reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Spanie dziecka w osobnym pokoju, wasze zdanie.

Moje bliźniaki od urodzenia spały w osobnym pokoju, w swoich łóżeczkach.
Gdy jeździliśmy do teściów to z musu spaliśmy z dziećmi w jednym pokoju. One budziły się przez nas a my przez nie. Spanie z malcami w jednym pokoju nie jest dla mnie.
Korzystałaś z pomocy niani albo jakiegoś monitora oddechu ?

reklama
U nas córka spała w swoim pokoju. Miałam monitor oddechu, więc ja byłam spokojna. Nie wiem jak spanie w tym samym pokoju miałoby zminimalizować SIDS. Monitor dawał mi jednak więcej pewności. Spanie z noworodkiem to nie było dla mnie. Poza tym łozko było stanowczo za małe na spanie w nim we trójkę i jeszcze pies w nogach.

No i co z tego, że są monitory oddechu?
Mój syn przesypia całe noce, bo wylapuję go zanim sie wybudzi i dolulam. Jakbym czekała na wrzaski z drugiego pokoju i dopiero wtedy reagowała, to nocki z głowy.
Ale monitor oddechu nie pełni funkcji szybkiego reagowanie w przypadku pobudki dziecka. Spełnia zupełnie inną rolę, więc porównanie nietrafione.

U nas córka spała w swoim pokoju. Miałam monitor oddechu, więc ja byłam spokojna. Nie wiem jak spanie w tym samym pokoju miałoby zminimalizować SIDS. Monitor dawał mi jednak więcej pewności. Spanie z noworodkiem to nie było dla mnie. Poza tym łozko było stanowczo za małe na spanie w nim we trójkę i jeszcze pies w nogach.
Samo to, że dziecko słyszy oddech rodziców, pobudza jego mózg do pracy. Tak samo jak wychowywanie na co dzień w ciszy zwiększa ryzyko, a muzyka za dnia i hałasy je zmniejszają.

Zalecają żeby do 6 miesiąca dziecko było bliżej rodziców , a jak wygląda to u was ? Rozumiem że na początku obawy o dziecko ale są na rynku dostępne monitory oddechu ? Korzystacie ?
przy pierwszym dziecku korzystałam, nie potrafiłam zasnąć póki nie był włączony, ale to po prostu dla mojego spokoju, próbowałam odkładać pierwsze miesiące do łóżeczka ale w naszej sypialni. Wtedy i ja byłam niewyspana, i córka tez. Wzięliśmy do siebie i spała już całe noce. Przy drugim dziecku nawet nie próbowałam dalszego łóżeczka a kupiłam dostawke ale i tak po kamieniu nocnym zabieram szkraba do lozka.

@Kolorowych1 być może i tego Ci oczywiście życzę będziesz miała maluszka, który nauczy się spać od początku w łóżeczku i nie będziesz musiała wstawać pierdyliard razy w nocy 😀 przecież takie maluszki tez się trafiaj to może i Tobie się trafi wiec nie będziesz miała dylematu:)

Nie korzystałam i nie korzystam, na podobnej zasadzie co z podgrzewaczem mleka. Nie zastanawiałam się nad tym, dowiedziałam się, że jest coś takiego, kiedy moje dzieci dawno biegały i jadły normalnie. Nie mam, nie miałam, nie czuję potrzeby.

Mój mały ma 7 miesięcy i nadal korzystamy z monitora oddechu. Jakoś czuję się lepiej, gdy obudzę się w nocy i widzę zielone światełko przy łóżeczku. Wtedy spokojnie przekręcam się na drugi bok i zasypiam 😉

reklama
Zalecają żeby do 6 miesiąca dziecko było bliżej rodziców , a jak wygląda to u was ? Rozumiem że na początku obawy o dziecko ale są na rynku dostępne monitory oddechu ? Korzystacie ?
Nie korzystałam z monitora. Łóżeczko miałam obok łóżka (na krok), teraz też tak będę miała. Budził mnie każdy dźwięk jak coś się działo :) Syn zaczął spać w osobnym pokoju jak miał 2,5 roku i zmieniliśmy łóżeczko za kratkami na takie zwykłe, ale i tak w nocy przychodził do nas :D

Do góry