reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Problem z usypianiem i snem dziecka

Pytanie jest, czy dziecko potrzebuje 2 drzemek. Moje w tym wieku miało już 1. Ja tam nie bardzo wciąż rozumiem, jak to u was wygląda.
Czyli
Wstaje o 8:30
Drzemka 12-13
Spanie nocne 20-21 i pobudki co chwilę?

Ja myślałam, że mój 13 miesięczniak też przejdzie na 1 drzemkę bo mieliśmy taki układ jeszcze powiedzmy w listopadzie:
6.00
8.00 2h drzemka
13.00 2h drzemka
18.00 spanie nocne

I w pewnym momencie nam wyszło, że ta pierwsza drzemka wypadała później, a druga drzemka właśnie jakoś koło 15/16 więc chciałam przejść na jedna i trochę siłą trzymać do tej 18.00, liczyłam że zamiast 2h zacznie dociągać te drzemkę na 3-4h wiec się wyrówna, ale nic z tego, po kilku dniach zauważyłam, że jest gorzej, drzemka się skraca, a nocne spanie to pobudki co 5 minut i wstawanie o 3-5 rano. I poszłam w to, o czym pisze Loka

Mój jak mial rok to mial drzemkę do 16-17 😂 i spanko o 21 :)

I jest tysiąc razy lepiej:
6.00
9.00 2h
15.00 1h
20.00 spanie nocne

I zdecydowanie mamy lepsze noce - zwykle 1, 2 pobudki

(Z tym, że u nas nie wchodzi w grę późniejsze wstawanie bo nie ogarnę starszych dzieci do szkoły, 6-6.30 to jest taki max)

reklama
Słuchaj pozytywy są, bo dziecko zasypia. Nie bój sie tego wędrowania po łóżku. Ona sie uczy i ta nauka coraz lepiej jej wychodzi. Będą dni, że zaśnie w pół godziny i takie, że usypianie będzie trwało 1,5 h. To niestety normalne. Przede wszystkim staraj sie zachować spokój. Nawet jeśli to trwa. To, że dziecko w nocy sie przebudza, to też niestety normalne. Przypomnij sobie ile razy ty sie przebudzasz. Tylko wiesz, że trzeba spać. Ona sie tego ciągle uczy. To pokrzykiwanie. To odreagowywanie dnia. Jeśli jednak coś cię niepokoi, to zabierz córkę na konsultację do neurologa. To nic złego, że jesteś czujnym rodzicem. Lepiej być na wizycie o raz za dużo, niż za mało.
Tu też mała uwaga. Jeśli mała śpi do 16 to o 20 może nie być jeszcze zmęczona. Chyba, że weźmiecie ja na długi spacer, w którym nie jedzie w wózku, a ma np motorek biegowy, bądź korzysta z własnych nóżek. Trzeba ją zmęczyć fizycznie, wtedy mózg też szybciej sie regeneruje. Albo... Zmienić godziny snu. Jest kilka opcji. Wstaję o 8 więc drzemka od 13-14 i koło 19 do spania. Zaśnie koło 20 powiedzmy. Albo wstaje o 8 i pierwsza drzemka dłuższą druga krótsza i spanie 20-21? Albo wstaje wcześniej i wcześniejsze drzemki... Tu trzeba zobaczyć co sie sprawdzi.
Jako rodzic bądź jednak konsekwentny i jeśli idziecie spać, to idziecie spać. Nie poddawaj sie i nie zabieraj z powrotem dziecka do salonu, bo sie tego szybko nauczy i będzie sabotować sen.

Pytanie na jakim etapie jest dziecko, bo chyba nigdzie to nie padło - moje też jest z grudnia, ma 13 miesięcy i nie ma opcji na taki spacer bo po pierwsze samodzielnie nie chodzi/nie jeździ na niczym. Chodzi owszem przy meblach, próbuje po schodach, na jeździku też z pomocą - ale to w domu bo na dwór nie ma opcji aby założył jakiekolwiek buty, a mamy obecnie z 2-3cm śniegu i minus 1 :p więc średnio na dworze na bosaka :D

Do góry