reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sprawy socjalne i urzedowe w Irlandii

andziulina policz czy masz 104 razem i sie kłóć o to co ci sie należy:wściekła/y:mi sie wydaje ze chorobowe sie należy przecież ludzie mają prawo chorowac:tak:

anineczka jak ktoś składał 2 lata temu to byli milsi urzędnicy dla nas i oni juz wiedzą ze nawet mając zasiłek to siedzi tutaj i sie nie czepiają bo mój kolega tez siedzi 2 lata na zasiłku;-)
co do tego zasiłku do czasu otrzymania decyzji to ja poszłam jak czekałam na H&S benefit bo nie miałam na chate i dali mi przez 3 tygodnie po 110 euro(sie wysilili:baffled:) a jak dostałam wyrównanie to zabrali mi te 330euro także to głupie tłumaczenie ze będzie cos nie halo to tylko zeby nas sie pozbyc ale ja naszczęscie mam fajną babke w socjalu i ide dzisiaj zapytac co z tym 7.70 za chate:baffled:

reklama
Poza tym naprawdę robi się nieciekawie, bo M mi mówił, że teraz do 4% mają podnieść ten podatek kryzysowy, ale mają obniżyć PRSI i trochę im za godziny podnieść, ale nie wiem w jakich to sektorach, może wszystkim???

no więc: ta pi... z socjala wyliczyła z moich dochodów (350e) ze nalezy mi sie naprawde 7.70 rentu:szok: i powiedziała prosto w oczy ze bym spier... do Polski:shocked2::szok::baffled: nie wiem jak to opisac co wtedy czułam:baffled:
ale ja im sie nie dam i pojde do znajomego radnego, w końcu głosowałam na niego i wygrał:-D i niech w tym socjalu porządek zrobią bo moja koleżanka z mężem mają dochód 550euro na tydz. i dostają 100 rentu:wściekła/y:

Zobacz tutaj Joanna i Rafał Szczypka -> Rejestracja narodzin dziecka w Civil Registration Office to są ogólne informacje na temat rejestracji dziecka.A jeśli chodzi o nazwisko ojca to myślę że musisz to załatwić wcześniej, coś w rodzaju uznania ojcostwa w Polsce.Najlepiej skontaktuj się z najbliższym urzędem Civil Registration Office i tam na pewno uzyskasz szczegółowe informacje na ten temat.
Powodzenia.

Marta ja bym złożyła skargę na tą babę,albo zagroziła,że podam ją do sądu za znieważenie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
Zadzwoń na infolinę Social Welfar i z nimi dyskutuj a nie z tą babą :tak::tak:

mnie się wydaje że bez problemu podajesz tylko nazwisko jakie ma nosić dziecko i PPS obojga rodziców...
moja siostra rodziął przed ślubem i powiedziała przy porodzie że chce nazwisko ojca i jej wpisali.... oczywiście On był przy tym....

A próbowałaś tutaj:
Contact UsThe Department of Social and Family Affairs
Tak jeszcze myślę.Czy to Tobie przyznali dom socjalny?
Może ona liczy,że już masz ten dom?
przyznali nam dom ale kazali czekac bo jeszcze nie wykończone i troche to potrwa, powiedziała ze jakbym pracowała na part time to bym dostała więcej:baffled:dziwne:baffled:
no ale byłam u tego znajomego radnego i powiedział ze on juz sobie z tą babką pogada za to jak mnie potraktowała i myśle ze zmieni swoją decyzje:confused:

i jeszcze kazał mi złożyc na FIS ale to chyba czeka sie bardzo długo na decyzje??

Ostatnia edycja:
reklama
Zobacz tutaj Joanna i Rafał Szczypka -> Rejestracja narodzin dziecka w Civil Registration Office to są ogólne informacje na temat rejestracji dziecka.A jeśli chodzi o nazwisko ojca to myślę że musisz to załatwić wcześniej, coś w rodzaju uznania ojcostwa w Polsce.Najlepiej skontaktuj się z najbliższym urzędem Civil Registration Office i tam na pewno uzyskasz szczegółowe informacje na ten temat.
Powodzenia.

Nasz synek tez ma nazwisko ojca bo nie jestesmy malzenstwem i nie ma z tym zadnych problemow. Przy rejestracji narodzin dziecka musza byc obecni oboje z rodzicow wraz z dokumentami tozsamosci i numerami PPS. Nalezy wypelnic formularz i tyle.

Do góry