :-D:-D
No widzisz,mam wrażenie też,że każde przedszkole robi jak im się podoba :eek:
No fakt,dla nich to kasa jak nic.
w jednym z przedszkoli babka mówiła nam,że mają 16 dzieci zapisanych i muszą zatrudnic dodatkowo 2 pracownice,bo na 8 dzieci przypada jedna opiekunka.
No nic będziemy szukac jak to nie wypali.:tak:

A kuku Agusik :-D:-D
A mieszają nam się te wątki :-D:-D
No widzisz,mam wrażenie też,że każde przedszkole robi jak im się podoba :eek:
No fakt,dla nich to kasa jak nic.
w jednym z przedszkoli babka mówiła nam,że mają 16 dzieci zapisanych i muszą zatrudnic dodatkowo 2 pracownice,bo na 8 dzieci przypada jedna opiekunka.
No nic będziemy szukac jak to nie wypali.:tak:
No,ok,ale przynajmniej by nie pierniczyli,że żadne przedszkole nie weźmie dzieci na 3 godziny,bo jak widać jednak są takie:tak:.A tak prawdę mówiąc,to się mija z celem,żeby zabierać 41,50E ECB po to,żeby posłać dziecko do przedszkola na półpłatne godziny.:wściekła/y::eek:Tu nam zabiorą,że niby za darmo,a tu trzeba będzie płacić:oo:.Masło maślane maślanką polewane:eek:
A,jeszcze jedno:myślisz,że już powinnam szukać dla Radka szkoły?Rok na przód?:eek:

No,ok,ale przynajmniej by nie pierniczyli,że żadne przedszkole nie weźmie dzieci na 3 godziny,bo jak widać jednak są takie:tak:.A tak prawdę mówiąc,to się mija z celem,żeby zabierać 41,50E ECB po to,żeby posłać dziecko do przedszkola na półpłatne godziny.:wściekła/y::eek:Tu nam zabiorą,że niby za darmo,a tu trzeba będzie płacić:oo:.Masło maślane maślanką polewane:eek:
A,jeszcze jedno:myślisz,że już powinnam szukać dla Radka szkoły?Rok na przód?:eek:
Tutaj też o tym mówią

Tak,myślę,że ze szkołą czas najwyższy.Oczywiście jeśli na którejś Ci zależy (dobra opinia,dojazd czy dojście pieszo do szkoły jest łatwy) to radzę iśc już po formularz i zapisac go.Zresztą nas już pogania nasza pani z Health Centre.

Najgorsze w tym programie darmowych niby przedszkoli,że zabierają zasiłki wszystkim! Tym co mają dzieci w wieku rok,dwa lata lub mniejsze,a na ten schemat się nie łapią :crazy:

Tutaj też o tym mówią

Najgorsze w tym programie darmowych niby przedszkoli,że zabierają zasiłki wszystkim! Tym co mają dzieci w wieku rok,dwa lata lub mniejsze,a na ten schemat się nie łapią :crazy:
No to ja już nic teraz nie wiem:eek::no:,jeśli tam piszą,że (tak jak i Tobie mówiono) za 2godz. i 15 min.nie płacę,ale dziecko zostaje na następne godziny,za które muszę zapłacić,a babka w przedszkolu mi powiedziała,że on może chodzić 9:15-12:15 to o co kaman?:eek:I tak będziemy jeszcze szli tam rozeznać teren,w tym przedszkolu to lepiej dopytamy dokładnie,żeby potem,w styczniu niespodzianek nie było:dry::baffled:
Ja i tak siedzę w domu,więc Radek nadal siedzieć ze mną może,paniki jakiejś nie ma,że on musi chodzić do przedszkola:confused2:ale chciałabym,żeby poszedł chociaż na te 3 godzinki dziennie,z dziećmi pobył,z językiem się osłuchał,miał troszkę rozrywki:tak:
A co do zabierania ECB to mogli choć zostawić dzieciom,nie wiem do 2 czy 3 lat,przecież i tak takiego maleństwa nie daje się do preschool:wściekła/y:
A szkoła..Sama nie wiem czy Radek za mały jeszcze nie będzie,w czerwcu co prawda skończy 4 lata,ale sama nie wiem:no:

Ostatnia edycja:
Kochana nic się nie martw.Powinno byc tak jak Tobie powiedzieli. :tak::tak:
Ale przedszkola zwęszyły dodatkowe pieniążki i kombinują.:wściekła/y:
Najlepiej bądźcie w stałym kontakcie telefonicznym i co jakiś czas pytajcie czy nic się nie zmieniło.
Trzymaj się tego co Ci babka mówiła.
Widocznie trafiliście na kogoś fair ;-)

My jutro dowiemy się co tam w naszym przedszkolu.
Jak mi dziecka żadne nie przyjmie to wysmaruję list do Ministra Edukacji :wściekła/y::wściekła/y::-D

Co do szkoły.Wiesz,my matki w wielu sprawach trzęsiemy dupkami a okazuje się,że nie taki diabeł straszny.
Zresztą szkołą tego aż tak nazwac nie można,bo 4 latek nie idzie tam się uczyc a bawic,poznawac świat i rówieśników.O takie przedłużenie przedszkola.Oczywiście możesz się nawet wstrzymac do 6 roku życia od kiedy jest obowiązek szkolny,ale pamiętaj,że pierwszeństwo do szkoły mają dzieci,które chodziły do Infant Class.
Mój Antek pójdzie za rok,tylko z tego względu,że urodził się 21 września.Spóźnił się 3 tygodnie he he,ale gdyby urodził się wcześniej to z chęcią posłałabym go.
Teraz we wrześniu 2010 będzie jednym ze starszych dzieci w Infant Class.

Ostatnia edycja:
reklama
Właśnie też tak myślałam,że młody przynajmniej będzie miał kontakt z dziećmi:tak:i zawsze trochę się nauczy(choćby przez zabawę):happy:.A te obawy to chyba faktycznie wynikają bardziej z mojej mamusinej nadopiekuńczości:-D.Ale co tu się dziwić,skoro jestem z nim dzień i noc od ponad 3 lat...I jak ja przeżyję to rozstanie:szok::sad::-D:-D

Do góry